少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

阿仔比較矮, 有冇jm知有咩方法可以長高D? 你地小朋友有冇生得太細粒依個問題? 如果想打增高針知唔知要幾時開始打? 同埋幾耐打一次

複式洋房

唔知你個仔幾歲,但你可以去母嬰健康檢查或者學童保健服務等醫生俾意見你,再唔係直接問你睇開果個醫生啦

洋房

真係冇jm有經驗咩 幫幫手唔該

伯爵府

引用:真係冇jm有經驗咩+幫幫手唔該

原帖由 水人 於 15-03-28 發表
呢d嘢係天生嫁專家都話,足夠睡眠、營養、運動

水晶宮

引用:真係冇jm有經驗咩 幫幫手唔該

原帖由 水人 於 15-03-28 發表
講真,打增高針都是第1次聽

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我聽過要打成長激素, 因為身體發展慢(詳情我又無問). 果個小朋友daddy係醫生, 自己晚晚打

侯爵府

我老公同事個女係e生提議打。要晚晚打,好似由6、7歲打到15、6歲

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

水人 發表於 15-3-27 19:26
阿仔比較矮, 有冇jm知有咩方法可以長高D? 你地小朋友有冇生得太細粒依個問題? 如果想打增高針知唔知要幾時 ...
首要要讓小朋友有均衡及足夠的營養,並且有適量運動,以及良好的睡眠和休息,可以幫助骨骼發展
俗稱增高針其實是注射生長激素,以刺激身體發育,小朋友需要每天打一針,費用昂貴,治療期可數以年計,而治療必須在發育完成前進行,若身高已停止發育則效用不大

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

水人 發表於 15-3-27 19:26
阿仔比較矮, 有冇jm知有咩方法可以長高D? 你地小朋友有冇生得太細粒依個問題? 如果想打增高針知唔知要幾時 ...

阿仔幾大 ?
試下田七湯

洋房

我小朋友睇緊兒科專科, 就係用你講既所謂增高針, 打左3年, 由最初7歲106cm高到10歲128cm, 我好滿意個效果, 至少已經唔係最矮果個, 連醫生都話我小朋友個治療既效果不錯, 不過我知道越早打越好, 過左青春期就冇機會啦, 所以你一定要問清楚醫生你個仔既情況, 需唔需要打都係要檢查清楚至好.

侯爵府

引用:我小朋友睇緊兒科專科,+就係用你講既所謂增

原帖由 大頭丁 於 15-03-30 發表
我小朋友睇緊兒科專科, 就係用你講既所謂增高針, 打左3年, 由最初7歲106cm高到10歲128cm, 我好滿意個效果, ...
費用多少? 是否私家醫生?

男爵府

回覆:水人 的帖子

我女宜家打緊生長激素針,政府醫院做晒檢查,我女係生長激素缺乏症,因為我女係因為生長激素缺乏,所以費用係政府補貼,唔駛錢,醫生話過自費打針1年要預8~10萬

大宅

回覆:有冇jm聽過增高針? 知唔知道要幾時開始打? 同埋幾耐打一次?

Kay,你女幾歲?去政府睇使唔使去專科?

男爵府

回覆:wesleypiano 的帖子

我女10歳,係普通科醫生寫轉介信到政府醫院,要做好多檢查,我女驗過dna,確定基因沒事,又照手骨齡,我女10歲,骨齡只得8歳幾,之後睇內分泌科,又抽好多次血,驗好多野,確定係生長激素缺乏,就安排打針。

別墅

回覆 kay 的帖子

請問你女 10歲時幾高? 我女都有驗血, 但政府醫生話照骨齡無用, 沒有幫她照, 只叫我們半年覆診一次

男爵府

kay 發表於 15-6-17 21:12
我女10歳,係普通科醫生寫轉介信到政府醫院,要做好多檢查,我女驗過dna,確定基因沒事,又照手骨齡,我女1 ...
我囡12歲,身高135,幾年前係政府都照過骨齡,驗過生長激素。 一直就睇兒科,到最近才轉介去伊利沙伯遺傳科跟進,
請問你囡囡係邊間醫院跟?
由轉介check 到打針幾耐時間?
仲有什麼因素會幫阿囡打針增高?
好多問題

男爵府

回覆:bb12345 的帖子

我女係1年都高唔到1cm,同埋生長曲線在3%以下,我女係瑪麗醫院打針,10歲先119 cm,今年4月尾開始打針,到8月已有124cm,醫生話應該要打針到14~15歳

男爵府

回覆:kay 的帖子

多謝你的資料,我囡一直都在 QM 兒科跟進,今年十歲九個月,131高,都在3%,開始胸部有少少突,我成日很擔心她的高度,e生就話留意住,上半年抽過血及照骨龄,請問你囡囡發育未?打針痛嗎?

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

禁止訪問

回覆:有冇jm聽過增高針? 知唔知道要幾時開始打? 同埋幾耐打一次?

男爵府

引用:多謝你的資料,我囡一直都在+QM+兒科跟進,

原帖由 妤妤 於 15-08-31 發表
多謝你的資料,我囡一直都在 QM 兒科跟進,今年十歲九個月,131高,都在3%,開始胸部有少少突,我成日很擔 ...
我女胸部都有發育跡象,希望唔好太早來經…打針我問過我女,佢話唔痛,但會驚,我日日係屋企幫佢打針,有時打的唔好都會流血同瘀血嘅

首頁

尾頁

跳至