論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:Renu 的帖子

可能會扣住
我尋日去入境處,主任問我有冇睇過工人本護照,我未睇過,因為工人話喺新僱主中介人度,主任即刻話,應該係財仔扣住左啦,中介人唔須要扣

大宅

Renu 發表於 15-3-21 16:08
借財務公司錢唔使用護照抵押,我之前有個工人都係借咗幾皮嘢然後走佬番鄕下!

...
如果財務公司追數點算?
我週末遇到工人的friend,她們仲問我工人返來沒,因為我家工人臨走前向她借了1000塊。我仲以為她的同鄉會知道她的情況

大宅

porporwong 發表於 15-3-21 06:07
我情況差不多,工人回菲到最後一天text我話遺失passport返唔到黎,電話打極唔通,一個月後我收到財務公司追 ...
我家姐姐最後一次聯繫是在香港機場,打電話告訴我登機了,say bye-bye。根本沒有話我知返唔到黎,不辭而別。
我沒有去報案,但是已經fax終止表格去入境處,那麼就算合約終止了吧,我無需負責她的生老病死?
需要通知保險公司嗎,我仲買左包埋大病的保險

大宅

cmting 發表於 15-3-20 18:53
佢係未因為同你地相處吾錯,吾好意思提出辭職,所以自己不辭而別呀
吾好意思提出辭職,仲好意思不辭而別。只能說,工人的心思我們永遠也猜不到

別墅

回覆 ifdbb 的帖子

無錯,永遠估佢唔到

大宅

回覆:菲姐姐失踪5天了

絕對同意,永遠諗唔到呢啲人種既人諗乜

大宅

回覆:菲姐姐失踪5天了

其實係咪可以找agent幫忙...聯絡一下...因為有d agent在印尼有公司的...可以叫印尼那邊去合約上的地址找一找...回不回港都問一下

禁止訪問

大宅

fionaleung43 發表於 15-3-23 22:40
回覆 ifdbb 的帖子

如收到財仔信,你只要fax 返入境處張termination form (要有蓋印)比佢就可以了 ...
我上週fax比入境處,係唔係入境處收到之後會寄給我有蓋印的證明文件,證明已經終止合約了

大宅

kennislau0105 發表於 15-3-23 21:15
其實係咪可以找agent幫忙...聯絡一下...因為有d agent在印尼有公司的...可以叫印尼那邊去合約上的地址找一 ...
搵過中介,中介話通常搵唔到人,也唔會返來了,返來都唔敢用了

禁止訪問

大宅

ifdbb 發表於 15-3-23 10:11
我家姐姐最後一次聯繫是在香港機場,打電話告訴我登機了,say bye-bye。根本沒有話我知返唔到黎,不辭而別 ...

請問"終止表格" 有冇SAMPLE? 我工人4月返鄉3星期, 我都擔心佢一去不回, 想問下放假離港前要簽D咩? 謝謝!

大宅

JoeyPC 發表於 15-3-24 17:02
請問"終止表格" 有冇SAMPLE? 我工人4月返鄉3星期, 我都擔心佢一去不回, 想問下放假離港前要簽D咩? 謝謝!
...
I (name) hereby undertake that if I cannot come back on (date), it should be regarded as I break the contract automatically.

name & signature
Tel

首頁

尾頁

跳至