論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本地完約菲姐 我地一家三口 我係ftm 仔仔歲半 姐姐來左三星期 其實我要求的都大概做到8—9成 清潔煮食都ok 唔揀食 醒目 衛生

我要求7:30起床 佢通常7:00就起床
8:00開始做一個鐘家務就可休息下。
10:30 我仔就起床 會陪我仔睇下電視。幫仔仔餵食梳洗
12:00—2:00我同仔仔會外出 姐姐就午餐同抹房間
2:30餵食
3:00姐姐買送我睇反仔仔
3:30仔仔午睡 姐姐亦可休息 我呢段時間通常外出
6:00 我回來湊反仔仔 姐姐開始煮飯
7:30開始食飯。我叫姐姐先食 我餵仔仔 姐姐好快食完出來接力餵
8:15至 9:15 洗碗抹廚房 切生果 ,我就同仔仔冲涼陪玩
9:30姐姐幫我餵仔仔食生果
10:00姐姐冲涼入房
姐姐收工都唔關房門 直到我話姐姐你休息啦 佢就會話早抖關門 佢唔講電話,連whatsapp都唔覺佢有玩,多數係睇下youtube「最多係一星期一至兩晚放工後同仔女skype 」

放假都會執少少廳確保有奶樽同水先出門口 準時反來後會執屋 有碗洗就洗 無就冲涼入房 我地回家會出來幫手 較水比bb冲涼

唯一缺點係態度上好似總是冷漠好似好累咁
可能舊時印姐好笑容 所以我老公覺得有點唔慣。 老公成日比壓力我話姐姐態度麻麻
話回家 有個人黑口黑面喎。其實係咪呢個姐姐都算係咁?叫老公千就下呢?

公爵府

妳個姐姐只係木口木面冇乜表情啫,我以前有一個菲傭個樣好苦,日日都好似死老豆咁款,仲衰過妳呢個多多聲。

子爵府

引用:妳個姐姐只係木口木面冇乜表情啫,我以前有

原帖由 jellomama 於 15-03-28 發表
妳個姐姐只係木口木面冇乜表情啫,我以前有一個菲傭個樣好苦,日日都好似死老豆咁款,仲衰過妳呢個多多聲。 ...
其實點解咁面口?係咪做得唔開心?有不滿?

子爵府

引用:本地完約菲姐+我地一家三口+我係ftm+仔仔歲

原帖由 MYSONPY 於 15-03-28 發表
本地完約菲姐 我地一家三口 我係ftm 仔仔歲半 姐姐來左三星期 其實我要求的都大概做到8—9成 清潔煮食都ok ...
佢一時時 同佢傾計時都有時候有笑容 但無笑容個時都幾悪個樣

複式洋房

回覆:MYSONPY 的帖子

好明顕就系掛住自己仔女,但又要$

男爵府

照睇姐姐幾好呀!係咪cool 啲呀?

公爵府

MYSONPY 發表於 15-3-28 01:04
其實點解咁面口?係咪做得唔開心?有不滿?
唔係,有啲人生出係咁,個工人做到完約,之後去咗加拿大。

子爵府

引用:照睇姐姐幾好呀!係咪cool+啲呀?

原帖由 k_k_k 於 15-03-28 發表
照睇姐姐幾好呀!係咪cool 啲呀?
暫時都ok 可能係cool掛 但老公話佢唔憂做喎

子爵府

引用:好明顕就系掛住自己仔女,但又要$

原帖由 keechoi 於 15-03-28 發表
好明顕就系掛住自己仔女,但又要$

但佢已係香港做左兩年。唔會而家先homesick 麻

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+MYSONPY+的帖子其實佢叫合格有餘,好

原帖由 fionaleung43 於 15-03-28 發表
回覆 MYSONPY 的帖子

其實佢叫合格有餘,好難十全十美!保持到水準已經好好! ...
其實工作上我已滿意 但因為我們要考慮姐姐年尾反菲律賓 老公話做得好都可比姐姐反 唔好就同姐姐拜拜 所以衡量她工作表現 但老公總是不滿姐姐 因姐姐無主動叫我同老公 早晨晚安 什至回家都無。我同姐姐講過兩次要打聲招呼 佢都係咁 。老公同佢早晨佢都無反應。但姐姐又會同bb早晨。有時候懷疑佢係咪怕羞 因見佢連餵bb食生果都唔敢行近餵「當時bb同老公玩緊玩具」 叫佢睇住bb訓 姐姐就企係度睇 我話你坐下來睇啦。佢先坐 。 多數冲涼 入房休息都等我冲完和等我叫佢先冲 唔叫就等至夠鐘先冲 。
看起來好尊重我地 但係唔明點解禮貌上總是欠佳

別墅

引用:Quote:原帖由+fionaleung43+於+15-03-28+發

原帖由 MYSONPY 於 15-03-28 發表
其實工作上我已滿意 但因為我們要考慮姐姐年尾反菲律賓 老公話做得好都可比姐姐反 唔好就同姐姐拜拜 所以衡 ...
其實姐姐工作表現算好好,對BB又ok
佢手腳乾唔乾淨?

大宅

回覆:姐姐來左三星期 表現如下

我估係新環境未慣,呢個姐姐咁好,如果你放佢走,我接手

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+15-03-28+發表其

原帖由 waieva 於 15-03-28 發表
其實姐姐工作表現算好好,對BB又ok
佢手腳乾唔乾淨?
乾淨

男爵府

最緊要做嘢ok, 幫到手...
笑唔笑真係睇個人style..

比個四萬咁嘅口你, 但做嘢激到你暈, 咪仲死!!!

子爵府

she is not bad ah.
If me, i will ask her directly that we find her seldom smile. Is there anything bothering you? or are you unhappy with us??

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

其實真係好怪...又要做得野...又要對你笑...

你老公自己都唔係日日對住你笑 LA...

找個工人回來做 , 老實比個小小 $ , 又要話人黑口黑面 , 真係.........

侯爵府

My old bun also same ,morining see me never say morning or hi , night time also , say her many times but no Improve , I also not satisfy but still keep her lor , as Dunt know next one will dim

子爵府

引用:其實真係好怪...又要做得野...又要對你笑..

原帖由 sososu 於 15-03-28 發表
其實真係好怪...又要做得野...又要對你笑...

你老公自己都唔係日日對住你笑 LA...
唔係要笑 但基本禮貌 早晨 早抖 唔該都應該掛

子爵府

引用:My+old+bun+also+same+,morining+see+me+ne

原帖由 bigyanb 於 15-03-28 發表
My old bun also same ,morining see me never say morning or hi , night time also , say her many times ...
Then finally can find out the reason Msa? Why alway no response

首頁

尾頁

跳至