婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

我支持你呀!!!!

其實我差D就踏上這條路…不過我衰心軟,成日諗番轉頭…又覺得唔係好大件事...咁就忍o左...

我99唔做是非,不過就係勁無知婦孺…佢唔敢話我架…但係有時忍唔住就係c6面前講2句,, c6又費事話我知...只係有時唔小心爆出口,所以…

Anyway...!!! 有不要心軟,同好好感激家人對你的支持呀!!!!
肥脾

複式洋房

我都支持你呀,唔好退縮呀,一退你就輸哂,以後佢呀媽幾惡你都無聲出...
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

大宅

joyfong,

你老公仲未打電話俾你呀??唉,你老公都好硬頸好狠心下!!真係要

總之d6299真係害人不淺!!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

一定要堅持. d 男人會得寸進尺.
我 99 都係好鐘意同佢個仔講我點做點做唔啱, 我依家都係聽左就算, 啱就做, 唔啱就唔做. 但我發覺咁係無用架, 原來個 C6 唔會知我都有付出去忍. (難道佢以為我讚同佢亞媽做法). 只要我再有一句關於佢亞媽不是, 佢就鋼起晒, 無計傾. 我都曾經諗過會唔會有人因為 99 而同老公離婚?
堅持呀 !!

大宅

原文章由 zone 於 08-6-25 10:17 發表
其實我真係好唔明d c6點諗,佢叫我地忍吓99,好,咁返到屋企我無理取鬧,你都要忍吓我,你叫得我忍99,無理由你唔可以忍吓我,如果你都做唔到,忍吓我,點解你又要我忍呢?自己都做唔到,但又要叫人地做.奇怪,奇怪. ...

最奇怪嘅係連佢自己少少嘢都忍唔到佢親生阿媽但係就叫叫你忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍~~

禁止訪問

大宅

joyfong,

我唸好多couple都會或多或少為咗夫家(有時唔只係99)既野而有意見. 其實真係要睇下兩公婆點樣compromise. 始終嗰啲都係c6既家人, 有時我都唔想做得太絕令c6難做.

不過我始終嗰句: 同99既關係最好係君子之交淡如水, 保持距離好啲. 之前未有b豬前, 99唔會成日黎, 嗰時一個星期先見佢一次, 中意好唔中意好咪當call客囉.

但當b豬出生後99成日話要黎幫手, 但其實又唔係幫到啲咪. 所以create咗好多troubles比我. 咁同c6炸型, 起初佢都唔係好理, 當冇事咁. 後黎我發佢維, 佢先至面對.

雖然"零教人打仔, 莫教人分妻", 但係作為女人, 我覺得你一定要堅持自己既底線. 你仲有幾十年要同呢個c6一齊. 如果今天你就範, 往後既日子你會活得更唔開心.

記住要堅持到底呀. 我地呢班姊妹一定支持你架.

原文章由 joyfong 於 08-6-26 01:05 發表

多謝你的支持,我會堅持,但唔知要到幾時才完結(結果是好是壞也不知道)我個c6就是唔知我有忍佢怪我黑口黑面唔出聲但擺晒係面上(我都是人也有情緒唔通還笑得出咩嗎),係咪好多夫妻都同我倆一樣會因為個99就攪到關係如此 ...

禁止訪問

伯爵府

你老公而家咁唔爹唔吊,佢系等你認低威,自己死死地氣番黎.系我就大番佢,直情打電話問佢系未唔要老婆,仔女嘞,如果系的話,唔想一齊,就去簽紙還他自由咁講.如果你老公有D良知,實話唔系,驚你未嬲完......etc.你就慢慢好聲好氣同佢傾番成件事系点,為左以後唔會有同樣嘅問題發生,應該要点做,搬出黎吖還是点吖?!如果唔啱聽,唔好鬧我.

男爵府

如果佢真係唔揾返你, 咁46都要來做咩呀. 你頂住呀!

原文章由 joyfong 於 08-6-23 18:19 發表
其實我都唔知要同個c6 冷戰到幾時,為了個99兩公婆攪成咁都唔知為乜,仲之就煩人。現在我地同分居沒分別,再咁樣下去比佢(99)攪到我地離婚也說不定 ...

伯爵府

好媽媽勳章

加油呀~ 呢D 男人要面要成咁, OK, 就有得佢~
我係你一係就遲D你忍無可忍時 SEND 個SMS 同佢講:"仲有無野要同我AND 個仔講? 如無的話就律師樓見吧~ 反正你都對我唔緊, 咁最初結婚時你仲咩要話好好咁照顧我一生一世呢?"

當然以上的都係你忍無可忍先做啦...

