想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係昨晚day11開始用D仔check排卵就已經見到深粗線 (不過冇對照線咁深色), 個晚do do咗, 到今日day12再check,只係見到一條好淺色的下粗線(要用神去睇個隻),請問咁樣係咪正常ga? Or有冇姐妹都試過咁,最後都bingo咗呀?

唔該晒!

大宅

排卵條有下深粗, 未必係尋日排卵日,其實表示將於24-48小時內排卵,今晚可以再do do

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 銨bb 於 08-6-16 21:41 發表
排卵條有下深粗, 未必係尋日排卵日,其實表示將於24-48小時內排卵,今晚可以再do do

yes ~ 可以今晚 或明晚 dodo 多次

Shema,

你週期係咪 25, 26日?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 銨bb 於 08-6-16 21:41 發表

Shema,

別墅

原文章由 miffymiffy 於 08-6-16 22:07 發表

Shema,

miffymiffy
早呀!我昨晚冇do do ar!一來老公要OT,好夜先返,見佢咁累,費時攪佢啦 , 二來費時連續兩晚do do啦,留番D彈藥ma!

係呀,我之前幾個月都係26日,點之上個月突然遲咗幾日,仲諗住有機tim,最後空歡喜一場,M小姐係day32黎咗,攪到我好唔開心同亂晒,想放棄咩都唔check,順其自然,點知到今次day11我又忍唔住用D仔,仲一check就有嘢睇....
今晚一定要開工先

瑪瑙宮

今晚加油呀

民房

miffy :

有野想請教我cycle 35 days 上個月24/5 - 28/5 m小姐到左
咁應該係咪會在Day22-24排egg呢???
但我由9/6 (Day 17) 開始用d 仔check至到琴日17/6(Day25)都係仍然得淺線,想問我係咪仲未排egg呀???
我9/6 同10/6食過西藥唔知有冇影響呢??? 

瑪瑙宮

原文章由 catcatgirl 於 08-6-18 16:15 發表
miffy :

有野想請教我cycle 35 days 上個月24/5 - 28/5 m小姐到左
咁應該係咪會在Day22-24排egg呢???
但我由9/6 (Day 17) 開始用d 仔check至到琴日17/6(Day25)都係仍然得淺線,想問我係咪仲未排egg呀???
我9/6 同10/6 ...

如果你 cycle 35, 大約 day 21 (13/6) 排卵 (cycle35-14 days, 因排卵後大約 12-16日就會黎 M, 平均14日後左右).

身體不適或情緒都有能會影響排卵提早或延遲.

你有可能測唔到LH高峰值, 又或者遲左排卵 (或者試下測多幾日睇下點樣).

另外你有無跟以下方法使用? 尿液最好黃黃地夠濃 ^^

排卵試紙使用方法:
1.
用潔淨、乾燥容器收集尿液,不可使用晨尿因經過一夜的積累,尿液中所含LH不能代表實際的值,收集尿液的最佳時間是10點至晚8點,儘量採用每一天同一時刻的尿樣,收集尿液前2小時應減少水分攝入,因為稀釋了的尿液樣本會妨礙LH峰值的檢測。

2.
試條將有箭頭標誌線的一端浸入尿液中,約三秒鐘後取出平放10-20分鐘觀察結果,結果以30分鐘內閱讀為准!

3.
測試紙插入尿液深度可超過MAX標誌線

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都有用d仔....之前試過好ok..好明顯會見到深線..

my cycle 26-30..last month 26 days

但今個月由day 9 開始test..都見only 好淺好淺line...要好留心先見到....但有一日..day 12..見light pink line..(little slight more visible than the day before..but not dark) .but then on day 13...the pink link disappear again..

but day 12 係分秘特別勁...係咪即係個日排卵呢???

真係越緊張越見鬼。。。

瑪瑙宮

原文章由 wincat 於 08-6-19 14:57 發表
我都有用d仔....之前試過好ok..好明顯會見到深線..

my cycle 26-30..last month 26 days

但今個月由day 9 開始test..都見only 好淺好淺line...要好留心先見到....但有一日..day 12..見light pink line..(little sl ...

咁你或者係 day 12先dodo一次 同埋 day 14, 之後測到 day 16 睇下點樣

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 miffymiffy 於 08-6-19 15:44 發表

咁你或者係 day 12先dodo一次 同埋 day 14, 之後測到 day 16 睇下點樣

thanks miffymiffy for the answer...

好開心呀..剛剛番屋企再test...見到一條粗&深好多的線呀...即係排卵在望啦...

擔心得我嘩......驚miss左個機會tim...

不過尋晚已開工la bor....如果連續幾日..會唔會唔係幾好呢...定有殺錯冇放過呢?

瑪瑙宮

原文章由 wincat 於 08-6-19 19:37 發表

thanks miffymiffy for the answer...

