論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

正常的應包來回. 但現成的已在港,不用來那程. 我是否都要補比佢呢?

禁止訪問

伯爵府

引用:正常的應包來回.+但現成的已在港,不用來那

原帖由 monthousand 於 15-03-13 發表
正常的應包來回. 但現成的已在港,不用來那程. 我是否都要補比佢呢?

男爵府

我想知:
斷約工人是否都要包來回兩程?

大宅

其實我工人上工後半年已經比佢返咗一次鄉下. 所以我已經出咗一次來回機票了! 咁佢完約後我還要再比回程機票給她嗎?

伯爵府

引用:其實我工人上工後半年已經比佢返咗一次鄉下

原帖由 monthousand 於 15-03-16 發表
其實我工人上工後半年已經比佢返咗一次鄉下. 所以我已經出咗一次來回機票了! 咁佢完約後我還要再比回程機票 ...
唔洗,但你有冇簽紙証明係你出錢?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

monthousand 發表於 15-3-16 12:59
其實我工人上工後半年已經比佢返咗一次鄉下. 所以我已經出咗一次來回機票了! 咁佢完約後我還要再比回程機票 ...
應該要. 法例規定.

問: 10.1 當僱傭合約屆滿或終止後, 僱主是否須要向我支付返回原居地的旅費?

答: 是 。 當 合 約 終 止 或 屆 滿 後 , 僱 主 須免費把你送回原居地。通常僱主會給你一張包括機場稅的機票、每天港幣100 元的膳食及交通津貼。

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

大宅

如果要的話....那我就多付了一程機票

首頁

尾頁

跳至