興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

愛囡(12歲零7個月大唐狗)前日走咗,下星期會進行火化,請問當日我應該買邊種鮮花呢?本身對花含意完全冇認識,請問有人可以幫到我嗎?而家心情仍然好沉重好痛好痛……

珍珠宮

回覆:狗狗陪葬用鮮花應該買邊隻?

菊花

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

伯爵府

2018復活節勳章

mvshop8888 發表於 15-3-21 22:55
菊花
白菊花?加白玫瑰可以嗎?

珍珠宮

玫瑰有刺
喪事唔用得
白菊黃菊 大小都可
節哀

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 mvshop8888 的帖子

好多謝你

大宅

心意,隨心吧!什麼花也無問題。我果時用白合,向日葵,加點小花圍住佢,鮮色點不太傷感。rip

律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 eeyore0511 的帖子

thanks

水晶宮

樓主,我阿囝上星期都走了。

一齊向前看,我知佢地唔想我地傷心架!

一齊加油

伯爵府

2018復活節勳章

petitsomeone 發表於 15-3-22 21:04
樓主,我阿囝上星期都走了。

一齊向前看,我知佢地唔想我地傷心架!
我一想起眼淚就留到停唔到,因為我一個愚蠢決定阿囡先會走得咁突然。
事緣一星期前阿囡開始食少咗糧,過咗兩日帶佢去睇第一個醫生,但個醫生完全睇唔出佢有咩病,於是我帶去關愛非牟利睇,醫生幫佢驗完血後發現心,肝,腎都有少少問題,但未至於有生命危險,不過白血球好高,但醫生睇唔出咩原因令到白血球咁高。食咗兩日抗生素後情況更差,完全唔食任何嘢。

最後我左托右托揾到人幫忙做介紹book到睇何大成醫生,當時阿囡已經好虛弱,但當日早上仍然行得走得飲到水。

下午我就將阿囡放入手推車,再連手推放上7人車後座,由觀塘屋企出發去跑馬地睇醫生,途中又有少少塞車,大半個鐘後落車時發覺阿囡已經冇咗心跳同呼吸,幾個醫生即時幫佢急救,但最後都救唔返

我好後悔唔應該帶佢去咁遠睇醫生,佢可能係抵受唔到舟車
勞頓,屈住響部咁細手推車度呼

伯爵府

2018復活節勳章

呼吸困難又冇力轉身而死,我好後悔帶佢去咁遠睇醫生,即使佢都係要嗰日走,起碼喺屋企可以舒舒服服安祥咁離世,又或者如果嗰日唔去咁遠睇醫生,我可以見多個囡幾日,我好後悔好內疚

水晶宮

引用:呼吸困難又冇力轉身而死,我好後悔帶佢去咁

原帖由 shine1981 於 15-03-22 發表
呼吸困難又冇力轉身而死,我好後悔帶佢去咁遠睇醫生,即使佢都係要嗰日走,起碼喺屋企可以舒舒服服安祥咁離 ...
過咗去唔好再諗返轉頭。

其實我阿囝都可以繼續留響我身邊架。

不過佢腦有腫瘤,病情又反覆…我唔想佢辛苦,決定落麻醉藥等佢舒服d。

果日佢都突然冇咗心跳,醫院救番佢,其間心跳再弱,又打過強心針。。。

唉…佢咁堅強係想留底定想見我最後一面?

我都唔想再諗lu...

可以後悔…但一定要識向前看!

侯爵府

我用白薏蘭。不想太多農藥的東西一起火化。

我很久之前走了的金毛相反。因金毛仔開始飲/食也嘔(末期cancer),在家天天也不走(全身淋巴也生滿cancer, 雞蛋size)。我周圍找獸醫上門為他打點滴。無人肯。只肯上門人道毀滅。, 我好想他舒服,不用那麼口渴。

出門時,我強調是去打IV, 不是去put to sleep......在van仔上,到clinic 前一分鐘,我知道金毛仔走了。。。

寶寶們好乖,好生性的!一定明白我們心意。祝福!

伯爵府

2018復活節勳章

petitsomeone 發表於 15-3-22 23:34
過咗去唔好再諗返轉頭。

其實我阿囝都可以繼續留響我身邊架。
多謝你,過多幾日我應該會好d

伯爵府

2018復活節勳章

hker 發表於 15-3-22 23…………:37

我很久之前走了的金毛相反。因金毛仔開始飲/食也嘔(末期canc ...
我而家先真正感受到原來個心真係好痛好痛

侯爵府

妳要保重啊!這幾天是最難過的(怕寶們獨自在陌生的地方)。

我最後一狗狗快16歲了,唉。。。。。

這些痛,經歷了很多,很多次,也是無限痛!無法"老生常談"。

白薏蘭我會一起火化一點,其他的拿回家,放在骨灰旁。

侯爵府

老實說,不同的分離我也經歷過,最痛,是突如其來的痛。(我一直覺得,無痛無病走是福氣,自己試過了,原來痛到呢。。。)

。。。。金毛仔淋巴cancer全身也是,捱了兩個多月,入診所前1min走。
。。。。混種狗仔無啦啦高燒107 (嚇c 我),去看醫生,又退了燒,驗各樣的東西,只是老問題,無特別。我去太平獸醫大驗+心臟,也沒發現。想他開開心心,買了西莎濕糧(平時無得食),幾天後,無啦啦走了!我痛到呢。。。
怕多過痛!怕他不肯走,怕他不知自己巳經c 了等等,等等!
。。。。貓女腎病4.5 年,到最後,也不用人道毀滅自己走。

安慰的話,很多!滿心的祝福,很多!

但,as 過來人,時間,才是healing. life must go on!

保重啊!u r not alone!

水晶宮

引用:老實說,不同的分離我也經歷過,最痛,是突

原帖由 hker 於 15-03-23 發表
老實說,不同的分離我也經歷過,最痛,是突如其來的痛。(我一直覺得,無痛無病走是福氣,自己試過了,原來 ...
感受到你嘅愛心。

經歷過一次嘅痛,我冇勇氣再養寵物。

大宅

我隻狗狗上年11月走我用左白色同紫色玫瑰

伯爵府

2018復活節勳章

hker 發表於 15-3-22 23:52
妳要保重啊!這幾天是最難過的(怕寶們獨自在陌生的地方)。
完全感受到你悲痛的心情,這幾天就如行屍走肉,真係好辛苦呀,但我仲要一個人湊bb,所以點都要撐落去

伯爵府

2018復活節勳章

hker 發表於 15-3-22 23:37

我很久之前走了的金毛相反。因金毛仔開始飲/食也嘔(末期canc ...
想請問白薏蘭響邊度買?難唔難買?

首頁

尾頁

跳至