懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

36週, 血壓經經常接近140/95, 間中有蛋白尿, 要入院嗎? 忐忑不安中......

珍珠宮

引用:36週, 血壓經經常接近140/95, 間中有蛋白尿

原帖由 hipong 於 15-03-15 發表
36週, 血壓經經常接近140/95, 間中有蛋白尿, 要入院嗎? 忐忑不安中......
既刻去急症check下,怕你妊娠毒血症,對大大細路都危險

子爵府

回覆:hipong 的帖子

有無頭痛頭暈眼花呀?如果有是但一樣就即刻入院喇。
妊娠毒血好危險咖,我就係34週中左要緊急開刀

男爵府

引用:有無頭痛頭暈眼花呀?如果有是但一樣就即刻

原帖由 Janetboyyan 於 15-03-16 發表
妊娠毒血好危險咖,我就係34週中左要緊急開刀:thinking ...
請教下係點發現架?
因我而家35 週,但體重不正常的上升太快?

子爵府

回覆:nicky_baby 的帖子

32w開始有血壓高

子爵府

回覆:nicky_baby 的帖子

到後期體重係會升得多d嘅,唔洗擔心

大宅

畀面勳章

Janetboyyan 發表於 15-3-16 00:49
妊娠毒血好危險咖,我就係34週中左要緊急開刀:thinking ...
請問你當時血壓大約幾多?
因為我不是持續高, 有時候: 早上128/93, 晏d 138/95, 夜晚 140/95

所以都唔知, 需唔需要入院

複式洋房

引用:Quote:Janetboyyan 發表於 15-3-16 00:49

原帖由 hipong 於 15-03-16 發表
請問你當時血壓大約幾多?
因為我不是持續高, 有時候: 早上128/93, 晏d 138/95, 夜晚 140/95
其實下壓已經過咗標準,建議入院觀察,對大人同bb 都好。我果陣無蛋白尿,但都係下壓高,要住院觀察,36週幾開始住,住咗一個星期左右,醫生建議催生。結果bb 38週6出世。唔需要擔心太多,最重要係母女平安。

子爵府

回覆:hipong 的帖子

15x/10x ,不過你都35w,如果真係擔心就早d入院好過

別墅

can be 妊娠毒血症, i would go to hospital to check out.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:36週, 血壓經經常接近140/95, 間中有蛋白尿, 要入院嗎?

試下靜止不動五分鐘,再量血壓,如果上壓過140,下壓過90,不要猶豫,帶埋個電子血壓計入院,是否須要住院,交俾醫生決定。

囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

首頁

尾頁

跳至