醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

我家長者90歲, 獨居, 坐輪椅, 一直由外傭照顧, 但工人會在6 或7 月放假一個月, 請教可以怎樣? 婆婆唔願去老人院暫住, 但留宿的本地家務助理, 會否好貴? 在那裡搵? 謝謝各位, 俾些意見.

男爵府

去就近社區中心搵社工, 叫佢幫手搵暫託宿位, 上次, 我幫老人家暫住左3星期 , 2千幾蚊 , 位唔多, 要快搵我屋企老人家都唔願去住架, 同佢講清楚好快接回 + 日日去睇佢, 免強OK

男爵府

睛靈勳章

回覆 DY 的帖子

謝謝你, 是否即係搵社署? 長者住在黃大仙區

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:去就近社區中心搵社工, 叫佢幫手搵暫託宿位

原帖由 DY 於 15-03-23 發表

去就近社區中心搵社工, 叫佢幫手搵暫託宿位, 上次, 我幫老人家暫 ...
三星期2仟幾咁平

男爵府

回覆:parrotking 的帖子

去就近你區的老人社區中心, 有社工架 ,一定要社工處理

男爵府

回覆:MM2005 的帖子

真架 ,2014年5月份, 姐姐放假回鄉3星期,所以, 膽粗粗走入屋企附近老人中心,搵社工幫手, 幾十蚊日架咋, 不過, 位唔多, 每區得幾間老人院,每院只有1~2個位架咋

男爵府

回覆:外傭放假一個月, 怎樣搵人照顧獨居長者

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_residentia/id_respiteser/

男爵府

引用:回覆 DY 的帖子謝謝你, 是否即係搵社署

原帖由 parrotking 於 15-03-23 發表
回覆 DY 的帖子

謝謝你, 是否即係搵社署? 長者住在黃大仙區
當時我區冇晒位, 後尾社工好好,好盡心幫我搵位,問我跨區要唔要,跨區都殺

男爵府

睛靈勳章

回覆 DY 的帖子

明白了, 感謝你!

子爵府

回覆:外傭放假一個月, 怎樣搵人照顧獨居長者

彩虹邨金漢樓有提供暫托服務,請考慮找社工推介。

男爵府

睛靈勳章

回覆 fatgarden 的帖子

謝謝, 但社工幫我問過全九龍新界有提供暫托服務的院舍, 全部都已滿額了
好灰!

大宅

剛剛開始要幫屋企老人搵護理員(最低級的,也最平)。,。全部工作時間早八晚八,或晚八早八,搵到最平的每更 705,即使一日 1410。。。請多冇折。。。

如果你們家人可以輪流過去陪夜晚,可以慳返一更。。。禾而家就在醫院陪佢夜晚,但十日內返自己屋企加埋不超過十小時,老人家又脾氣 5 多好,再多十日禾驚自己冧檔。。。

祝你好運!

珊瑚宮

回覆 greenjolly 的帖子

如你和長者回到家,得你一腳踢,我又祝你好運.
好易 Ni 吳時崖時
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 greenjolly 的帖子

我巳冧檔好耐
玩具萬歲!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

好易 Ni 吳時崖時。。。肯定係崖時!

家下發現原來有個大陸阿嬸過去四年埋咗佢身,日日來醫院探佢話想出院後照顧老人家。。。但就開咗口想要 XX 萬!

慘在老人而家重係好信佢。。。禾心入面當然媽媽聲,拔表面上重要同佢客客氣氣。。。個陪人話禾聽,禾不在病房時條八婆就話我對老人家咁好係因為禾想謀佢啲身家!。。。正一賤精!

佢身體都康復唔少,呢鑊先至係真頭痛!

珍珠宮

引用:回覆 fatgarden 的帖子謝謝, 但社工幫我問

原帖由 parrotking 於 15-03-29 發表
回覆 fatgarden 的帖子

謝謝, 但社工幫我問過全九龍新界有提供暫托服務的院舍, 全部都已滿額了
如果社工話暫住無位,就要住私人老人院,但一定係貴和麻麻地!

再唔係,叫社工揾日間老人中心,有車接送,三、四點會返到屋企,你自己或家人要分工合作,送車、接車和照顧婆婆沖涼和早晚餐、食药等!

男爵府

睛靈勳章

回覆:karshing 的帖子

謝謝你!

複式洋房

我去樂活一站揾家居照顧員, 11:00am-7:00pm $500/日. 連續2 星期。

男爵府

睛靈勳章

回覆 beanbean618 的帖子

謝謝你的資訊.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至