婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

事源早兩日我同老公傾開偈,大家都話99自己一個人住,病又無人陪,就算夜晚有咩事都無人知,好慘!
我老公就提議不如久不久接99來住同久不久帶埋bb去99度過夜!
我當然唔出聲啦!免得自己足虫!

之後我老公先話,其實99好怕我,(99自己唔知幾時同老公講的),因為怕自己唔識講嘢會得罪個新抱激嬲我!
那刻我終於明白點解大家一直都 <相敬如賓>,其實係生疏!
同埋覺得自己都好衰! 令到個99咁驚得罪自己,會無咗個仔同個孫!(不過我又唔敢對佢太好,叫佢過嚟住&服侍佢!因怕做開咗收唔番!)

或者因為大嫂就係咁走咗,佢見到大伯一個人孤苦伶仃,個孫又無媽咪,所以驚個細仔都係咁啩!

大宅

之後我老公先話,其實99好怕我,(99自己唔知幾時同老公講的),因為怕自己唔識講嘢會得罪個新抱激嬲我

--->>>吾好意思,可能我個人天生敏感,我反而覺得你99對住個仔講句咁既野有d問題!!!佢咁講攪到好似個新抱好惡好難相處,自己又好委屈咁喎!!

男爵府

我唔多信呢d 說話.... = 打好個底等你一家人住埋一斉....

大宅

原文章由 pino 於 08-6-20 12:31 發表
之後我老公先話,其實99好怕我,(99自己唔知幾時同老公講的),因為怕自己唔識講嘢會得罪個新抱激嬲我

--->>>吾好意思,可能我個人天生敏感,我反而覺得你99對住個仔講句咁既野有d問題!!!佢咁講攪到好似個新抱好惡好難相處,自己又 ...

我都同意pino的講法

樓主妳應該慶幸99怕妳, 起碼佢唔會做些行為來激妳, 好似我大伯既老婆, 就係99怕到佢不得了. 佢老婆指住99來鬧, 99, 姑9, 大伯及c6完全唔敢出聲, 試過大伯叫我地上去佢家玩, 大嫂可以捉埋佢個仔走入房一小時, 99唔敢出聲無孫玩. 一小時後大嫂仲要教個仔走出來鬧我地 (99, 姑9, c6, 大伯在場) "鬧我地來阻住佢大少爺睇電視) 相反, 佢地就將呢d怨氣發洩在我身上, 我忍左幾年先發惡, 佢地係知驚呀, 怕左我, 但仍要做d激我既行為 (另外個post講生日會呢)

妳99而家在個仔(c6) 面前落緊藥, 妳要企硬, 佢唔係得妳c6一粒仔,仲有大伯麻. 咪兩個仔輪流探佢亞媽咯, 對嗎?

我唔係教壞妳, 但防人之心不可無. 我不知幾羨慕妳99無來搞搞震

別墅

我都曾經有諗過係咪落藥呢?
但我又覺得,如果係落藥,我老公都唔會隔咁耐先講啦!

大宅

原文章由 Irismammy 於 08-6-20 14:25 發表

當年我C6阿媽同我C6講話好怕我嗰陣都唔係即時同我講,係有一次同C6嘈交嗰陣佢爆出嚟嘅,仲講到我好似恰過佢阿媽咁潻,當時我都mouth: 至於你99其實係想點?我唔想憑一兩句說話去推測,所以你自己諗,不過我反而覺得你要留意你老公多啲,耐唔耐探吓佢口風,因為佢咁多年都可以唔講出嚟,咁之前同之後又有幾多嘢冇同你講呢?

男爵府

原文章由 Irismammy 於 08-6-20 14:25 發表

老公唔講唔代表99冇講d咩... 有d男人會覺得好少事所以唔講, 免傷和氣, 但可能99講多幾次佢至同你講....仲之小心為上!!

大宅

原文章由 bigbigsnake 於 08-6-20 14:51 發表

老公唔講唔代表99冇講d咩... 有d男人會覺得好少事所以唔講, 免傷和氣, 但可能99講多幾次佢至同你講....仲之小心為上!!

大宅

我都有同Pino的感覺, 覺得你99現在落葯, 比人覺得你是惡新袍, 到時99話比人蝦時, 因為先入為主. 你水洗都唔清. 你要小心啦.

大伯是否獨居? 叫你99同大伯一齊住咪有照應囉.

--->>>吾好意思,可能我個人天生敏感,我反而覺得你99對住個仔講句咁既野有d問題!!!佢咁講攪到好似個新抱好惡好難相處,自己又 ...

別墅

原文章由 pigpig1971 於 08-6-20 15:18 發表
我都有同Pino的感覺, 覺得你99現在落葯, 比人覺得你是惡新袍, 到時99話比人蝦時, 因為先入為主. 你水洗都唔清. 你要小心啦.

大伯是否獨居? 叫你99同大伯一齊住咪有照應囉.

...

我諗我都要小心睇清楚先得!

我大伯同姪仔(aged 5) 工人& 62 住!
如果所有人搬晒去同99住就太逼喇!

大宅

佢話驚你所以同你相敬如賓係好事, 太 close 反而會有磨擦, 到時你老公實叫你就吓佢亞媽, 一陣又話 "老人家仲就得幾耐" 呢d說話你就委屈勒...
所以 keep 住而家呢個關係係最好, 佢真係驚得罪你的話, 就更加唔會成日黎住然後過一排就唔覺唔覺搬埋入黎, 入侵你地家庭生活...
講真, 到佢搬埋入黎你先後悔就太遲架勒...
有幾多婆媳可以有相敬如賓丫, 你要珍惜唔好俾佢變添呀!

大宅

諗多幾諗,你99咁講真係吾係好妥.....無啦啦點會同個仔講好怕個新抱??咁講其實已經暗示你之前可能試過個"面口"吾好睇,俾面色佢睇之類啦!!

你真係應該小心為上好d,你99可能係個好識講野既人!!!小心佢幫你塑造一個惡新抱形象 ,而佢自己就係一個俾新抱蝦既99

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

A!!!IRIS
我都覺得你99真係落緊藥.你好似未生嘛!!遲吓你就知.我生咗BB兩日就同99嘈大交.講真我99就冇講過怕我,(佢係一個好傳統嘅99,咁講會好冇面)但佢成日襯佢老公同我老公唔喺度就係咁要我掂要我掂,喺佢哋面前就扮哂好咁.不過我都有同C6講佢亞媽咁,我都話:你亞媽係錫你呀,好正常,但佢冇錫過我咯)我c6就冇迫我見99.
你真係唔好中計.
爆愛車縫作

複式洋房

同我c6個阿媽講既一模一樣, 個結論係 ---> 你99唔係好人, 好有機心!

子爵府

好媽媽勳章

其實唔好諗你奶奶係咪真係驚你...大家客客氣氣...如果你老公擔心你奶奶...可以多d去探佢...打電話同佢傾偈...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

我99一向都係唔識講嘢會得罪人嗰啲人嚟架!
尤其對住啲新抱!

不過可能都真的如大家所講,佢扮緊嘢,其實係供心計啦!
我都係唔好咁易心軟先得!

首頁

尾頁

跳至