論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

因好多agent都話即抄好D,賠一個月又唔洗擔心BB,但我知好多agent都食咗呢一個月,所以想幫印印keep 番少少錢,因佢唔係太差。

可否同講話巳抄咗個印印及發咗一個月通知,淨係俾機票佢(起碼唔洗俾agent食咁多。

請高人指點指點。

大宅

好矛盾咁喎, 佢唔係太差但你又即炒佢, 可唔可以講詳細小小呢?

大宅

因為我同BB要離開香港半年,所以唔想留住個工人同老公晌一齊,我老公好唔鍾意個印印冇記性同stupid(可能我地第一次請工人有expectation,但冇諗住D印印係咁stupid),佢一激氣就想"yuk"個印印,我怕個印印會俾我老公打,巳經試過一次。

個印印除咗笨D同廣東話差D之外,對BB好好,做野清潔都好,仲有依家要提早terminate contract既係我地唔係佢唔做咯,我覺得佢地都好慘,所以如果可以幫到佢地少少都好呀。

大宅

樓主 你補1個月比個工人 如果工人未還晒錢 個d錢agent 都係入返比工人個間財務公司架

bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

大宅

謝謝你,終於有人回應,我問過佢,佢岩岩上月尾還清D錢俾agent,如果我依家抄佢,之後我會話俾個agent知我係俾咗一個月通知 ,等佢唔洗俾agent收咗呢一個月,我淨係via agent俾機票錢,跟住私底下寧願將果一個月通知金俾個印印,等佢有多D錢防身俾但我唔知如果俾個agent知道咗,會唔會個agent仲會收佢嘜錢咩錢?

同by law of contract,會唔會有問題。

大宅

如果咁情況你最好整返封termination letter比印印簽返(要有印尼文), date back返, 你除咗諗個印印外, 仲要保障返自己, 無謂到時被人告返轉頭, 真係好心做壞事.

原文章由 小二黃 於 08-6-17 20:50 發表
謝謝你,終於有人回應,我問過佢,佢岩岩上月尾還清D錢俾agent,如果我依家抄佢,之後我會話俾個agent知我係俾咗一個月通知 ,等佢唔洗俾agent收咗呢一個月,我淨係via agent俾機票錢,跟住私底下寧願將果一個月通知金俾個 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

Thx. 佢岩岩5月尾還清D錢俾agent,我地之前信錯個agent,個agent跟D野唔足。因為我地覺得佢唔錯同好鍚阿B,所以我地諗住俾一個月通知,咁佢做到我地走前一日,我地再補D錢俾佢防身用,好過俾agent吞晒嘛(因佢想要繼續晌香港搵新僱主),同今次抄係我地要離開香港,唔係佢有問題。但當我地同agent講話我地諗住抄個工人,因呢個工人心地好,可信性好高,而我又全職,所以唔驚,但個agent一口話唔好喎,又叫我地補一個月俾佢,又話點點點,我諗諗下又驚驚地,所以返咗屋企冇同印印講話要抄佢,但當日子一日一日咁過,要我最後果日先同佢講,我同先生真係做唔出。

尋晚終於同印印講咗,話我地要走,會補半個月俾佢(因唔想back date番)。佢係明白事理,所以都冇問題,依家係驚個agent唔知會問番佢攞幾多錢。好慘嘛...

複式洋房

有D唔明, 既然5月尾已經還清D錢俾 agent, agent 又憑什麼再吞佢嘅錢呢?

原文章由 小二黃 於 08-6-18 12:02 發表
Thx. 佢岩岩5月尾還清D錢俾agent,我地之前信錯個agent,個agent跟D野唔足。因為我地覺得佢唔錯同好鍚阿B,所以我地諗住俾一個月通知,咁佢做到我地走前一日,我地再補D錢俾佢防身用,好過俾agent吞晒嘛(因佢想要繼續晌香港搵新僱主),同 ...

大宅

好媽媽勳章

我都唔明個agent會吞佢乜野錢呢? 如果係commission既咁你話5月已經還哂, 況且你出糧俾佢張支票係寫工人姓名ga mar, 咁agent都唔會拎左去ga?!

其實agent教你即炒係岩既, 因為人心難測嘛, 工人平時好好但唔代表當佢知你炒佢時都會無野! 我有朋友就係俾one month notice俾工人, 一路都無事點知當個工人走左之後先至發現佢將啲冬菇, 花膠, 燕窩, 瑤柱等等拎走左大部份, 仲有我朋友既底褲同bra都唔見哂, 激到佢屎屎下呀~

首頁

尾頁

跳至