自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問做左10多年想resign,長期服務金是否沒有,
MPF 又怎計?
thx

男爵府

引用:請問做左10多年想resign,長期服務金是否沒

原帖由 BABYQOO 於 15-03-14 發表
MPF 又怎計?
thx
以我所知自己resign ,公司唔使比長期服務金的,MPF亦只是跟平時的計法,如有錯,請其他JM教路。

侯爵府

回覆:請問做左10多年想resign,長期服務金是否沒有

無長期服務金

Mpf 全部係你,等65先可以攞

水晶宮

長期服務金係等如mpf,
如果要補都唔會太多。
公司最多要補償由入職到2000年之前的差額。

侯爵府

自己辭職不會有長期服務金。

男爵府

長期服務金,係俾公司抄先有。自己離職係冇!

mpf,如果公司硬性要俾果部分係你既,額外幫你供果部分啲,佢地好似有權攞番……有啲公司就好好唔會攞,都係睇公司policy.

基本上自己離職,係冇乜野可以攞番

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

無長期服務金,mpf 無得拎住架

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

引用:請問做左10多年想resign,長期服務金是否沒

原帖由 BABYQOO 於 15-03-14 發表
MPF 又怎計?
thx
我知道是⋯
1)自己走一定無長期服務金
2)假設抄你,MPF=長期服務金那條數;
⋯⋯不過如果未有MPF前,已工作我則不清楚
不知道我是正確

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

自己離職無長期服務金,MPF 要65歲先可以攞。

即使公司俾咗長期服務金你,公司係可以從MPF 公司為你供款嗰部份取回。

Frozen886    發表於 15-3-14 17:14
Beyau    發表於 15-3-14 14:06

侯爵府

畀面勳章

BABYQOO 發表於 15-3-14 12:12
MPF 又怎計?
thx
有冇check過份工有冇長期服務金先? 好多公司都冇呢樣野了

侯爵府

乜唔係mpf已取代長期服務金?(有錯請指正)

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

resign 左D 錢會放在MPF, 65歲後可以取. 如解雇或遣散先有長期服務金取回, 但MPF 會少左錢, 因為扣左長服.

珍珠宮

BK Milk勳章

自己走乜都無

男爵府

好媽媽勳章

長期服務金點解㗎?

水晶宮

等抄吧好些

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:BABYQOO 的帖子

Resign 冇長期服務金,如果redundancy 就有。

Mpf 應該100% vested,會留係你的mpf a/c, 直至你65歲 or 未夠65, 要declare 你已退休不再工作 or 你移民。

侯爵府

豆零都冇得攞,除非佢炒你先會計長期服務金,但會用mpf 顧主供款來抵銷。

伯爵府

cici1800 發表於 15-3-14 13:18
有冇check過份工有冇長期服務金先? 好多公司都冇呢樣野了

假如員工服務左5年或以上(連續性合約) 以及
雇主一方terminate僱傭合約/唔續約/員工死亡健康問題而要辭職/員工65歲以上而辭職
雇主就要支付長服 (勞工法例)
唔係公司話無呢樣野就無

子爵府

自己走冇架

伯爵府

spikenard 發表於 15-3-14 12:30
長期服務金係等如mpf,
如果要補都唔會太多。
公司最多要補償由入職到2000年之前的差額。

"公司最多要補償由入職到2000年之前的差額"<----呢樣我唔係好明
點解係2000年之前的差額?
有d人可能mpf(雇主果份)已經輸到得返好少
又或者佢早年人工低, 供得少,但可能臨被炒前的人工加好多,
計出來的長服多過mpf雇主果份呢?
當然未必會補好多
我之前份工,
因為公司要cut雙糧, 我唔同意 (其實我乘機想離開呢間公司)
公司就要terminate僱傭合約, 要比長服我,
我離職前剛剛果年升左職加左人工
長服就要根據我最近的人工來計算
mpf只夠比長服2/3左右, 公司要比多1/3我

首頁

尾頁

跳至