興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

在 CANON 網頁見到呢兩部數碼相機, 但係睇唔明佢的肉容, 唔知邊部先較合適, 希望有高人指點一下. 我主要用作影小朋友, 同埋旅行, 會攝錄,所以想要一部可以ZOOM 得遠的, 最好係錄影中都可以再 ZOOM , 因為而家用緊的相機唔得,所以攝錄時個人會好細粒. 謝謝!

侯爵府

回覆:chanwendy 的帖子

Eosm 3 正曬 但好似未有得賣

男爵府

引用:在 CANON 網頁見到呢兩部數碼相機, 但係睇

原帖由 chanwendy 於 15-03-24 發表
在 CANON 網頁見到呢兩部數碼相機, 但係睇唔明佢的肉容, 唔知邊部先較合適, 希望有高人指點一下. 我主要用 ...
上陳列室試下先

伯爵府

大BearBear 發表於 15-3-25 12:26
原來未有得賣, 唔怪得網頁都冇標架啦.

侯爵府

回覆:chanwendy 的帖子

我也等緊換機架😅

男爵府

醒目開學勳章

大BearBear 發表於 15-3-26 14:27
我也等緊換機架😅

我在Amazon JP訂咗M3 body加EVF,58126日元,件貨已送到轉運公司,過幾日有新機玩,全數約四千一百港元

侯爵府

回覆:Wilbert 的帖子

嘩!太好喇.....記住拍的靚相黎睇呀

男爵府

醒目開學勳章

大BearBear 發表於 15-3-26 20:58
嘩!太好喇.....記住拍的靚相黎睇呀
估計日間相同M1差不多,係高iso會好D

侯爵府

😜😜😜😜快快試機post相黎睇呀

大宅

EOS-M可以換鏡,G1X唔可以,如果你要一部旅行機同暗黑成功率高D,似乎G7X適合你多D.

大宅

引用:Eosm 3 正曬 但好似未有得賣

原帖由 大BearBear 於 15-03-25 發表
對羔OK嗎、我用緊eosm 真仰係慢到冇朋友

珍珠宮

2018復活節勳章

Jojo1211 發表於 15-4-3 06:40
對羔OK嗎、我用緊eosm 真仰係慢到冇朋友
呢度好多媽咪/爸爸真係應該要多謝你真實中肯的用家意見!因為雖然網上已經有許多測評話 EOS-M 對焦速度極慢、反應又差,但是依然耐唔耐 EOS-M 會被推介作為拍攝周身郁、扎扎跳的小朋友的相機,簡直就係整蠱。

回歸正題,網上已經出咗一些測評,最新的 M3 對焦速度比上代的 EOS-M 要快,但仍然比現時大部份的其他牌子的無反相機要慢。

男爵府

醒目開學勳章

admiral2525 發表於 15-4-3 22:05
呢度好多媽咪/爸爸真係應該要多謝你真實中肯的用家意見!因為雖然網上已經有許多測評話 EOS-M 對焦速度極慢 ...
邊個咁大整蠱,eos-m1 AF係好慢架,有時用手動還好過佢,不過以價錢同成像就超曬班,M3我今日用緊,AF都未及其他牌子,不過比起M1就準和爽好多,開頭以為M3高像數,高iso時好D,原來白天都睇到有分別,講明先,要AF快就唔好用M1-M3,我影靜態自娛,就very good!

侯爵府

勁 咁快有試用報告....我打算年尾有鬆動錢至買佢

珍珠宮

2018復活節勳章

Wilbert 發表於 15-4-4 01:53
邊個咁大整蠱,eos-m1 AF係好慢架,有時用手動還好過佢,不過以價錢同成像就超曬班,M3我今日用緊,AF都未 ...
有時間可以爬文看看,通常新手媽咪/爸爸問人介紹相機影小朋友時,間唔中就會出現 EOS-M。話時話,師兄的相好靚,應該是好鍾意影相的人。

男爵府

醒目開學勳章

admiral2525 發表於 15-4-4 22:57
有時間可以爬文看看,通常新手媽咪/爸爸問人介紹相機影小朋友時,間唔中就會出現 EOS-M。話時話,師兄的相 ...
多謝欣賞我影嘅相,D相算係麻麻地,叫做勉強見得人卦,我都影咗相好多年,係這兩年搵岩咗部相機,自己想影嘅概念都能出到,就越來越鍾意影相,又真係見到自己在進步中,有些題材也會開始嘗試......

男爵府

回覆 Wilbert 的帖子

請問部 M3 拍短片時既壓縮有無 ALL-I 選擇 ?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至