嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

1私人醫生肯/可以去政府醫院生嗎?
2政府醫院的私家病房收費怎樣?
3在政府醫院的私家房生的話,BB怎樣收費?有不同嗎?

子爵府

回覆:求賜教:政府醫院(私家房)/私家醫院

如果係廣華,得幾間私家房,同私家醫院收費差唔多,醫生巡房,醫生費續樣計,而且孖b一定係高級或者顧問醫生,價錢同醫生級數都掛勾,問左呢d,已經打沉我私家房(即使老公有得claim 幾萬),最後我生孖b $350,大孖住加護 $150~

複式洋房

回覆:water77 的帖子

我係QE 頭等 有3間 都要睇有冇房 $5000+ 一晚 孖胎部主管跟進

複式洋房

過半同事在Qeh 都等唔到私家房,唔知邊渡睇到話媽媽、阿b所有都是私家收費。阿媽是有限錢,驚阿b是無底洞

別墅

多數孖胎選擇去政府醫院?

複式洋房

回覆:water77 的帖子

B唔係俬家收費nicu 一日$50 我入院當曰有頭等床位但無二等 二等$3000+ 我無屋企人係公務員 多數係政府生因私家少過34周唔會幫你生

子爵府

我想順產,我婦科淨係接開刀,而且政府跟孖b跟好足~以防萬一早產,得政府收,足月想私家開刀就34周俾私家醫院deposit book床位

別墅

引用:我想順產,我婦科淨係接開刀,而且政府跟孖

原帖由 nn1984 於 15-03-27 發表
我想順產,我婦科淨係接開刀,而且政府跟孖b跟好足~以防萬一早產,得政府收,足月想私家開刀就34周俾私家 ...
如果真的早產,在私家的deposit 會無哂?
我想在私家生,但對bb 來說,好像政府醫院好一點。

複式洋房

回覆 LuvMyTwins 的帖子

Thanks~ 咁好好多。朋友話最初諗過私家生,但她話瞓箱要成$10000 per night. 她bb36週幾,瞓箱2星期,大嘆好彩在公立生。知唔知探病時間是不是好似普通房咁得6-8pm?
如果住私家房,記得跟護士單聲大房有乜班都通知下。好似話普通房有堂上,好似趕鴨子咁叫媽媽參加,一定冇走雞。但私家房唔會打擾你,所以乜堂都唔知miss左。

子爵府

引用:Quote:原帖由+nn1984+於+15-03-27+發表我想

原帖由 water77 於 15-03-27 發表
如果真的早產,在私家的deposit 會無哂?
我想在私家生,但對bb 來說,好像政府醫院好一點。

...
2邊keep住睇,而家無雙非,私家床位唔急俾deposit ~ 唔洗咁早決定

別墅

回覆:nn1984 的帖子

明白了。多謝你

複式洋房

回覆:Zzzabo 的帖子

頭等私家探房只有12-1pm and 5-8pm
呢樣真係唔係咁好(QE)
佢有護士特登去你房教你點餵人奶
我乜班都無上因開刀唔想周圍去淨係去nicu探我bbs
我住咗9晚因開刀前因高血壓入院 共12萬左右 其實便過私家醫院

複式洋房

我十二月係威院生孖b,自己係公務員,所以住頭等。威院有分二等同頭等房,房入面有獨立洗手間同電視,早午晚三餐都非常豐富,好過普通病房好多。我生完兩日岩岩聖誕節,護士仲問我地食唔食火雞,餐餐有湯,甜品,主菜,生果。護士亦好好,佢地好支持餵母乳,做完手術傷口痛,仲可以搵人推輪椅送你去睇bb。

孖b由於早產,所以住左廿日nicu, $50日。而我就三百幾一日包晒所有野。

複式洋房

回覆 pupilbecky 的帖子

想問下係入院要生時告訴登記處是公務員/醫管局員工想要私家房,定約開刀時預先可以安排?Bb 出世後要通知HR 才有$50一天Nicu嗎?

