在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

岩岩辭職嘅我,一個月後就會成為全職媽媽喇。我平時一個月淘寶都可以淘一千蚊。淘寶之餘仲會行街買野 。辭職後,得返老公比嘅家用,我驚控制唔到購買慾,禁住唔買又唔開心,上黎請教下。

珍珠宮

引用:岩岩辭職嘅我,一個月後就會成為全職媽媽喇

原帖由 mandy_QQ 於 15-03-13 發表
岩岩辭職嘅我,一個月後就會成為全職媽媽喇。我平時一個月淘寶都可以淘一千蚊。淘寶之餘仲會行街買野 。辭 ...
你都淘得幾多喎,淘嘢係平,但集運啲費用都幾多,啲濕星嘢都係少啲買啦,我淘多過二百都要諗過度過

男爵府

回覆:全職媽媽點樣儲到錢?

除咗打斧頭,仲會有咩其他方法?

翡翠宮

買送打下斧頭,睇下有冇兼職可以做下,咁就存返個錢防身

複式洋房

長期打斧頭

bosch    發表於 15-3-16 04:06

水晶宮

引用:岩岩辭職嘅我,一個月後就會成為全職媽媽喇

原帖由 mandy_QQ 於 15-03-13 發表
岩岩辭職嘅我,一個月後就會成為全職媽媽喇。我平時一個月淘寶都可以淘一千蚊。淘寶之餘仲會行街買野 。辭 ...
唔好淘寶囉,做唔ftm好自然少咗機會行街買野

水晶宮

要湊仔邊有時間行街丫,我出街都係買餸買日用品,家用唔少咪淨到錢囉

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

一切量入為出
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

別墅

多謝咁多位回復,我會努力做好全職媽媽呢份工,雖然內心依然好想工作,但亦慢慢接受,湊女先係首要嘅責任,工作沒有了可以再找,女兒成長時間過去了就追唔返!

rhodo    發表於 15-3-19 13:43

禁止訪問

別墅

回覆:貧窮媽媽 的帖子

但淘寶真係好難戒得甩

別墅

回覆:fans116 的帖子

咁妳會唔會做全職媽媽?

禁止訪問

伯爵府

講真除左打斧頭既話,真係儲唔到錢,唯有做part time,或者接d job做。或者炒下股票賺少少咁。

依家做左ftm洗費靠接job收入,老公都有放d錢比我家庭日常開支,我會係我freelance收入到比父母,錢係比以前返工少左同埋儲唔到錢,盡量少用到以前既儲蓄係我既目標

子爵府

儲唔到~~~

男爵府

我都想知自從有大女日日嘔,所以無反工到現在已經七年,個個月清…仲要欠埋卡數,要老公找…雖然他無話過我,不過我好有罪惡感,不過每次買果時都好爽…我覺得自己可能有小小病態不過近年收斂左,不過都係月月清

別墅

回覆:kathyyu312 的帖子

哈哈哈哈…我都覺得自己有少少購物狂架…我地加油喇…你住邊架…我女女六個月都未夠…聽你咁講…你女女已經7歲大喇?

大宅

其實有時買少少自己開心下係好事黎, 唔係湊仔就唔理自己嘛
我而家買屋企嘅野同bb嘅野, 有折抵買都買得好開心

大宅

哈哈,老公俾家用,嘛撥舊錢擺埋一邊先,其實都係俾父母贍養費來。除左買餸,吖囝D 嘢我都叫老公買,尿片吖!衫吖!食噶有機食品吖!因老公好緊張個囝吖嘛!老公有問加左家用都唔够?我就答,你嘛當係俾我尼這做媽咪噶零用錢咯!等我自己買下嘢!平衡下心理都好吖!如果唔係我會壓力暴煲架。我話工人都有人工出啦!作為你太太點可以冇。因老公好孤寒架,對錢睇得好緊,但對買嘢食就好捨得
做全職媽媽真係唔簡單吖!

大宅

fionlo1988 發表於 15-3-17 18:11
儲唔到~~~

首頁

尾頁

跳至