論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

未請過工人,想問新工人首三個月係咪無勞工假但每星期仍有一日例假?因為工人自己話合約寫明佢首月無假放喎,混淆~

伯爵府

回覆:工人放假問題

勞工假一定要放之不過同三個月冇人工。 另外工人返7日有一日休息日。

chan803    發表於 15-3-23 09:14

伯爵府

引用:未請過工人,想問新工人首三個月係咪無勞工

原帖由 happydad 於 15-03-22 發表
未請過工人,想問新工人首三個月係咪無勞工假但每星期仍有一日例假?因為工人自己話合約寫明佢首月無假放喎 ...
佢可能唔想放假,想要例假開工,補錢!
問下佢囉?初初來少啲接觸外面,就遲少少變醒目女囉,但妳就要比多少少$

男爵府

引用:勞工假一定要放之不過同三個月冇人工。 另

原帖由 pandaforever 於 15-03-22 發表
勞工假一定要放之不過同三個月冇人工。 另外工人返7日有一日休息日。
請問扣人工係點計?

大宅

回覆:工人放假問題

即係佢可以選擇唔放例假,我補錢比佢,另外首3個月勞工假佢可以申請放,我就扣佢人工?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pandaforever 於 15-03-22 發

原帖由 blackcurrant00 於 15-03-22 發表
請問扣人工係點計?
工資($4110)X12個月/365日=一日人工。

伯爵府

引用:即係佢可以選擇唔放例假,我補錢比佢,另外

即係佢可以選擇唔放例假,我補錢比佢,另外首3個月勞工假佢可以申請放,我就扣佢人工?

...
勞工假一定要放,唔放是犯法的。

可以選擇補錢唔放例假,但唔建議,in case 佢告你唔比佢放假。仲有,就算佢話係屋企休息,點都叫佢落街行下,有cctv錄影到佢有出過街。

伯爵府

引用:即係佢可以選擇唔放例假,我補錢比佢,另外

...
其實頭三個月佢都有勞工假,但就要扣人工,我要佢放,冇得唔放,因為喺法定假,費是將來麻煩!
而例假佢想唔放,而妳又OK嘅,就由得佢唔放囉,補錢比佢,因例假法例是可補錢的!
機本上一個月都有一天勞工假,可以比佢放下假,自由下,買下日用品咁!
初初來冇乜錢,又冇朋友,少出去仲好,印印好易學壞,因為佢哋冇腦,人講佢就信,就會跟住做!
何況姐姐真喺要管架,海外管得好,完約都會好純架!
人工x12個月➗365日 = 1 日人工

chan803    發表於 15-3-23 09:14

大宅

引用:Quote:原帖由 happydad 於 15-03-22 發表即

原帖由 kiki523 於 15-03-22 發表
其實頭三個月佢都有勞工假,但就要扣人工,我要佢放,冇得唔放,因為喺法定假,費是將來麻煩!
而例假佢想 ...
咁清明假係星期日要點處理呢?

男爵府

引用:未請過工人,想問新工人首三個月係咪無勞工

未請過工人,想問新工人首三個月係咪無勞工假但每星期仍有一日例假?因為工人自己話合約寫明佢首月無假放喎 ...
No need write in contract that is the labour rules, yr agent should tell her!

男爵府

happydad 發表於 15-3-23 06:52

星期日例假照放, 另再補放一日勞工假.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

happydad 發表於 15-3-23 06:52
5/4 放法定假期, 另外補一日休息俾佢.
如果大家協議唔放一日休息日, 可以補返錢俾佢. (但亦有人認為不能補錢取代休息日)

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

littlerabbitmom 發表於 15-3-23 09:42
星期日例假照放, 另再補放一日勞工假.
掉返轉會好啲
(5/4 放勞工假, 另訂一日補放返休息日)

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kiki523+於+15-03-22+發表其

原帖由 happydad 於 15-03-23 發表
我唔會比佢放正曰,習慣比佢放正日,開咗頭將來好難唔比放!
我就一至五,事但放一日比佢當是清明勞工假(未滿三個月扣人工一天),而例假就是但一至五(當星期三啦,照開工,補一天人工),總之7曰工作1天例假啦!
勞工法例是必放勞工假,但唔一定可以放正日的,好多打工仔當日也要開工,但一定要補放比佢

首頁

尾頁

跳至