論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

囡囡由4個月大就由現在嘅姐姐湊,感情深厚。但姐姐完約後回家結婚啦! 我地亦請左新工人。問題嚟啦! 舊姐姐想7月頭走,而新姐姐最快6月可來港(如無意外,也可叫佢7月先來),而我地成家人7月中會去旅行,唔知點安排,囡囡會最易適應新姐姐:

1) agent建議,新姐姐6月中到,同舊姐姐一齊湊囡囡半個月,我囡囡適應。(我地有地方夠2個姐姐同時住)
2) 舊姐姐7月頭走,叫家人睇住囡囡1至2星期,新姐姐等我地去完旅行先上任(有親戚可幫忙)
3) 叫姐姐臨我地去旅行前先走,新姐姐旅行後上任(舊姐姐也說可盡量安排)

你地會點揀? 點做最妥當? 謝謝!

大宅

引用:囡囡由4個月大就由現在嘅姐姐湊,感情深厚

原帖由 Freesia_cat 於 15-03-19 發表
囡囡由4個月大就由現在嘅姐姐湊,感情深厚。但姐姐完約後回家結婚啦! 我地亦請左新工人。問題嚟啦! 舊姐姐 ...

伯爵府

回覆:2歲換工人,求意見

1 你仲可以叫舊工人教新工人,唔洗咁辛苦

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:2歲換工人,求意見

其實如果針對囡囡適應,有人教俾2個姐姐同時出現等佢慢慢適應新姐姐,舊姐姐先走; 亦有人話迫佢適應新姐姐,無舊姐姐依賴,即舊走新嚟無overlap,點處理最好呢?

(當然唔想新姐姐在我地旅行時獨留在家,因為始終新嚟無咁信任,但囡囡適應更為重點)

禁止訪問

水晶宮

2。
新到工人不宜獨留家中。
小朋友適應好快,不用擔心。

男爵府

我選1
因我上個月都係新舊姐姐同在. 對bb心靈好的.

大宅

引用:囡囡由4個月大就由現在嘅姐姐湊,感情深厚

原帖由 Freesia_cat 於 15-03-19 發表
囡囡由4個月大就由現在嘅姐姐湊,感情深厚。但姐姐完約後回家結婚啦! 我地亦請左新工人。問題嚟啦! 舊姐姐 ...
No.need to think...must choose 1

大宅

1, 有地方住的話對小朋友最好, 而且可教新工人做野及rules

翡翠宮

2018復活節勳章

方方媽媽 發表於 15-3-19 09:29
2。
新到工人不宜獨留家中。
小朋友適應好快,不用擔心。

同意, 當年我仔仔2歲換姐姐, 好快適應到, 第一個姐姐係由出世開始湊添

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Freesia_cat 發表於 15-3-19 00:31
3.

2 都未尚不可.

1 就無謂啦...

首頁

尾頁

跳至