好開心呀..剛剛番屋企再test...見到一條粗&深好多的線呀...即係排卵在望啦...

擔心得我嘩......驚miss左個機會tim...

不過尋晚已開工la bor....如果連 ...

可以隔 1日 或 2日開多次工, 精子一般有 72小時生命, 卵子只有24小時

民房

thank you miffy ~~~  

琴日仍然都係淺線呀mouth:
其實淺線係咪代表就o黎排egg呀,要等到深線先係真正排egg呀
因為我淺線仍然都有做功課,不過係每隔2日先會交功課,希望唔會錯過機會嘛

同埋想問吓係咪通常排完egg d仔唔會有線呢???

thank you  

原文章由 miffymiffy 於 08-6-18 17:38 發表

如果你 cycle 35, 大約 day 21 (13/6) 排卵 (cycle35-14 days, 因排卵後大約 12-16日就會黎 M, 平均14日後左右).

身體不適或情緒都有能會影響排卵提早或延遲.

你有可能測唔到LH高峰值, 又或者遲左排卵 (或者 ...

瑪瑙宮

原文章由 catcatgirl 於 08-6-20 12:09 發表
thank you miffy ~~~  

琴日仍然都係淺線呀mouth:
其實淺線係咪代表就o黎排egg呀,要等到深線先係真正排egg呀
因為我淺線仍然都有做功課,不過係每隔2日先會交功課,希望唔會錯過機會嘛

同埋想問吓係咪通常 ...

一般黎講, 排緊卵或者已排卵係唔會有深粗線, 因下深粗係預測你將會24-48小時內排卵. 即係一般情況係下深粗 , 之前或之後 1-3日會有淺下線情況. 即係淺逐漸變深粗, 之後深粗逐漸變淺. 亦有可能會有人只係出現 1日深粗 , 之前之後都無淺下線出現

同埋每個人身體狀況唔同, LH 值數可能都唔同. 有D人可能會持續有淺淺下線情況出現. (同埋有些藥物調理荷爾蒙的, 可能都會有少少影響).

另外你有無 係 13/6 或前2,3日有分泌出現?

民房

thank you miffy
9/6 到19/6 都冇
但今日好似開始有小小

thank you

原文章由 miffymiffy 於 08-6-20 12:44 發表

一般黎講, 排緊卵或者已排卵係唔會有深粗線, 因下深粗係預測你將會24-48小時內排卵. 即係一般情況係下深粗 , 之前或之後 1-3日會有淺下線情況. 即係淺逐漸變深粗, 之後深粗逐漸變淺. 亦有可能會有人只係出現 ...

瑪瑙宮

原文章由 catcatgirl 於 08-6-20 16:12 發表
thank you miffy
9/6 到19/6 都冇
但今日好似開始有小小

thank you

推論計, 你可能排左卵. 同埋可能 27/6 黎M. 但你話你 病左食藥, 有機會提早 或推遲.

另你今日開始有少少分泌, 或者黎緊呢幾日, 測密少少睇下係咪就排卵

又另外, 你係 13/6隨近有無開到工?

民房

thank you miffy.....

miffy ~~~ miffy ~~~ 我琴晚終於見到有深粗啦....
所以琴晚有開工呀......
13/6 冇....10/6,14/6 同 17/6 都有......

另外唔知道我今晚仲使唔使開工呢 ???

原文章由 miffymiffy 於 08-6-20 16:23 發表

推論計, 你可能排左卵. 同埋可能 27/6 黎M. 但你話你 病左食藥, 有機會提早 或推遲.

另你今日 ...

[ 本文章最後由 catcatgirl 於 08-6-21 09:22 編輯 ]

瑪瑙宮

原文章由 catcatgirl 於 08-6-21 09:18 發表
thank you miffy.....

miffy ~~~ miffy ~~~ 我琴晚終於見到有深粗啦....
所以琴晚有開工呀......
13/6 冇....10/6,14/6 同 17/6 都有......

另外唔知道我今晚仲使唔使開工呢 ??? ...

你今晚 或者明晚 開多次

民房

今日(day13)中午測到有淺下綫,如果明日測到深綫,我等到后晚dodo會唔會遲啊?? 會唔會miss左呢??平時cycle29~32日
喺唔喺深綫出現24小時后先排卵咖??

[ 本文章最後由 tiffanieyip 於 08-6-25 20:44 編輯 ]

瑪瑙宮

原文章由 tiffanieyip 於 08-6-25 20:30 發表
今日(day13)中午測到有淺下綫,如果明日測到深綫,我等到后晚dodo會唔會遲啊?? 會唔會miss左呢??平時cycle29~32日
喺唔喺深綫出現24小時后先排卵咖?? ...

有下深粗表示將於24-48小時內排卵. 所以通常最好係深粗當日 + 隔1日 dodo

首頁

尾頁

跳至