論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐一向表現不錯,對小朋友都好。今年1月和我提出,3月要回菲律賓參加兒子幼兒園畢業禮。我同意了,於是她3月7號回去,原定3月15號回來。但至今都沒有出現,電話也打不通。最後一次聯繫是姐姐離開香港的那天,在香港機場拿另外一個手機號碼給我們打了一個電話,告訴我們準備登機了。之後就再也沒有消息了。
我打了我知道的所有電話,包括她之前2次放假回去留下的電話,護照上緊急聯繫人的電話,之前放假回去在菲律賓打給我們的電話,香港電話,沒有一個能夠接通。我完全不知道發生了什麼事情,姐姐是出意外還是有意不回來?
如果是有意不回來,又有點奇怪,因為來回機票錢是姐姐出的(續約才半年),這個月人工也沒有出,也沒有同我們借錢,我屋企也沒有財務損失,不知道有無借高利貸,但如果借錢,應該財務公司會扣留護照等證件。她肯定是回去了,因為香港飛馬尼拉的機票有用到,而馬尼拉飛香港的機票沒用到。
我查看了姐姐行李,雖然有些行李在,但都是舊衣服,她新買的衣服,幾雙鞋子,雨傘,指甲剪都帶走了,又似乎出門前就想過不回來的。可是如果決定不回來,可以和我辭職,也夠時間比我一個月通知,我要出機票送她走,姐姐一向很節約,千幾蚊對她來說是很大的數目。
如果出意外,為什麼所有電話都打不通,包括她哥哥的電話(也就是護照上的緊急聯繫人電話)
這兩年半,我們也相處愉快,她也表示我們關係不錯,想一直做下去。沒想到最後還是玩失聯。

別墅

我亞E個印傭返左印尼放假3星期,應該昨晚到香港,但又係失左踪,回程機票無用,最奇怪係,佢做左十幾年,連長期服務金都未拎.....

子爵府

你肯定姐姐張回程機票她已比左錢嗎?
工人們係好奇怪架,好來好去對巨地來講好似好困難

大宅

PonyMom 發表於 15-3-20 11:06
你肯定姐姐張回程機票她已比左錢嗎?
工人們係好奇怪架,好來好去對巨地來講好似好困難 ...
係,機票係我幫她訂的,來回1200多,國泰,她後來把錢給我

別墅

其實唔返無所謂,都講聲丫,等我地僱主可以有所安排

大宅

addtwo 發表於 15-3-20 11:20
其實唔返無所謂,都講聲丫,等我地僱主可以有所安排
係,姐姐以前做事都好有交待。剛來香港不夠半年,她老公和她離婚,兒子無人理,她都沒有立刻回去,而是和我商量了一個時間,等我安排好家裡人手,先回去。那次我還擔心她不會回來,但她準時回來。週天放假也會7點半回來,並且幫手給小孩洗澡。在我家2年半,將細女由初生湊到宜家返N班半日,她已經幫我度過最艱難的時候。到8月,細女都返全天了

男爵府

別墅

回覆:菲姐姐失踪5天了

大宅

其實佢地既想法, 我地真係無法理解架...
但係點到好, 佢走前有無簽定信話佢無如期返黎就當佢遲職? 因為佢唔返又搵唔到就唯有當佢遲職再請過, 但所有文件手續一定要按規距做, 免得佢又突然出現時話你無理解僱, 要你倒陪一個月比佢...

大宅

LittleBallBall 發表於 15-3-20 15:14
其實佢地既想法, 我地真係無法理解架...
但係點到好, 佢走前有無簽定信話佢無如期返黎就當佢遲職? 因為佢唔 ...
有簽,已經填好終止表格連同姐姐簽好的信一起傳真給入境處
其它就無做了,宜家都唔知請唔請工人好。唔請都OK,就是自己辛苦d,是好辛苦。請,又擔心請個公主返來,激死

大宅

回覆 ifdbb 的帖子

如果自己係全職媽媽, 不如請個鐘點幫輕下家務就算喇... 我成日覺得請個工人返黎又要受佢气... 我令願唔請... 只不過自己要返工, 一定要有人睇住小朋友至無計一定要請乍...

我成日夢想小朋友快啲大, 工人唔再係要黎睇住小朋友, 到時洗一筆錢買過啲電器, 等屋企啲工夫可以自動化啲, 慳時間啲... 例如買個洗碗碟機, 乾衣機... 咁其餘野自己做番控制番仲開心~

大宅

LittleBallBall 發表於 15-3-20 15:42

如果自己係全職媽媽, 不如請個鐘點幫輕下家務就算喇... 我成日覺得請個工人返黎又要受 ...
在職媽媽,宜家靠我亞媽幫手。亞媽年紀大,做得好辛苦,所以才十五十六。
我有問朋友是否有工人可以轉給我,如果岩就最好,但事事豈能盡如人意。我都有聯繫過中介,沒有順眼的,長得就不是工人款,不敢請。

大宅

如果真係得個年紀大既老人家湊小朋友, 就真係請個工人好啲既... 大家都無咁大壓力~ 不過依啲工人質素

之前舊工人走, 搵咗好多agent先請到, 好記得agent叫我抱個心態唔好話做2年, 依家啲工人揀工, 預佢做一年唔做, 真係多不勝數喎....

大宅

工人同佢你乖乖地, 做滿2年合約既, 已好好彩, 有得揀, 我寧願自己take care 小朋友, 雖然是辛苦, 好過成日担驚受怕工人玩野.....失蹤........

子爵府

回覆:ifdbb 的帖子

佢係未因為同你地相處吾錯,吾好意思提出辭職,所以自己不辭而別呀

禁止訪問

別墅

我情況差不多,工人回菲到最後一天text我話遺失passport返唔到黎,電話打極唔通,一個月後我收到財務公司追債信,原來佢儲心積慮借錢唔返,之前佢冇跡象做得唔開心,好錫D細路,走時又係帶走曬D新衫靚衫.....估佢唔到....
agent提我要穩陣D要去警局「補失」,因為合約一日未terminate,你都要負責佢生死受傷等。
Good luck!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

非我族類,唔知佢哋諗乜。工人係生係死,還是處心積慮唔返嚟,又或者佢跟本係搵到新老闆轉工,乜可能都有,人走茶涼。
佢收你人工,做好本份係正常,唔係恩惠。

主 賜 平 安

大宅

回覆:ifdbb 的帖子

大宅

借財務公司錢唔使用護照抵押,我之前有個工人都係借咗幾皮嘢然後走佬番鄕下!

首頁

尾頁

跳至