想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

miffymiffy, 啱啱測到深下綫啊 (Day14)

不過老公今日唔喺屋企 要明晚返來,所以想問下明晚再開工得唔得呢??機會大唔大呢??

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 tiffanieyip 於 08-6-26 12:38 發表
miffymiffy, 啱啱測到深下綫啊 (Day14)

不過老公今日唔喺屋企 要明晚返來,所以想問下明晚再開工得唔得呢??機會大唔大呢??

唔好理, 明晚照開工 或者粒卵等埋你老公先出黎呢 (因為你cycle 29-32)

唔開工, 機會肯定 100% fail 架啦~~~

try your best

複式洋房

我又想問吓miffymiffy
23/6(day15)-淺下線
24/6(day16)-深下線,不過冇對照線咁深,淺少少, 當晚開工
25/6 - 淺下線
26/6 - 冇下線, 不過都諗住今晚再開工

今日冇下線, 係咪即係我今日排卵呀?

民房

miffymiffy,

thanks~! anyway, i'll try~!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 leehyori 於 08-6-26 13:04 發表
我又想問吓miffymiffy
23/6(day15)-淺下線
24/6(day16)-深下線,不過冇對照線咁深,淺少少, 當晚開工
25/6 - 淺下線
26/6 - 冇下線, 不過都諗住今晚再開工

今日冇下線, 係咪即係我今日排卵呀? ...

排卵條有深粗下線表示將於24-48小時內, 即有機會 24/6, 25/6, 或 26/6.

所以穩鎮做法係 深粗當日+隔1日 都dodo 因精子一般有72小時生命, 卵子有 24小時.

複式洋房

咁我下個星期咪可以唔駛開工咯?

瑪瑙宮

原文章由 leehyori 於 08-6-26 13:41 發表
咁我下個星期咪可以唔駛開工咯?

你係咪 cycle 30 左右?

係既... 可以休息啦

複式洋房

我係cycle30-33
咁今晚做完星期六仲要唔要做呀?
(況且今日都冇咗下線)

瑪瑙宮

原文章由 leehyori 於 08-6-26 23:02 發表
我係cycle30-33
咁今晚做完星期六仲要唔要做呀?
(況且今日都冇咗下線)

你做埋今晚都可以休息啦

大宅

Miffy,
6/12 來m, 用過d 仔check到而家都冇反應, 請問點好呀!!
q**p

瑪瑙宮

原文章由 Winson_baby 於 08-6-30 12:30 發表
Miffy,
6/12 來m, 用過d 仔check到而家都冇反應, 請問點好呀!!

你CYCLE 幾多日? 有無跟足以下指示?

排卵試紙使用方法:
1.
用潔淨、乾燥容器收集尿液,不可使用晨尿因經過一夜的積累,尿液中所含LH不能代表實際的值,收集尿液的最佳時間是10點至晚8點,儘量採用每一天同一時刻的尿樣,收集尿液前2小時應減少水分攝入,因為稀釋了的尿液樣本會妨礙LH峰值的檢測。

2.
試條將有箭頭標誌線的一端浸入尿液中,約三秒鐘後取出平放10-20分鐘觀察結果,結果以30分鐘內閱讀為准!

3.
測試紙插入尿液深度可超過MAX標誌線

大宅

hi,

我上個cycle 是35日, 今晚或者明天再用這方式再測試多次先, 但我好似已排卵了

原文章由 miffymiffy 於 08-6-30 12:38 發表

你CYCLE 幾多日? 有無跟足以下指示?

◆排卵試紙使用方法:
1.
用潔淨、乾燥容器收集尿液,不可使用晨尿,因經過一夜的積累,尿液中所含LH不能代表實際的值,收集尿液的最佳時間是早10點至晚8點,儘量採用每一天同一時刻的 ...
q**p

瑪瑙宮

原文章由 Winson_baby 於 08-6-30 15:36 發表
hi,

我上個cycle 是35日, 今晚或者明天再用這方式再測試多次先, 但我好似已排卵了

如果你 cycle 35日, 大約day 21左右排卵 (大約 2/7 ) , 或者你試下呢幾日測密少少, 可能 2/7 或之前出現

民房

miffy :

想問問, 本來預計4/7 或者5/7 先m小姐到, 今日下午手痕攞咗d仔驗孕check 吓有冇bingo, 點知發現有一條淺下線, (要好留心睇) 到今晚返到屋企再用d仔驗孕check條線已經明顯咗好多, 跟住再用曼仔check , 都有一條好淺線但都好明顯睇到呀, 唔知道係咪已經bingo 呢 ???

[ 本文章最後由 catcatgirl 於 08-7-2 22:02 編輯 ]

瑪瑙宮

原文章由 catcatgirl 於 08-7-2 22:01 發表
miffy :

想問問, 本來預計4/7 或者5/7 先m小姐到, 今日下午手痕攞咗d仔驗孕check 吓有冇bingo, 點知發現有一條淺下線, (要好留心睇) 到今晚返到屋企再用d仔驗孕check條線已經明顯咗好多, 跟住再用曼仔check , 都有 ...

咁應該係啦 congratulation 快d 去睇醫生.

或者你想確實d就等多2日 到, 又或等驗孕棒驗到深色 再去睇醫生啦

民房

thank you miffy
真係 ..........不過都係想等多2日深色啲先呀, 我驚一陣冇咗條線會好失望呀 mouth: 個心好似好亂咁呀, 唔知真定假咁呀

原文章由 miffymiffy 於 08-7-2 22:16 發表

咁應該係啦 congratulation 快d 去睇醫生.

或者你想確實d就等多2日 到, 又或等驗孕棒驗到深色 再去睇醫生啦

瑪瑙宮

原文章由 catcatgirl 於 08-7-2 22:27 發表
thank you miffy
真係 ..........不過都係想等多2日深色啲先呀, 我驚一陣冇咗條線會好失望呀 mouth: 個心好似好亂咁呀, 唔知真定假咁呀

總之而家萬事要小心

民房

知道, 唔該晒你呀
我睇咗醫生cfm 左再話你知呀....

原文章由 miffymiffy 於 08-7-2 22:48 發表

總之而家萬事要小心

民房

Miffy miffy,
如果我無等10-20分鐘係唔係唔準架? 我放到尿液中無留意有無過max線tim..mouth:
我cycle 25 days, last m 係21/6, d仔仲未見反應

瑪瑙宮

原文章由 jn_mama 於 08-7-2 23:43 發表
Miffy miffy,
如果我無等10-20分鐘係唔係唔準架? 我放到尿液中無留意有無過max線tim..mouth:
我cycle 25 days, last m 係21/6, d仔仲未見反應 ...

要等10-20分鐘, 因下線係好鬼c 慢先出現

如果以計數計, 你大約 day 11 排定卵 (25-14) , 咁就應該 係 大約 1/7 排卵. 就可能係 29/6 - 1/7 會出現下線.

仲有係浸 3-5 秒左右, 太耐又唔得, 因快太多會令試條內既試劑浸淡

首頁

尾頁

跳至