單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好, 我剛在在職媽媽開了post問同一個問題, 諗諗下可能呢邊會啱d, 可以幫幫嗎?

請問返夜時大家會怎樣安排湊小朋友
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14548404&fromuid=226561

我賺不多, 無法請工人, 阿媽又同我天南地北, 而且佢又港島返工, 靠家人好有困難.
哪裏有這樣的託兒服務?

大宅

引用:大家好, 我剛在在職媽媽開了post問同一個問

原帖由 kawanty 於 15-03-23 發表
大家好, 我剛在在職媽媽開了post問同一個問題, 諗諗下可能呢邊會啱d, 可以幫幫嗎?

請問返夜時大家會怎樣安 ...
你返通宵定點?

別墅

回覆:返夜點湊小朋友?

你住邊區?有無相熟親戚朋友可以幫到手?

複式洋房

11點返到家。

男爵府

月餅勳章

回覆 kawanty 的帖子

你既case比較麻煩少少.......
如果要長遠解決件事,可能搬返去同媽媽同住 / 搬近少少 + 幫囝囝轉校係唯一出路。

請ee仍然有可能請到,但機會不大。

天水圍有社區保母,但問題是不清楚現在是否跟其他區一樣可幫忙湊九歲或以下兒童,服務時間到晚上十一時。你可打去天水圍婦聯問下。

最壞的打算:將小朋友暫托在寄養家庭照顧,放假至接返屋企﹖

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:11點返到家。

11點返到家。
是否晚上11點收工回到家?

大宅

回覆 kawanty 的帖子

若果是過渡時期 ,最經濟是社區保母 ,小朋友年齡已更改至9歲 ,
試去你區的社區保母查詢 ,
若果配合到的話,時間可相量的。

christinetin    發表於 15-3-23 17:47

男爵府

月餅勳章

回覆 Fatina 的帖子

天水圍婦聯
電話:2447 7780 (天悅邨服務設施大樓一樓)

申請服務要預備家長身份證、小朋友的出世紙正副本、小朋友相片,最近三個月內的地址證明,如需申請費用減免,需要最近的薪金證明文件,詳情請詢問營辦機構

複式洋房

回覆 christinetin 的帖子

呢個post我睇到喊, 如果去寄養我為咩咁辛苦爭佢返來養.喊喊下發覺自己喊錯左, 我以為自己copy左第一個post.
我本先在在職媽媽開post, 之後copy過來再問, 應該係咁:

[url=]go[/url]請問返夜時大家會怎樣安排湊小朋友[複製鏈接]

kawanty

洋房

國民生產總值:46

發表於 13 小時前 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印

如題, 無工人, 亦請不起, 阿媽住港島東, 自己住天水圍村屋,
7月起逢星期四返夜班, 11點才回到家, 怎辦好?
試過問鐘點, 但只返一日7至11pm無反應, 應該點?

仔三年級, 全日制小學, 放學上完功輔班自己坐輕鐵到天水圍站大堂等我帶, 然後一齊返屋企。但他不可能等到11點, 又不可以自己回家。

複式洋房

我在另外那邊的回覆也copy過來.

發表於 10 小時前 |只看該作者
回覆 大豬既老婆 的帖子

沒有。不是我不去交朋友,我早上起來搞個仔返學,自己返工,放工已夜,我仲返六日半,星期六日帶埋個仔返工。

老實講我連朋友都無個。

回覆 karykoo 的帖子

亞媽7:30am灣仔返工,我住天水圍村屋,不近西鐵輕鐵,她返工要倒塔甘早起身,她肯也不能長遠。她叫我要找其他人。

回覆 貓山公主 的帖子

署假反而易,仔不用返學,早上帶他返工,放了第一份工,叫他自己等婆婆放工,我再返第二份工。返工去亞媽度瞓。第二日早上再帶他返工。
我第一份工返灣仔,亞媽都返灣仔,接送剛好,去年都是如此。
第二份返將軍澳,平常都返早,星期四晚是加班的。
長遠我都有想,萬一再加多幾班點算。我就是不知點算。

複式洋房

還有:
回覆 貓山公主 的帖子

kawanty 發表於 15-3-23 11:56
回覆 貓山公主 的帖子

署假反而易,仔不用返學,早上帶他返工,放了第一份工,叫他自己等婆婆放工,我再返 ...

咁最快方法都係搵社區保母啦, 要預一星期去申請同約見架...
D社區保母, 你唔CARE佢一拖幾, 你囝又小三, 都未尚唔係方法呀...
真係夜晚唔好放小學生一個係天水圍, 好鬼多街童, 易學壞....

長遠咁睇...
不如過埋呢個暑假, 同囝囝轉校好WOO...
因為你返工都唔係新界區....搬返出去同轉校好似易搞D.....

我睇社區保姆的網頁只湊到6歲, 最夜到8點.
保姆是不是可以只9-11點到我家??
搬又係一個問題, 而家村屋係我物業,未供到五成唔租得出去,如果我要搬, 又要俾租又要供樓,我負擔唔起.
我幾年前在新界返工, 後來才轉去港島返.
我都好想死.

發表於 2 秒前 |只看該作者
回覆 newcook 的帖子

請我的時候講過會調時間, 我都話ok.但o個時未分居, 諗住返夜屋企都有人,
而家只得2個, 更加著緊工作, 我say no驚無埋份工
好想跳樓

複式洋房

回覆 christinetin 的帖子

網頁寫到6歲, 最夜8點喎?

複式洋房

其實我而家只係星期四一晚, 但如果之後再加多晚, 我都唔知點算.
我當然希望愈多愈好, 始終係有生意先會加, 但個仔又點算好呢?

大宅

我可以考慮幫下你,我女在頌富返全日幼稚園,我做兼職,我會5:30pm湊我女放學,我住坑尾村。你可以pm我!

大宅

引用:其實我而家只係星期四一晚, 但如果之後再加

其實我而家只係星期四一晚, 但如果之後再加多晚, 我都唔知點算.
我當然希望愈多愈好, 始終係有生意先會加, ...
社區褓姆其實最好,應該可以去到11點

珍珠宮

引用:我可以考慮幫下你,我女在頌富返全日幼稚園

原帖由 feng1001 於 15-03-24 發表
我可以考慮幫下你,我女在頌富返全日幼稚園,我做兼職,我會5:30pm湊我女放學,我住坑尾村。你可以pm我! ...
好人

複式洋房

原來呢邊有人覆, 我都無留意.

大家參考下:
天水圍婦聯, 介紹費先俾1000
指定保母再加1000
基本上係定薪, 遲左接小朋友當加班, 加班費每鐘70.
上自己門的話要另付車資

不過我已經諗左個不太合法的方法,
有需要時, 借用別人的工人, 因不合規矩, 所以大家都願意平平地, 仲比最低工資略低, 另加車費

複式洋房

feng1001 發表於 15-3-24 18:08
我可以考慮幫下你,我女在頌富返全日幼稚園,我做兼職,我會5:30pm湊我女放學,我住坑尾村。你可以pm我! ...
好多謝, 但我已諗到上述的屎橋, 應該過度到.不過話唔埋第時有需要請你幫忙. 唔該晒.

你住咁近, 大家做個朋友都好? 我在區內唔識人.

首頁

尾頁

跳至