複式洋房

回覆:Zzzabo 的帖子

無得預先book, 入院時同護士講係公務員,佢會視乎房間情況安排,有位就比你,無位就二等房或者要住普通房直至有房為止。但由於我穿水入院,護士話孖胎變數多,所以等緊急開刀前我要留係普通病房,生完就直接入頭等。

至於nicu, 其實公務員係$25日,但要攞左出世紙後即通知自己部門hr,同時再交出世紙copy返醫院update資料,所以前後我攪左成個幾月。

複式洋房

回覆 pupilbecky 的帖子

Thanks for your information ar~~

大宅

政府好d, 因孖b可能會早產, 要揀間nicu 強既醫院, 例如瑪麗

別墅

係呀~我而家都係有呢個煩惱呀....我而家7WEEK, 孖B...
個個都話住私家服務好D...但如果TOUCH WOOD有咩事,閒閒地可以過10萬.....(而家E生話幫我開刀,如無意外出院$72,000)況且你地又話如果早過34週私家唔接....咩BOOK左E生同床位都可以唔接嫁咩???同埋我又唔知我個E生會唔會去政府接生...最慘係...好多人話政府生BB,無人會理你...要自己湊B餵奶,亦有2個朋友生BB時,因為政府唔夠人手,,,差D出事,,,,我又好驚....

點算呀~可唔可以有媽媽比意見我

大宅

回覆 water77 的帖子

我六月時BB 35週緊急開刀生左對孖,係QEH,因為我個細B覆診時發現唔長胎,再駁胎心機,有三分鐘個心跳得返八十幾下,醫生即刻收我入院要開刀拎對B出黎。我本身係一名護士,我真係好建議你去公立醫院生,唔係錢同舒適既問題,而係安全同配套既問題。孖胎好易早產,同埋陀住期間好易有問題,係好high risk. 就算係私家生左,萬一你或BB有咩事,私家醫院係SUPPORT唔到既,一定會轉返去公立醫院跟進,到時又要HAND OVER俾公立醫院,人地又唔知你乜頭乜路由頭再睇過你個CASE去跟,係要用左好多時間,所以你兩邊繼續覆診,我個人建議係公立生會比較安心。唔係話一定會無事,但至公立醫院既SUPPORT係比較全面!

大宅

回覆 kelvinsandybaby 的帖子

首先要解釋下先,利申我本身係公立醫院護士,不過依家無做了。公立醫院係好主張母嬰既互動和接觸,所以BB一出世如果媽媽情況許何會即刻俾佢抱住,呢D 叫skin to skin, 好鼓勵餵人奶。如果阿B無乜野佢真係會剛出世既住院期間完全唔補奶粉,會鼓勵媽媽去餵母乳,可能頭幾日一D都無奶架,我就係啦,不過最後對孖入晒加護病房所以飲左奶粉。生完會推BB係你身邊,我係開刀既,我落唔到床,姑娘會抱係我身上俾我餵人奶,俾BB啜,佢知我傷口痛所以除餵奶外,其他野佢會推返走BB去處理,例如換片,沖涼等等。夜晚會推走BB一陣既,但半夜又會推返來俾你餵人奶,因為夜晚餵奶好重要,會快上奶好多。我諗呢D就係你朋友講既要媽媽自己照顧返BB,真係好睇你自己點睇。我見有些媽媽生完真係話唔想掂個B因為仲好痛,但有些又會幾痛都會想抱住BB既,我自己就係後者,所以我好鍾意咁LOR。其實如果你話推返俾姑娘,姑娘係會幫你推走佢返BB房既。我個時仲要係大房渣,未上到半私家添。所以我覺得要睇下媽媽你自己鍾意邊樣。我第一胎餵唔到人奶,第二胎就成功左啦,我覺得係因為今次係QE生,D姑娘好幫到我,特別係人奶姑娘,佢教我點埋餵,點樣用電泵泵奶,儲存人奶等等,好幫助到我今次既成功。當然媽媽自己都要有好大既決心,因為我其中一個B一出世就入左加護病房,另一個係我身邊一日又要入埋去,無得再俾佢啜,所以我唯有每三小時用手擠奶,我真係好準時同好努力添,D姑娘都有提醒我同埋鼓勵,所以今次最後成功餵到人奶了,好開心啊!

首頁

尾頁

跳至