論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本地完約菲姐 我地一家三口 我係ftm 仔仔歲半 姐姐來左三星期 其實我要求的都大概做到8—9成 清潔煮食都ok 唔揀食 醒目 衛生

我要求7:30起床 佢通常7:00就起床
8:00開始做一個鐘家務就可休息下。
10:30 我仔就起床 會陪我仔睇下電視。幫仔仔餵食梳洗
12:00—2:00我同仔仔會外出 姐姐就午餐同抹房間
2:30餵食
3:00姐姐買送我睇反仔仔
3:30仔仔午睡 姐姐亦可休息 我呢段時間通常外出
6:00 我回來湊反仔仔 姐姐開始煮飯
7:30開始食飯。我叫姐姐先食 我餵仔仔 姐姐好快食完出來接力餵
8:15至 9:15 洗碗抹廚房 切生果 ,我就同仔仔冲涼陪玩
9:30姐姐幫我餵仔仔食生果
10:00姐姐冲涼入房
姐姐收工都唔關房門 直到我話姐姐你休息啦 佢就會話早抖關門 佢唔講電話,連whatsapp都唔覺佢有玩,多數係睇下youtube「最多係一星期一至兩晚放工後同仔女skype 」

放假都會執少少廳確保有奶樽同水先出門口 準時反來後會執屋 有碗洗就洗 無就冲涼入房 我地回家會出來幫手 較水比bb冲涼

唯一缺點係態度上好似總是冷漠好似好累咁
可能舊時印姐好笑容 所以我老公覺得有點唔慣。 老公成日比壓力我話姐姐態度麻麻
話回家 有個人黑口黑面喎。其實係咪呢個姐姐都算係咁?叫老公千就下呢?

子爵府

引用:妳個姐姐只係木口木面冇乜表情啫,我以前有

原帖由 jellomama 於 15-03-28 發表
妳個姐姐只係木口木面冇乜表情啫,我以前有一個菲傭個樣好苦,日日都好似死老豆咁款,仲衰過妳呢個多多聲。 ...
其實點解咁面口?係咪做得唔開心?有不滿?

子爵府

引用:本地完約菲姐+我地一家三口+我係ftm+仔仔歲

原帖由 MYSONPY 於 15-03-28 發表
本地完約菲姐 我地一家三口 我係ftm 仔仔歲半 姐姐來左三星期 其實我要求的都大概做到8—9成 清潔煮食都ok ...
佢一時時 同佢傾計時都有時候有笑容 但無笑容個時都幾悪個樣

子爵府

引用:照睇姐姐幾好呀!係咪cool+啲呀?

原帖由 k_k_k 於 15-03-28 發表
照睇姐姐幾好呀!係咪cool 啲呀?
暫時都ok 可能係cool掛 但老公話佢唔憂做喎

子爵府

引用:好明顕就系掛住自己仔女,但又要$

原帖由 keechoi 於 15-03-28 發表
好明顕就系掛住自己仔女,但又要$

但佢已係香港做左兩年。唔會而家先homesick 麻

子爵府

引用:回覆+MYSONPY+的帖子其實佢叫合格有餘,好

原帖由 fionaleung43 於 15-03-28 發表
回覆 MYSONPY 的帖子

其實佢叫合格有餘,好難十全十美!保持到水準已經好好! ...
其實工作上我已滿意 但因為我們要考慮姐姐年尾反菲律賓 老公話做得好都可比姐姐反 唔好就同姐姐拜拜 所以衡量她工作表現 但老公總是不滿姐姐 因姐姐無主動叫我同老公 早晨晚安 什至回家都無。我同姐姐講過兩次要打聲招呼 佢都係咁 。老公同佢早晨佢都無反應。但姐姐又會同bb早晨。有時候懷疑佢係咪怕羞 因見佢連餵bb食生果都唔敢行近餵「當時bb同老公玩緊玩具」 叫佢睇住bb訓 姐姐就企係度睇 我話你坐下來睇啦。佢先坐 。 多數冲涼 入房休息都等我冲完和等我叫佢先冲 唔叫就等至夠鐘先冲 。
看起來好尊重我地 但係唔明點解禮貌上總是欠佳

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+15-03-28+發表其

原帖由 waieva 於 15-03-28 發表
其實姐姐工作表現算好好,對BB又ok
佢手腳乾唔乾淨?
乾淨

子爵府

引用:其實真係好怪...又要做得野...又要對你笑..

