論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個係我家第一個請的印傭,做左四年差唔多又要續約,工作主要係清潔幫買餸煮飯,廣東話流利,大問題唔算多,但就係非常冇記性,有些叫左每星期做一至兩次的工作經常忘記做,而且愈做愈懶,從起初七點起身到宜家有時八點半都未起,工作質素只屬一般,好多事情每次要叫先會做,尢其是請左第二﹑第三個工人(主力湊B的)之後,工作態度好似冇以前咁好~

總體而言又未至於差到要炒,但黎到要續約真係有少少心大心細,如果唔換情況唔見得會有改善,還要俾長期服務金,但換一個其實也只是搏一搏,好多工作標準又要重新教過,而且目前工人市場好似供不應求,都唔知會唔會好難先請到個更好既工人返來。

如此雞肋,你地會續約嗎?

男爵府

引用:呢個係我家第一個請的印傭,做左四年差唔多

原帖由 codeblue 於 15-03-15 發表

呢個係我家第一個請的印傭,做左四年差唔多又要續約,工作 ...
我唔會

男爵府

回覆:雞肋工人,你地會續約嗎?

你有3個工人?其他2個比佢好嗎?

大宅

Handsomewoman 發表於 15-3-15 11:37
你有3個工人?其他2個比佢好嗎?

2 號工人係朋友轉介,整體較好,主力湊 B,清潔同煮食工作較少,但完約後就會返印尼,3 號工人新請唔夠 2 個月,而且 2 號 B 仲未出世,暫不評價,但廣東話聽講都較差,所以經常同我地既指示有偏差,亦不是放在同一個單位工作,所以 1 號工人個位置不能由其他工人長期取代的。

男爵府

我因唔想冒險續左件雞肋,繼續激心。
唔知自己有冇有做錯。。。。換過要錢之餘又驚更衰。

禁止訪問

大宅

fionaleung43 發表於 15-3-15 15:33
回覆 codeblue 的帖子

如果我係你,會搵個海外,因海外通常都會乖D!

呢個都聽聞係,但果邊屋企有老人家,流利廣東話相對重要,呢樣野海外工人一般比較缺~

禁止訪問

複式洋房

比我會續約算
唔偷唔衰已經好好

子爵府

回覆:codeblue 的帖子

I won\'t renew contract with her.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

No.

象牙宮

codeblue 發表於 15-3-15 09:14
呢個係我家第一個請的印傭,做左四年差唔多又要續約,工作主要係清潔幫買餸煮飯,廣東話流利,大問題唔算多 ...
「食之無味,棄之可惜。」

做左四年差唔多,又要續約??
還要俾長期服務金

雇主得利,比付出的多,更多,並有手尾。何苦?。
人腦是用來"平估"問題。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

juju207 發表於 15-3-15 23:15
比我會續約算
唔偷唔衰已經好好

續約。。。樣樣都差,你炒不炒?再忍忍忍?
如果她博炒, 你會怎樣? 

我想學你有何等妙計??

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

未續都咁,續o左只有更退步。無謂勞氣,換一個起碼有個機會會好過而家呢個。而且你有幾個工人,其他兩個見到佢 pair 成咁都繼續有得撈,你都唔使旨意佢地會好落力。相反換o左佢,叫埋另外兩個來訓話話點解 1 號無得撈,希望 2,3 號會醒少少

phoebe_ming5    發表於 15-3-17 15:51

男爵府

有後備,值得一博,比我可能請個菲平衡一下,其實有時不用一對一,輪流分配工作也可

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

我同你處境差唔多, 都係雞肋, 但係究竟續唔續, 續咗肯定會係愈來愈差, 但係又會唔會博, 博一個未知的, 會好啲, 定係衰, 會唔會賠了夫人又折兵, 好煩,!!!!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

你有多餘錢 , 請佢主要係清潔幫買餸煮飯...

咪用 loo..

大宅

比我會換人, 返正筆錢都係要比, 起碼有機會係好d, 重點佢唔係照顧小朋友, 就算衰左都唔係咁大件事

大宅

MommyPanel勳章

我會換個另外一個工人, 因為佢只會越做越差. 你換個一個, 起碼有一半機會係好. 呢個一定只會差落去

民房

我家也面對同一問題.老婆同外母勁投訴佢成日講電話;
清潔家居乸西,但勝在誠實(so far 屋企無發現唔見嘢)同鍚三歲囡囡(囡囡都好鍚佢,有好嘢食一定預埋佢.).仲有15個月約.我已經開始頭痛.

首頁

尾頁

跳至