嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽媽可以指教下我,我囡囡一歲,全人奶全埋身,食固體完全唔掂,食十啖到就唔食,我餵到就快癲了。。。😭😭😭

子爵府

虎到金來勳章

回覆:一歲唔肯食固體。。。

糊仔都唔食嗎?
有冇試過啲固體食物加啲奶?

別墅

有心理準備起碼二嵗先會肯食野,我係過來人. 無晒計,醫生話只要佢冇跌出生長缐就由佢

大宅

引用:有心理準備起碼二嵗先會肯食野,我係過來人.

原帖由 炸薯條 於 15-03-24 發表
有心理準備起碼二嵗先會肯食野,我係過來人. 無晒計,醫生話只要佢冇跌出生長缐就由佢

...
咁你照俾奶佢嗎?

大宅

一直都唔肯?咩都唔肯?

別墅

回覆:de0615 的帖子

照俾 有試過唔俾但一樣唔食

回覆 de0615 的帖子

您好 de0615,BB唔食固體,真係會令媽媽好煩惱! 媽媽可以大膽D試下引入多D顏色鮮艷/味道突出既食材/造型特別既食物去吸引BB,亦可以俾 BB自己拿住食物來咀嚼,好似卷旦、熟食物整既壽司、三文治等,平時盡量多D俾囡囡同爸爸媽媽/差唔同年齡嘅小朋友一齊食飯,沾染一下氣氛都有幫助呀! 加油呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆:de0615 的帖子

無辦法bb無咩耐性坐,我個個都係,餐餐出動唔同既野比佢玩住食或者比本書佢揭揭下
雖然健康院教唔好,但阿b勁活躍,點肯同我坐定定幾個字食野

大宅

引用:無辦法bb無咩耐性坐,我個個都係,餐餐出動

原帖由 sasasa420 於 15-03-25 發表
無辦法bb無咩耐性坐,我個個都係,餐餐出動唔同既野比佢玩住食或者比本書佢揭揭下
雖然健康院教唔好,但阿b ...
我直頭出動埋u tube 先食少少。。。。。唉。。。。。

複式洋房

嘩!我個女九個月,都係未食超過10啖粥,米糊會肯食多D,唉!真係煮到灰😔

別墅

引用:嘩!我個女九個月,都係未食超過10啖粥,米

原帖由 healthyching 於 15-03-28 發表
嘩!我個女九個月,都係未食超過10啖粥,米糊會肯食多D,唉!真係煮到灰😔

...
我個仔都係

複式洋房

回覆:Boy2014 的帖子

終於呢兩日第一次成功食到大半碗,好肯食!我要用魚煲湯,再將魚湯黎煲粥仔,要粗粒,可能好鮮甜,佢好接受!我好感動!😭

男爵府

唉……各人有各人嘅頭痕問題……
我個b 6個半月,好肯食糊仔及粥仔,見到就張大口等餵。
不過,佢見到奶樽內係奶,就嘟咀擰埋一面,放入口更喊 ; 但如果見到奶樽內是水,就張咀狂啜~~
俾佢激死~~~

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我女8個月,好LIKE奶奶,唔LIKE固體

大宅

我女八個月……都系甘!食幾啖就五食

大宅

我個仔10.5個月,又係唔肯食固體,應該話係偏食,淨係食麵包(仲要係白麵包,三文治都唔食),蕃薯,蕉,蘋果,魚(可以食成條),其他都係食一啖(試味),我已經用盡方法餵佢食都無用,我真係投降,日日淨成包同魚得唔得?

大宅

引用:我個仔10.5個月,又係唔肯食固體,應該話係

原帖由 閔大人bb 於 15-04-08 發表
我個仔10.5個月,又係唔肯食固體,應該話係偏食,淨係食麵包(仲要係白麵包,三文治都唔食),蕃薯,蕉,蘋果 ...
仲有,勁大奶癮,勁眼訓同食左好多包,都要食支奶先訓,幾時先可以介到2奶?

首頁

尾頁

跳至