懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

I have one daughter (aged nearly 5), one son (aged nearly 11 months) and now pregnant for 7.5 months. Please feel free to talk here !!!

大宅

hihi:
嘩,你個仔同而家肚入面個b隔得咁近嘅....咁你肚入面個b係仔定女呀?
我有兩個女呀,一個3歲9個月,一個歲半,而家
15週...

大宅

原文章由 yiuyiu-mum 於 08-6-19 23:26 發表
hihi:
嘩,你個仔同而家肚入面個b隔得咁近嘅....咁你肚入面個b係仔定女呀?
我有兩個女呀,一個3歲9個月,一個歲半,而家
15週...

Dear yiuyiu-mum,

唔好意思,噤遲至覆到您 ! 我個大女4歲個9月, 二仔差不多十一個月,宜家有左7個半月,又係仔 (想係女,好得意) 預產期: 2008年8月27日, 會喺 QEH 生,希望都係順產.. 不過,要照顧三個都好辛苦,要老爺奶奶及工人照顧, 亦已請陪月. 必要時會請多個工人睇住班細佬..

Joanne (Wongpuinok's mum)

大宅

原文章由 Wongpuinok 於 08-6-20 13:31 發表

唔好意思,噤遲至覆到您 ! 我個大女4歲個9月, 二仔差不多十一個月,宜家有左7個半月,又係仔 (想係女,好得意) 預產期: 2008年8月27日, 會喺 QEH 生,希望都係順產.. 不過,要照顧三個都好 ...

我大仔7歲,二女就4歲10個月,宜家個b24週。第三個其實仔囡都冇所謂 ,你o地係唔係都好鐘意小朋友ga。

10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

大宅

我同你差不多, 大哥7歲, 二阿哥就4歲9個月, 第三個都係細佬, 9月中出世。

我想晌細細佬出世時紮埋佢, 因為我都夠皮啦, 但請問咁多位媽咪有無聽過紮左之後身體有咩變化 (例如: 老得快d... ...), 又或者有邊個web-site可以查詢到呢d資料呢, 可否提供... ...Pls...

原文章由 LOVEBB88 於 08-6-20 14:03 發表

我大仔7歲,二女就4歲10個月,宜家個b24週。第三個其實仔囡都冇所謂 ,你o地係唔係都好鐘意小朋友ga。

大宅

原文章由 BoyzMammy 於 08-6-20 14:24 發表
我同你差不多, 大哥7歲, 二阿哥就4歲9個月, 第三個都係細佬, 9月中出世。

我想晌細細佬出世時紮埋佢, 因為我都夠皮啦, 但請問咁多位媽咪有無聽過紮左之後身體有咩變化 (例如: 老得快d... ...), 又或者有邊個web-sit ...

haha,又幾岩喎,我係9月底開刀,我又係諗緊紮唔紮,因為我係開刀,順便紮埋就會好方便。我衹係問過我99 & 媽咪,佢o地又話身體冇咩變化喎,唔知係唔係真既呢。

大宅

原文章由 Wongpuinok 於 08-6-20 13:31 發表

唔好意思,噤遲至覆到您 ! 我個大女4歲個9月, 二仔差不多十一個月,宜家有左7個半月,又係仔 (想係女,好得意) 預產期: 2008年8月27日, 會喺 QEH 生,希望都係順產.. 不過,要照顧三個都好 ...

wongpuinok:
其實如果我係你,已有一仔一女,我都一樣會想要多個女,因為我鍾意女多d....你之前兩個都順產?我就兩個都開刀,今次都一樣啦....
要湊3個小朋友真係一定要有人幫手先得,因為多一個真係多好多嘢搞ga...

大宅

其實我都有諗過生埋呢個紮咗去ga,不過我响
st.paul生,醫生話唔幫人紮,因為佢係天主教醫院.....我老公又話唔好,因為可能遲d等d小朋友大d想再生多個.....

lovebb88:
你又係開刀嗎?係咪第三次呢?其實我今次再開刀都有d怕,因為我隔得近d....

大宅

開刀就梗係紮埋好啦!
我都問過我媽咪&99, 佢地都話紮左無咩分別, 我問醫院既姑娘佢仲話紮左無副作用同埋會同老公親蜜d tim, 佢真係當我細路... ...
但我又問過一d在職既同事, 佢地話紮左荷爾蒙會有改變, 老得快d, 脾氣暴躁d, 更年期來得早d... ...etc...我仲十五十六... ...

原文章由 LOVEBB88 於 08-6-20 15:03 發表

haha,又幾岩喎,我係9月底開刀,我又係諗緊紮唔紮,因為我係開刀,順便紮埋就會好方便。我衹係問過我99 & 媽咪,佢o地又話身體冇咩變化喎,唔知係唔係真既呢。 ...