禁止訪問

伯爵府

你老公真係過份d, 乜宜家仲有d咁愚孝嘅仔, 點都無理由幫晒阿媽唔幫老婆, 老婆幫佢生個仔咁辛苦, 而且你生完, 應該就你多d. 不過我諗如果只係奶奶的問題, 佢遲d應該會(乙水)番你嘅, 除非佢阿媽黑心到寧願唔要個孫, 仲係度加鹽加醋唆罷佢喇. 你一定要企硬, 唔好衰俾佢睇.

佢阿媽霸住個孫黎湊, 真係好唔啱, 人地係阿媽, 佢係阿嫲咋, 一定有孫湊架, 咁鍾意bb自己生多個啦.

但係佢早上叫醒bb起身食奶係啱的, 要由細陪養bb的生活規律, 食有定時, 咁樣身體腸胃都好, 陪養左個規律仲會易湊d, 做乜都有時有候, 第時返學都要早睡早起. le套係阿媽教落的, 但當然我地後生一輩的生活都未必有規律, 寧願瞓晏d.

禁止訪問

伯爵府

原文章由 joyfong 於 08-6-27 23:11 發表

其實我是知道的,要給bb養成一個有規律的習慣,我有做所以比阿b每天大約7點幾就要起身但我99是6點就起身,佢一起身就想叫阿b起身食奶, 個時阿b仲訓得好甜!佢攪醒阿b食奶,阿b唔制唔肯食又哭又叫我就唔想咁! 事實而家我 ...

咁其實你都好叻呀, 一個人湊得掂bb. 繼續努力啦!

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

俾我會忍晤到打去閙佢,因為冷戰對有些男人無効,我c6就係,死都晤開聲,次次我都忍晤住閙佢,但唔係哀佢,冷戰係互相折磨,冷戰耐佐只會俾個賤人有機可乘。既然你離家多日,大家都頂住條氣,不如send張仔仔相俾佢,或打俾佢晤出聲,跟住收綫,睇佢覆晤覆。只是提議,不喜勿插。

大宅

原文章由 joyfong 於 08-6-27 23:11 發表

其實我是知道的,要給bb養成一個有規律的習慣,我有做所以比阿b每天大約7點幾就要起身但我99是6點就起身,佢一起身就想叫阿b起身食奶, 個時阿b仲訓得好甜!佢攪醒阿b食奶,阿b唔制唔肯食又哭又叫我就唔想咁! 事實而家我 ...

joyfong~

事到如今已經一個星期,你老公都冇俾過電話你又實在太過份,不過喺時間上都唔算係好長,雖然我都明白你度日如年嘅感受,同心愛嘅人冷戰係好痛苦,但係你為咗以後嘅幸福就忍耐一下吧,男人好多都係唔見棺材唔流眼淚,你唔見好多男人都係同個老婆離咗婚又或者同女朋友分咗手先至喺度怨天尤人,悔不當初咩?係都要到冇彎轉嘅時候先至識悔改咩?

如果你一開始做得唔好,令到個男人唔識得珍惜你,咁今次都未嘗都唔係一個好機會,有事發生時唔好諗得咁灰,有好多時又真係有危先有機,你如果冇今次嘅機會可以離開佢令大家都可以透吓氣,佢又唔知你同囝囝唔喺佢喺身邊係幾咁孤獨難受,你同囝囝對佢係幾咁重要,而有啲嘢係阿媽永遠都做唔到亦都唔可以攬住阿媽就過到世嘅事實~~

你就俾多一個星期時間你老公,如果佢都係冇行動嘅話就sms俾佢,同佢講佢阿媽對你嘅所作所為同佢愛你不理嘅感受,不過千祈唔好有任何閙人嘅字句,只係要坦白講出你嘅心情同你其實只係想佢點樣維護你,並唔係要佢同阿媽反面,更要重新一點,講俾佢知,你係佢老婆,而喺佢屋企入面就只有佢先至可以有咁嘅責任同能力去保護你,所以當佢唔維護你不但止仲同佢阿媽一樣咁嚟話你唔信任你,你係會好傷心好難受,而佢就係令你最受傷害嘅一個,仲竟然係當日娶你嗰陣當住眾宣誓話過會保護同照顧你一世嘅人,最後你可以問佢一句,如果你係我,你會有啲咩嘅感受?

如果哩段期間你老公有打電話想同你傾,我都建議你sms俾佢隔一晚先至好出嚟傾,唔好喺電話度同佢講任何事,佢問你嬲唔嬲都唔駛答佢,淨係話有啲咩都見到面至講,用文字表逹佢會易接受好多,send咗之後你就帶埋個仔出去同佢傾,俾佢見到佢點樣令到你好似孤兒寡婦咁,明明大好一頭家就係俾佢阿媽嘅無理行為弄得如此田地,等佢反省佢自己嘅行為係幾咁蠢同無知!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至