自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同朋友出街食飯,每次埋單都爭住比錢,話比返錢佢又話唔晒
但佢收唔到錢,有時又好似唔係幾開心
次次出街都要為俾錢而煩
大家會點做?

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-6-17 15:32 編輯 ]

男爵府

我覺得爭比錢真係好老土....
朋友爭比$,而佢又唔肯收返,咪由得佢比,
如果佢收唔到錢又唔開心,咁我都無辦法架喎

我同朋友食飯,通常都係aa,
一係就今次佢比,下次我比咁囉

男爵府

我姑奶個老公又係咁, 無論幾多人食, 食左幾$每次都爭比$. 有時真係好唔好意思. 試過幾次我老公同佢爭d反面. 其實佢係一片好心的, 因為佢地2公婆, 無小朋友, 住又唔使點比租, $方面係比較鬆動. 不果呢排好d, 基本上係一人比一次, 因為我地搬左屋, 好近佢地, 見面同出街食飯次數多左好多. 可能比到佢都怕左.
原文章由 tingting媽媽 於 08-6-17 15:30 發表
次次出街都要為俾錢而煩
大家會點做?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係好熟會自己俾自己
普通朋友會aa制
死黨就會一人俾一次
親戚好少兩家人出,平時好少約食飯,所以次次有大食大

[ 本文章最後由 kayingivy 於 08-6-17 18:31 編輯 ]

別墅

如我提議出來吃飯就我請﹐但朋友堅持比返錢我會收。 有次我們3個舊同學由朝玩到晚﹐好多消費我死黨比住先﹐臨走當然比返錢佢﹐死黨收咗另一同學份錢唔肯收我果份﹐我問佢做乜唔收﹖佢細聲話成日揾著數那個一定要收佢錢﹐我就一定唔駛收。 我做法一樣﹐感情好的朋友唔同佢計﹐交情一般會AA 制。

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

最好就第一比一次, 公平d
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

我都係咁...好朋友就一人俾 一次...
但普通既朋友就aa
如果唔太熟既...我一定會諗辦法俾返佢
自己d姐妹....就冇計...有錢就我俾..
冇錢就講明你請...哈哈

禁止發言

大宅

我地通常都AA制,公平D架

男爵府

好媽媽勳章

一人比一次開心d, AA制好似好生疏咁...

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁老土ge...我通常唔係好fd果d AA~
好FD果D~佢話比咪佢比LOR~
下次我比LOR~有共識架MA~
係間舖度掙比錢~咁老土~
我亞媽果個年代先會架MA~

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

次次成班人食, 1個比哂好金下

水晶宮

我老公家族传统就系超阔佬
最中意静鸡鸡走去买单请人食饭
讲左几多次都唔听
我都话你成日请人食人地会唔好意思架

男爵府

如果係我就會食飯之前講清楚邊個比
同埋睇下對方係咩人,如果係d親戚長輩的話,就要食飯前同佢地講我請,如果要爭住請我就唔來。

如果係d朋友亦都係要食飯之前講清楚,係要aa呀或者一個比晒......

我覺得咁樣會好d

大宅

我同爸媽出街食飯, 佢地爭住比錢,
我話等我做

大宅

我同爸媽出街食飯, 佢地爭住比錢,
我話等我做吓孝心啦,
佢地話點解要仔女請, 父母請仔女都得架!

珍珠宮

人少少咪輪住請, 食番咁上下的價錢.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 tingting媽媽 於 08-6-17 15:30 發表
次次出街都要為俾錢而煩
大家會點做?

"好似唔係幾開心"呢樣係你自己估, 定係佢開到聲呀?
如果估就唔好估囉, 佢願意請, 大家係朋友, 開開心心咁食囉
有時朋友gathering食餐飯, 有人請又好, AA又好, 都唔係太重要; 大家享受過程嘛~

又, 衰d講句, 咁佢自願請人, 人地比錢佢唔收, 之後如果唔開心都係自己攞黎; 係睇唔開又何以扮大方先....

大宅

普通朋友AA制
好朋友一人一次
如果朋友多次請客比錢佢又唔收,我會買啲少禮物比佢,或襯一些節日,例如︰生日、聖誕節這些日子送一些比較貴啲嘅禮物,佢收得開心,我亦送得開心。

首頁

尾頁

跳至