大宅

原文章由 BoyzMammy 於 08-6-20 15:37 發表
開刀就梗係紮埋好啦!
我都問過我媽咪&99, 佢地都話紮左無咩分別, 我問醫院既姑娘佢仲話紮左無副作用同埋會同老公親蜜d tim, 佢真係當我細路... ...
但我又問過一d在職既同事, 佢地話紮左荷爾蒙會有改變, 老得快d, 脾 ...

我有一個大年紀既同事39歲紮,宜家都50幾歲,佢話紮o左之後冇咩反應,到宜家都未有更年期。唔同人有唔同講法,都唔知邊個真,可能個個人既反應都唔同呢。

大宅

原文章由 yiuyiu-mum 於 08-6-20 15:21 發表
其實我都有諗過生埋呢個紮咗去ga,不過我响
st.paul生,醫生話唔幫人紮,因為佢係天主教醫院.....我老公又話唔好,因為可能遲d等d小朋友大d想再生多個.....

lovebb88:
你又係開刀嗎?係咪第三次呢?其實我今次再開刀都有d ...

你想生第4個,我生3個就夠la,唔再追lu。我呀嫂又係生3個,佢係法國生,又係唔幫人紮.

係,我3個都係開刀。衹要你對醫生有信心就唔駛驚la,不過我既醫生衹係建議我開刀生3個好la,唔好再生,因為始終對身體唔好。我係其他topic,見有d 媽咪講,有個醫生試過幫人開刀生5個。

大宅

大家好:

我大女7歲, 細女3歲, 肚入面8weeks, 兩個女都係廣華出世, 肚入面個件都排左廣華...希望今次會係男仔, 我都幾想試下湊男仔有乜野分別...
~只要有夢想,凡事可成真~

大宅

原文章由 LOVEBB88 於 08-6-20 14:03 發表

We love them so much. but of course we will use more money and time spare with them. Very hardmouth: ... but happy

大宅

原文章由 alkyng 於 08-6-20 17:20 發表
大家好:

我大女7歲, 細女3歲, 肚入面8weeks, 兩個女都係廣華出世, 肚入面個件都排左廣華...希望今次會係男仔, 我都幾想試下湊男仔有乜野分別...

When take care of a son, totally different from my first daughter. When the first time in hospital, I have to ask nurse how to change diapers for my second son.

大宅

原文章由 LOVEBB88 於 08-6-20 15:52 發表

你想生第4個,我生3個就夠la,唔再追lu。我呀嫂又係生3個,佢係法國生,又係唔幫人紮.

係,我3個都係開刀。衹要你對醫生有信心就唔駛驚la,不過我既醫生衹係建議我開刀生3個好la,唔好再生,因為始終對身體唔好。我係其他topic,見有 ...

Most of the doctor don't do that. They would say "you still young, don't make this decision". So, better make safe measures. If not, you may have my accident .. ( regnant for the third baby when my second son is three months old.)

大宅

原文章由 yiuyiu-mum 於 08-6-20 15:04 發表

wongpuinok:
其實如果我係你,已有一仔一女,我都一樣會想要多個女,因為我鍾意女多d....你之前兩個都順產?我就兩個都開刀,今次都一樣啦....
要湊3個小朋友真係一定要有人幫手先得,因為多一個真係多好多嘢搞ga... ...

My first two children also "Shun Chan". I prefer this one also the same. Of course, take care three is very hard but happy. When you become older, you may have children "Yam Cha" with you...

大宅

好多人都問我,你生3個唔辛苦咩,雖然辛苦,但係開心,好似我大仔咁,見我行得慢,佢就會回頭望o下我,行埋o黎拖住我,幫我拿埋d o野。前排我咳得好犀利,二女同我講媽咪我唔想你咳得咁辛苦呀,快d好返,bb幾時出世呀,我實會好鍚佢ga。哩d開心,係邊度都搵唔到。

不過我都要多謝我 62 99幫我手湊3個,如果唔係我都會仲辛苦。

大宅

原文章由 LOVEBB88 於 08-6-23 09:37 發表
好多人都問我,你生3個唔辛苦咩,雖然辛苦,但係開心,好似我大仔咁,見我行得慢,佢就會回頭望o下我,行埋o黎拖住我,幫我拿埋d o野。前排我咳得好犀利,二女同我講媽咪我唔想你咳得咁辛苦呀,快d好返,bb幾時出世呀,我實會好鍚佢ga。哩d開 ...

I totally agreed your point.. mouth:

複式洋房

我大女6歲,二仔3歲,細女20日。三個都順產,生完細女第二天紮了。都好快復完!我怕意外又多個!

大宅

原文章由 yinyim 於 08-6-23 13:29 發表
我大女6歲,二仔3歲,細女20日。三個都順產,生完細女第二天紮了。都好快復完!我怕意外又多個!

請問你紮o左到宜家,生理同心理有冇變化。

首頁

尾頁

跳至