原帖由 sososu 於 15-03-28 發表
其實真係好怪...又要做得野...又要對你笑...

你老公自己都唔係日日對住你笑 LA...
唔係要笑 但基本禮貌 早晨 早抖 唔該都應該掛

子爵府

引用:My+old+bun+also+same+,morining+see+me+ne

原帖由 bigyanb 於 15-03-28 發表
My old bun also same ,morining see me never say morning or hi , night time also , say her many times ...
Then finally can find out the reason Msa? Why alway no response

子爵府

引用:最緊要做嘢ok,+幫到手...笑唔笑真係睇個人s

原帖由 AY1113 於 15-03-28 發表
最緊要做嘢ok, 幫到手...
笑唔笑真係睇個人style..
都係 可能性格係咁

子爵府

引用:我估係新環境未慣,呢個姐姐咁好,如果你放

原帖由 mison 於 15-03-28 發表
我估係新環境未慣,呢個姐姐咁好,如果你放佢走,我接手

子爵府

引用:She+said+she+is+like+this+wow.+First+two

She said she is like this wow. First two year also like this and can't act , so other thing not v s ...
咁性格係咁我都接受 只是怕她有咩不滿

子爵府

引用:佢又冇,不過唔cheerful+,但renew+咗,因為

佢又冇,不過唔cheerful ,但renew 咗,因為怕之後果D仲衰
你當時點問姐姐 咩事唔開心?

子爵府

引用:樓主工人算好ok啦,其實最緊要攪掂家務又照

原帖由 maaron727 於 15-03-29 發表
樓主工人算好ok啦,其實最緊要攪掂家務又照顧好bb, 自己返工都唔係日日笑容滿面啦

...
係 做掂家務就ok la 其他唔要求得咁高了

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+15-03-28+發表其

原帖由 964000 於 15-03-29 發表
似乎佢有點怕你地,不如傾多D偈聯宜下
但又唔似怕我地 因佢有時態度粗聲粗氣咁
唔望人

子爵府

引用:會唔會係工人對男主人有避忌呀。我唔肯定,

原帖由 yoyo0811 於 15-03-29 發表
會唔會係工人對男主人有避忌呀。

我唔肯定,不過我呢個姐姐開頭黎都有對男主人有避忌既問題。
你真幸福

佢係有小小怕我老公 我老公無同佢講過野但也唔會罵她 cool個種
但我對她好nice 她都係對我咁上下禮貌 什至差啲

子爵府

引用:我個印姐同你果個一樣,做到野但冇乜禮貌同

原帖由 siufufu 於 15-03-29 發表
我個印姐同你果個一樣,做到野但冇乜禮貌同表情,同我以前用過果d完全唔同,我地初時都好唔習慣架,朝早佢 ...
但你唔會諗係咪有野不滿or 咩原因 佢先咁態度嗎?因有仔仔係姐姐手 唔怕咩?

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+15-03-29+發表你

原帖由 chuchu218 於 15-03-29 發表
你那個好好啦,我個工人做野唔多掂,又唔會叫早晨晚安
係菲?

子爵府

引用:我覺得姐姐幾好,佢嚟做野又唔係賣笑,你唔

原帖由 poodlema 於 15-03-29 發表
我覺得姐姐幾好,佢嚟做野又唔係賣笑,你唔要可否介紹比我
講真架? 原來咁多jm都覺得咁已好好 可能我舊姐姐重好 所以有比較
而且我係ftm 成日係屋企對住覺得更覺眼

如果我真係唔要 我會再出post 到時有興趣pm我啦

子爵府

引用:我之前有同佢傾過亦好婉轉咁叫佢有反d禮貌

原帖由 siufufu 於 15-03-30 發表
我之前有同佢傾過亦好婉轉咁叫佢有反d禮貌因要係小朋友面前做好榜樣,佢話OK亦曾做過一排,之後又打回原形 ...
我昨天都問左姐姐 點解好似唔開心定係咪唔舒服
佢初時呆一呆後 即笑住話無唔開心
我話你有唔開心可同我講。佢都話無 之後佢幾分鐘後就態度好左 多左笑容
第二日放假後反來都好左笑容 希望keep得耐

首頁

尾頁

跳至