嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 water77 的帖子

我六月時BB 35週緊急開刀生左對孖,係QEH,因為我個細B覆診時發現唔長胎,再駁胎心機,有三分鐘個心跳得返八十幾下,醫生即刻收我入院要開刀拎對B出黎。我本身係一名護士,我真係好建議你去公立醫院生,唔係錢同舒適既問題,而係安全同配套既問題。孖胎好易早產,同埋陀住期間好易有問題,係好high risk. 就算係私家生左,萬一你或BB有咩事,私家醫院係SUPPORT唔到既,一定會轉返去公立醫院跟進,到時又要HAND OVER俾公立醫院,人地又唔知你乜頭乜路由頭再睇過你個CASE去跟,係要用左好多時間,所以你兩邊繼續覆診,我個人建議係公立生會比較安心。唔係話一定會無事,但至公立醫院既SUPPORT係比較全面!

大宅

回覆 kelvinsandybaby 的帖子

首先要解釋下先,利申我本身係公立醫院護士,不過依家無做了。公立醫院係好主張母嬰既互動和接觸,所以BB一出世如果媽媽情況許何會即刻俾佢抱住,呢D 叫skin to skin, 好鼓勵餵人奶。如果阿B無乜野佢真係會剛出世既住院期間完全唔補奶粉,會鼓勵媽媽去餵母乳,可能頭幾日一D都無奶架,我就係啦,不過最後對孖入晒加護病房所以飲左奶粉。生完會推BB係你身邊,我係開刀既,我落唔到床,姑娘會抱係我身上俾我餵人奶,俾BB啜,佢知我傷口痛所以除餵奶外,其他野佢會推返走BB去處理,例如換片,沖涼等等。夜晚會推走BB一陣既,但半夜又會推返來俾你餵人奶,因為夜晚餵奶好重要,會快上奶好多。我諗呢D就係你朋友講既要媽媽自己照顧返BB,真係好睇你自己點睇。我見有些媽媽生完真係話唔想掂個B因為仲好痛,但有些又會幾痛都會想抱住BB既,我自己就係後者,所以我好鍾意咁LOR。其實如果你話推返俾姑娘,姑娘係會幫你推走佢返BB房既。我個時仲要係大房渣,未上到半私家添。所以我覺得要睇下媽媽你自己鍾意邊樣。我第一胎餵唔到人奶,第二胎就成功左啦,我覺得係因為今次係QE生,D姑娘好幫到我,特別係人奶姑娘,佢教我點埋餵,點樣用電泵泵奶,儲存人奶等等,好幫助到我今次既成功。當然媽媽自己都要有好大既決心,因為我其中一個B一出世就入左加護病房,另一個係我身邊一日又要入埋去,無得再俾佢啜,所以我唯有每三小時用手擠奶,我真係好準時同好努力添,D姑娘都有提醒我同埋鼓勵,所以今次最後成功餵到人奶了,好開心啊!

大宅

我係東區同QEH既半私家生過,半私家係二至三人一間房連廁所(三千幾一晚),全私家係單人房(五千幾一晚),佢收費已經包左巡房,生仔,手術既費用架啦,唔係樣樣計既。BB就無分私唔私家,只有加護病房同心切治療,我生左三個都入過加護病房,50蚊一日。BB一出世一定會有兒科醫生評估既。你入左院,話要排半私家,先入普通病房,醫生覺得你穩定適合先會俾你上私家既,跟住就排隊,我生完個日未 輪到我,我係第二日先上去既。普通病房係六至八人一格,無房既,同埋膳食無得揀同無咁好食LOR。東區半私家都無得揀餐單但QEH就可以揀。我覺得私家房既STAFF有禮貌D,唔知QMH有咩分別,希望幫到你啦。探病時間又係唔一樣,東區係好長既,但QEH就同普通病房一樣!

大宅

我係公院護士嘛,住半私家唔駛錢架,咁一定要住啦。公立醫院既價錢係一致既,所以一定係一樣既,我第二胎係孖B呀,開刀架,因為第一胎都係開刀既。開刀我住左四日三夜,如果計一入去就有得上半私家,另BB一個住左一星期另一個住左三星期,我計返條數就係$3740 X 4 日 + 50 X 30 =$16460因為我其實最後都係唔駛俾錢既,所以條數我係計俾你既,我估無錯掛!哈哈!

大宅

唔駛另外收費架!個價錢包左了!加護病房價錢人人一樣!

首頁

尾頁

跳至