嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問bb幾大可以食豆腐?應該買邊隻豆腐好啲?謝謝!

大宅

回覆:豆腐一問

我見到盒裝豆腐有好多咩劑咩劑,怕唔怕的?

回覆 jacejace 的帖子

您好 jacejace ,一般當BB吞嚥能力好就可以慢慢加唔同種類食物,蛋黃、豆腐、肝臟、這些容易壓成蓉狀既食物都可以嘗試加入粥黎食,街市的散裝豆腐或超市的包裝豆腐都可以架。食材盡量新鮮、時令,引入新既食物時最好連續三日少份量咁試,媽媽可以多D 自行配搭唔同新鮮食材呀! 媽媽可參考以下網址:http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14727.pdf

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

豆腐可以再加咩配料好?

別墅

我係 city super 買,我會煲菜心魚豆腐粥

大宅

結果我買咗街市豆腐,我睇過本書仔叫買日本豆腐,因為無石膏做,但都係唔敢俾bb食😔

大宅

回覆:jacejace 的帖子

我買左舊用鹽鹵唔係用石膏粉嘅俾阿女食 (其實我買左返屋企先知)
食用石膏粉應該都冇問題架

阿女7個半月已經食左幾次豆腐, 冇問題呀
不過鹽鹵造嘅豆腐實好多, 冇咁易壓爛囉

因為我買有機俾阿女, 一舊仔都十幾蚊, 所以我冰左佢做冰粒, 每次食一粒
冰左嘅豆腐會變黃, 解左凍會變返白

大宅

引用:我買左舊用鹽鹵唔係用石膏粉嘅俾阿女食+(其

原帖由 lhzgigi 於 15-03-25 發表
我買左舊用鹽鹵唔係用石膏粉嘅俾阿女食 (其實我買左返屋企先知)
我今日俾咗少少bb食,食慣超市嗰啲,食番街市嗰啲真係好硬!硬到我仲可以用手搣俾佢食😓

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 lhzgigi 於 15-03-25 發表我

原帖由 jacejace 於 15-03-26 發表
我今日俾咗少少bb食,食慣超市嗰啲,食番街市嗰啲真係好硬!硬到我仲可以用手搣俾佢食😓

...
但我記得以前聽產前講座時姑娘話盒裝豆腐無石膏粉,所以無鈣質的

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

引用:我買左舊用鹽鹵唔係用石膏粉嘅俾阿女食 (其

原帖由 lhzgigi 於 15-03-25 發表
想問下你係咪切左粒先做冰粒架。因為佢淋patpat, 我唔知點樣整唔會痴住。謝謝。

大宅

引用:Quote:原帖由 lhzgigi 於 15-03-25 發表我

原帖由 beryllium 於 15-03-31 發表
想問下你係咪切左粒先做冰粒架。因為佢淋patpat, 我唔知點樣整唔會痴住。謝謝。

...
我壓爛佢然後冰, 冰完硬左好容易甩出黎呀

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:原帖由 beryllium 於 15-03-31 發表

原帖由 lhzgigi 於 15-03-31 發表
我壓爛佢然後冰, 冰完硬左好容易甩出黎呀
明白,等我試下先,謝謝呀。

首頁

尾頁

跳至