自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

哥哥5歲半, 弟弟2歲, 哥哥經常搶弟弟正在玩的玩具, 弟弟以前唔識反抗, 現在識同哥哥爭及還擊, 若不理他們, 他們會初則口角, 繼而動武, 我試過解釋給哥哥聽, 又試過鬧, 現在弟弟學哥哥打人, 不知點算好, 請問大家高見如何?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

民房

原文章由 carriechan 於 08-6-18 16:31 發表
哥哥5歲半, 弟弟2歲, 哥哥經常搶弟弟正在玩的玩具, 弟弟以前唔識反抗, 現在識同哥哥爭及還擊, 若不理他們, 他們會初則口角, 繼而動武, 我試過解釋給哥哥聽, 又試過鬧, 現在弟弟學哥哥打人, 不知點算好, 請問大家高見 ...

我會收左佢,兩個都冇我玩.

等待驗證會員

原文章由 carriechan 於 08-6-18 16:31 發表
哥哥5歲半, 弟弟2歲, 哥哥經常搶弟弟正在玩的玩具, 弟弟以前唔識反抗, 現在識同哥哥爭及還擊, 若不理他們, 他們會初則口角, 繼而動武, 我試過解釋給哥哥聽, 又試過鬧, 現在弟弟學哥哥打人, 不知點算好, 請問大家高見 ...

係我屋企常見! 我有個就來4歲同埋一個2歲3個月.兩個一日唔爭過都唔安樂. 咪同佢地講要share 玩咯.輪住來.... 我個2歲3個月都會係咁打哥哥.... 亞哥會話我聽. 要亞妹道歉, 同埋無得玩個玩具一陣.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

比d可以一齊玩既玩具, 順便教佢地分享, 同埋如果哥哥打細佬, 一定要罰, 亦順便教埋細佬唔可以學哥哥咁打人~

大宅

已經講過n咁多次, 收玩具亦係經常事, 如果我晌屋企會好d, 哥哥會望下我, 知道唔可以爭, 但係我一返工, 得返工人睇住佢地, 佢地就會不受控, 就來又放暑假, 情況可能會仲激烈, 唔知點教好....

原文章由 newcook 於 08-6-18 17:05 發表
比d可以一齊玩既玩具, 順便教佢地分享, 同埋如果哥哥打細佬, 一定要罰, 亦順便教埋細佬唔可以學哥哥咁打人~
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

洋房

原文章由 iloveu4ever 於 08-6-18 16:58 發表

我會收左佢,兩個都冇我玩.

我都會收左佢, 2個都無得玩,
但樓主既問題係工人睇住會出事, 咁樣我都諗唔到有咩方法解決, 一係同老師傾下, 或者佢講一句好過屋企人講十句.

大宅

我以前係同兩個女 (相差兩歲) 講, 一爭野玩就兩個都罰 (stand in a corner), 罰完就同佢地講兩個要相親相愛, 因為第日dad & mom死左, 佢地得番兩姊妹. 耐不耐又講下d筷子既故事, 仲有一隻vcd佢地好鍾意睇, 裡面都有一個故事係老豆死左, 幾兄弟合作先可以得到老豆留俾佢地既寶藏. 呢d野唔係一日兩日攪得掂, 係好長時間潛移默化, 同埋要幫佢地訂界線, 有d野係家姐既, 細妹想要玩, 要問過家姐先得, 家姐有榷唔同意, 細妹唔可以硬來, visa versa 都係一樣. 如果佢地自己有自己既地盤, 佢攞唔到人地d野, 就會玩自己個d. 家下我冇教佢地, 佢地都識trade 架. 不過好多時細妹被家姐搵笨都唔知, 除非好離譜, 我都唔會插手. 阿妹而家都學精左好多.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我朋友同你一樣, 不過而家唔會啦, 兩兄弟仲好friend.
我朋友話用左3個月時間來同兩兄弟教.

你可以參考吓, 睇吓幫唔幫到你.

1) 當佢地搶玩具時, 立即收左佢, 同佢地講如果唔一齊玩,

下次再發生時, 你會將d玩具dom左佢, 以後唔會買

玩具比佢玩.

2) 鬧交同打鬧時, 兩兄弟都要講對唔住, 如果唔聽,

將兩兄弟分開罰企, 等佢地冷靜, 然後解釋比佢地聽

鬧交同打鬧唔對, 要同對方say sorry.

當然你都要同工人講呢d rule, 唔好一個做, 一個唔做,
一定要一齊做先得.

我朋友好堅持終於成功左, 原本有成2箱玩具, 而家只得
十幾件, 仲要係唔會亂吟買新玩具比佢地.

男爵府

我兩個小朋友相差歲半, 由細爭到大, 好正常! 而家佢都大d, 我會叫佢地自已諗辦法, 諗唔到就兩個都無得玩. 好多時佢地就會諗到每人5分鐘, 再加埋包剪dup去決定先後.......

但佢地好似你d小朋友咁細時, 我係會即收玩具, 再好認真同佢地講, 媽咪買玩具比你地玩, 係希望你地玩得開心, 而家衣件玩具反而令你地有爭拗, 所以我要拎走佢. 你地去睇下有無邊件玩具你地係可以一齊開開心心咁玩架啦.

重有一樣野好緊要, 每次我見佢地一齊玩時, 就即刻做一個好開心的表情讚佢地, 話見到佢地兩個一齊玩真係開心啦, 媽咪見到哥哥又會教弟弟玩, 弟弟又會讓返哥哥玩, 真係相親相愛啦! 拿, 等媽咪影低你地呢個開心樣比婆婆嫲嫲睇下先....... (好多時讚完, 佢地真係重表現得好架! 而且又特登係d 親友面前讚佢地, 佢地又開心又自豪, 重會再做好d 添!)

有賞有罸, 好有效架! 尤其是讚果part, 一搵到機會就要即讚架啦! 加油!

首頁

尾頁

跳至