在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題, 無工人, 亦請不起, 阿媽住港島東, 自己住天水圍村屋,
7月起逢星期四返夜班, 11點才回到家, 怎辦好?
試過問鐘點, 但只返一日7至11pm無反應, 應該點?

仔三年級, 全日制小學, 放學上完功輔班自己坐輕鐵到天水圍站大堂等我帶, 然後一齊返屋企。但他不可能等到11點, 又不可以自己回家。

伯爵府

引用:如題,+無工人,+亦請不起,+阿媽住港島東,+自

原帖由 kawanty 於 15-03-23 發表
如題, 無工人, 亦請不起, 阿媽住港島東, 自己住天水圍村屋,
7月起逢星期四返夜班, 11點才回到家, 怎辦好?
...
附近有無親戚朋友?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

同鄰居關係如何? 試下問下有冇鄰居願意湊?
當然要俾錢, 但起碼近屋企。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實佢上完功輔班, 既然佢自己都可以坐輕鐵到天水圍站,點解唔可以自己回家?
屋企冇其他人喇?

Childhood is journey, not a race.

男爵府

回覆:kawanty 的帖子

問媽媽逢星期四可否過來。

伯爵府

社區保母, 鄰居, 同學仔的媽咪.....
7 月起至幾耐呀??因為到之後又暑假.....你要諗下個長遠..
例如鐘點唔肯做一個月4日, 咁暑假又搵鐘點湊長少少時間, 咁拉上補下, 可能肯做...

複式洋房

回覆 大豬既老婆 的帖子

沒有。不是我不去交朋友,我早上起來搞個仔返學,自己返工,放工已夜,我仲返六日半,星期六日帶埋個仔返工。

老實講我連朋友都無個。

複式洋房

回覆 是是但但 的帖子

如上, 天煞孤星一個

複式洋房

回覆 是是但但 的帖子

只得我兩個,不能獨留兒童在家

複式洋房

回覆 karykoo 的帖子

亞媽7:30am灣仔返工,我住天水圍村屋,不近西鐵輕鐵,她返工要倒塔甘早起身,她肯也不能長遠。她叫我要找其他人。

複式洋房

回覆 貓山公主 的帖子

署假反而易,仔不用返學,早上帶他返工,放了第一份工,叫他自己等婆婆放工,我再返第二份工。返工去亞媽度瞓。第二日早上再帶他返工。
我第一份工返灣仔,亞媽都返灣仔,接送剛好,去年都是如此。
第二份返將軍澳,平常都返早,星期四晚是加班的。
長遠我都有想,萬一再加多幾班點算。我就是不知點算。

伯爵府

kawanty 發表於 15-3-23 11:56
回覆 貓山公主 的帖子

署假反而易,仔不用返學,早上帶他返工,放了第一份工,叫他自己等婆婆放工,我再返 ...

咁最快方法都係搵社區保母啦, 要預一星期去申請同約見架...
D社區保母, 你唔CARE佢一拖幾, 你囝又小三, 都未尚唔係方法呀...
真係夜晚唔好放小學生一個係天水圍, 好鬼多街童, 易學壞....

長遠咁睇...
不如過埋呢個暑假, 同囝囝轉校好WOO...
因為你返工都唔係新界區....搬返出去同轉校好似易搞D.....

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子沒有。不是我不去交

沒有。不是我不去交朋友,我早上起來搞個仔返學,自己返工,放工已夜,我仲返六日 ...
你仔同學既媽咪有無願意幫忙?最好住得較近,你可以俾返d錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

reject 公司得唔得? 請你時有冇話有機會要返夜?

或者叫個仔去你公司? 呢個要老細點頭才可以.....
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

複式洋房

回覆 貓山公主 的帖子

kawanty 發表於 15-3-23 11:56
回覆 貓山公主 的帖子

署假反而易,仔不用返學,早上帶他返工,放了第一份工,叫他自己等婆婆放工,我再返 ...

咁最快方法都係搵社區保母啦, 要預一星期去申請同約見架...
D社區保母, 你唔CARE佢一拖幾, 你囝又小三, 都未尚唔係方法呀...
真係夜晚唔好放小學生一個係天水圍, 好鬼多街童, 易學壞....

長遠咁睇...
不如過埋呢個暑假, 同囝囝轉校好WOO...
因為你返工都唔係新界區....搬返出去同轉校好似易搞D.....

我睇社區保姆的網頁只湊到6歲, 最夜到8點.
保姆是不是可以只9-11點到我家??
搬又係一個問題, 而家村屋係我物業,未供到五成唔租得出去,如果我要搬, 又要俾租又要供樓,我負擔唔起.
我幾年前在新界返工, 後來才轉去港島返.
我都好想死.

複式洋房

我未見過佢d同學, 家長日都無去過, 因為我日日要返工.

複式洋房

回覆 newcook 的帖子

請我的時候講過會調時間, 我都話ok.但o個時未分居, 諗住返夜屋企都有人,
而家只得2個, 更加著緊工作, 我say no驚無埋份工
好想跳樓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+newcook+的帖子請我的時候講過會調時

回覆 newcook 的帖子

請我的時候講過會調時間, 我都話ok.但o個時未分居, 諗住返夜屋企都有人,
咁你同仔老豆關係會否太差?有冇得傾?

珍珠宮

回覆:請問返夜時大家會怎樣安排湊小朋友

或者開心見誠同你老闆講下你既情況啦

複式洋房

回覆:請問返夜時大家會怎樣安排湊小朋友

唔加班可以嗎?同老闆傾下,如果唔得,搵第二份工作啦!

首頁

尾頁

跳至