在職全職

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

無degree,一直想再進修,而家三十幾歲,有個兩歲半女,近年轉咗行,揾工不算順利,而家好似大學係基本,有啲想讀返個oversea u degree增值下自己,但本身都唔係好搏殺型,只係想提升下競爭力。有朋友勸我以我的situation 不需要讀,我驚再諗到時想讀都無能力讀,大家點睇?thanks

別墅

回覆:30+讀唔讀返個degree好?

如果又要返工,又要讀書,跟本唔會有時間陪個女,陪得個女就溫唔到書,所以俾我就唔會讀。
如果唔返工,淨讀書&湊女,讀完都要幾年啦,到時年紀大啲,工作經驗唔多,都係由低做起,呢條數好似都唔化算!
如果我係你,努力啲搵工,個adv要求要u grad嘅都照send,話唔定都有interview嘅機會

大宅

我都有兩個小朋友,我30+,份工做左10年,上年決心讀了一年多degree完成心願!
日後找工方便D!
要反工,溫書,做功課,考試,是辛苦的,不過好值得及好充實!

Yuacc    發表於 15-9-3 18:06
minicat526    發表於 15-8-6 00:09
Debbychuchu    發表於 15-8-3 11:27
island811    發表於 15-7-23 13:52
livelyman    發表於 15-4-21 08:40
Vividada4472    發表於 15-3-16 17:41
wcpcelia    發表於 15-3-16 16:40
IwanBB    發表於 15-3-16 15:22

珍珠宮

畀面勳章

如果鐘意讀書,有興趣就讀得過,但為提高競爭力就幫助不大。

Yuacc    發表於 15-9-3 18:12

大宅

畀面勳章

引用:我都有兩個小朋友,我30+,份工做左10年,

原帖由 奇妙人生 於 15-03-15 發表
我都有兩個小朋友,我30+,份工做左10年,上年決心讀了一年多degree完成心願!
日後找工方便D!
要反工,溫 ...
你讀咩呀?

別墅

回覆:sherin97 的帖子

最緊要有信心。有d海外大學課程冇咁辛苦的,而且依家唔讀,之後都唔會的。

男爵府

咁你覺得自己的表現係咪有升職嘅機會先? 讀書係充自, 提升實力。 一張沙紙對做咗嘢好耐嘅人其實作用唔大,係幫唔到手。別人會睇經驗同視野先重要,

別墅

引用:我都有兩個小朋友,我30+,份工做左10年,

原帖由 奇妙人生 於 15-03-15 發表
日後找工方便D!
要反工,溫 ...
你好勁!恭喜完成心願,可唔可以分享做邊行同讀咩u?

別墅

引用:最緊要有信心。有d海外大學課程冇咁辛苦的

原帖由 tazmanic_j 於 15-03-15 發表
最緊要有信心。有d海外大學課程冇咁辛苦的,而且依家唔讀,之後都唔會的。

...
無錯呀,如果阿女讀幼稚園呢幾年唔讀,到佢升小一更加唔會有精力讀到

別墅

引用:如果又要返工,又要讀書,跟本唔會有時間陪

原帖由 Jecolia 於 15-03-15 發表
如果又要返工,又要讀書,跟本唔會有時間陪個女,陪得個女就溫唔到書,所以俾我就唔會讀。
如果唔返工,淨 ...
你同我朋友的意思差不多,我也認同,但我覺得而家大學係基本,驚將來master才算學歷的時候,而我連u grad都唔係,到時仲難揾工

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

d 公司對海外大學課程既認受性高唔高?

翡翠宮

時代不斷進步,都係要不斷upgrade自己先得,唔係失去競爭力

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我本來都唔想再讀, 不過又真係好似唔夠競爭了.
之但係再讀無論錢, 時間同精神都要花多好多! 我大囝3歲, 細囝5個月大.

Yuacc    發表於 15-9-3 18:07

大宅

study is a must, i am so regret not to continuous my study while i just got the diploma from baptist university.

now, i was too old to competitive with others, they have degree, younger than me, employer wants everything, age, degree(knowledge), working experience.

http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

大宅

我會讀, 最多拖長時間讀無咁辛苦.. 因為搵工時人地見你讀緊都會加分

大宅

換轉係我,都會讀! 我都有個小朋友歲半了,但完成大學真係一直以來最想做既事,二來競爭力都有關係

子爵府

我用左1年多時間完成左個 oversea u degree, 讀時個仔7歲&個女幾個月大.

wcpcelia    發表於 15-3-16 16:41

子爵府

yu142972 發表於 15-3-16 15:02
換轉係我,都會讀! 我都有個小朋友歲半了,但完成大學真係一直以來最想做既事,二來競爭力都有關係:y ...
me too

子爵府

回覆 tazmanic_j 的帖子

同意

別墅

理想上讀一定好過無讀,但成本效益上,讀咗對揾工同仕途係咪有正面幫助?
話曬花兩年時間加精力加十萬蚊,人到中年,不想亂花青春金錢

首頁
12345...11

尾頁

跳至