跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

【本報訊】位於薄扶林道的聖安多尼學校發生教師被指玩殘學生事件。一名小三女學生家長指控一名教師,去年十月起常用午飯時間補課令女兒無法吃飯,又拍枱及扯她衫領,及要學生即日完成她派漏的功課,令女兒至晚上十一時也做不完十八項功課。女童飽受壓力下今年因胃痛入院三次、嘔吐逾二十次,甚至常疑神疑鬼,即使在家中也以為教師在身邊。該家長昨在女童要求下報警。

記者:陳沛冰 袁樂婷

■聖安多尼學校小三女生家長(左)指女兒在校受壓至患焦慮症,昨報警求助。謝榮耀攝

陳太(化名)說起女兒身心受創時不禁飲泣,她指就讀薄扶林道聖安多尼學校小三的女兒,去年十月起表現異常,如外傭常發現她的飯盒「冇食過」,原來其中一名教師常用午飯時間補課、做改正或預默,令學生無法吃飯。該教師言行暴躁,經常拍枱、大聲喝罵「shut up」甚至曾扯女童衫領。

陳太又指該教師常派漏功課,為掩飾出錯要學生即日完成功課,又不寫在手冊上,逃避校方指引。早前女童一日有十八項功課,直至晚上逾十一時也做不完,又不敢吃晚飯,「一直話老師會鬧死佢」。

女生因胃痛入院三次

陳太又指女童曾問是否在家中見到教師及持續發噩夢,今年已因胃痛入院三次及嘔吐逾二十次。

陳太表示,早於今年一月底首次向校方投訴,希望安排女兒調班,但校方至今沒有跟進,質疑校方包庇該教師。數日前女童發燒求診,獲轉介接受心理學家治療,被診斷患有焦慮症,本周起已不能上學。女童可能過度惶恐不安下,昨日主動要求她報警,三名警員曾與學校了解事件。陳太表示,該教師操守有問題及有虐兒之嫌,已決定為女兒轉校,希望她重過愉快學習生活。

本報昨向學校查詢,該校以警方正調查事件為由,沒就事件回應。警方表示,昨日下午約一時四十五分接獲一名女子報案,指在西區薄扶林道一學校,就一職員對其八歲女兒的教導問題與上址職員發生爭執。警方到場經調查後,案件暫列作「對所看管兒童或少年人虐待或忽略」處理,由西區警區刑事調查隊第六隊跟進,暫時無人被捕。

教育局表示,本周一得悉有關事件後,已即時向學校了解,事件現由警方處理。該局會繼續與學校及家長緊密聯繫,提供適切協助。教育界立法會議員葉建源表示,需聽取校方解釋才能評論事件,尤其是教師有否「郁手」扯學生衫領。教師於午飯時間補課等,要視乎學校課程安排及是否真有需要。

又係薄尼!!!!!
上次捐錢單嘢都威盡net11啦!又嚟???

男爵府

好媽媽勳章

回覆:安多尼教師涉虐童 家長報警指控扯衫領禁吃午飯

有無小朋友讀緊聖安多尼既家長可以分享下意見?因為報紙真系吾可以盡信。

伯爵府

環保接龍勳章

講真,假嘅即係媽咪報假案?每個人受嘅壓力都唔同,而食飯要用嘅時間亦個個不同,只可以話小朋友呢2方面都唔合老師心意啦!而且,3年級TSA嘛,好多學校都有補課的,但唔會用lunch time囉。

複式洋房

回覆:melodylee113 的帖子

我两个女都讀此校,大的也差不多畢業,小女正正就讀此班,由開学到現在,我未見过18份功課,我只想說,報導的内容不要儘信

伯爵府

環保接龍勳章

引用:我两个女都讀此校,大的也差不多畢業,小女

原帖由 charleneng 於 15-03-21 發表
我两个女都讀此校,大的也差不多畢業,小女正正就讀此班,由開学到現在,我未見过18份功課,我只想說,報導 ...
那小女孩,係我同事個女。

伯爵府

環保接龍勳章

所以我話,每個小朋友可受壓力嘅程度唔同。有時見我同事係公司喊真係好心up. 8歲啫,點解要受呢啲?

大宅

希望小女孩盡快搵到間適合佢既學校

複式洋房

回覆:chingcging 的帖子

其實事情到此,只希望能盡快解決,小朋友快D揾到学校,過番D開心健康的校園生活,若有需要的話,亦可找該校的PTA幫手

男爵府

好媽媽勳章

只可以講小朋友吾可以盡信,而老師又吾可以盡信。可以有閉路電視會吾會好d呢?

複式洋房

其實最吾應該信係某傳媒,誇張失實嘅報導

男爵府

好媽媽勳章

回覆:chingcging 的帖子

佢系你同事個女,甘你有無問佢spple既報導系吾系事實?

伯爵府

環保接龍勳章

引用:佢系你同事個女,甘你有無問佢spple既報導

原帖由 melodylee113 於 15-03-21 發表
佢系你同事個女,甘你有無問佢spple既報導系吾系事實?
係事實。

伯爵府

環保接龍勳章

當然,我都只係聽佢講。應該話係佢口中的事實。我會覺得,如果係老作,佢唔會夠膽報警。

複式洋房

我是相信的,學校風氣由以往到現在也是如此。始終針咭唔倒肉,唔知痛。

男爵府

好媽媽勳章

我有個朋友個老公系安尼舊生,個仔今年小2,我都奇怪點解吾簡安尼,當時無問到。可能都系因為安尼比較嚴

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:當然,我都只係聽佢講。應該話係佢口中的事

原帖由 chingcging 於 15-03-21 發表
當然,我都只係聽佢講。應該話係佢口中的事實。我會覺得,如果係老作,佢唔會夠膽報警。

...
咁你同事諗住餘下嗰幾年小學點算好呀???

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 chingcging 於 15-03-21 發表

原帖由 QQQme 於 15-03-28 發表
咁你同事諗住餘下嗰幾年小學點算好呀???
要轉校啦。

男爵府

好媽媽勳章

聽人講果個老師繼續反學

複式洋房

老師暫時冇返学

珍珠宮

盡快搵到間適合佢既學校

首頁

尾頁