嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想同孖B媽們報喜,我三月喺廣華順產生左孖B,呢胎係第二胎,計劃中的第二胎,但估唔到係孖,由5周見啡見到一個胎囊,到6周見到一個胎囊兩個閃閃,但一個強一個弱,個心真係七上八下,唔知係咪2個bbs都成長到,陀單胎的每一關,十二周唐氏、18周結構、28周妊娠糖尿,另外仲有16-24周要擔心雙胞胎輸血症、早產風險,關關都小心翼翼,關關都過左,黎到34周前本來好有信心順產的我動搖左,我第一胎40周催生,人工穿水4個鍾生左,好順利除左仔仔要用吸出黎,第二胎好有信心順產,但又起孖,但自己捱得苦,孖bbs size又無我大仔7磅3咁重,生2個要長氣d,我自己覺得可以做到,但私家醫生偏好開刀,變數少,又同我講第二個焗親的機會比人地單胎多10陪,100個有2-3個會焗親,我老公一聽,就叫我開刀,猛咁說我開刀,開刀好驚俾人開一刀,𠝹開幾層皮仲要開埋子宮內臟,喺個肚度吸走羊水再攞b出黎,一d都唔似順產咁natural,而且廣華無笑氣同其他止痛方法,諗諗下好似返左去古代咁,咩都無咬緊牙關就自己忍痛生(第一胎用笑氣同止痛針好有用),陀孖已經辛苦,仲要自己捱苦,如果我第一胎陀孖我一定二話不說開刀,但我第二胎又有順產經驗,第二胎人地話生快d.見廣華醫生都忍唔住喊左出黎,一路話順產的我,好煩惱順產定開刀好,做呢個決定,順利的無事,唔順利的,bbs有事我點過得去.35周時,醫生本來想俾催生期我,但見我喊曬,俾多次期(36周)我再諗下。

珍珠宮

回覆:廣華順產孖B

恭喜!你好叻呀!我第一胎係順產,而家第二胎都爭扎緊順產定開刀,睇完你分享都加強我順產信心,希望bbs胎位靚比我順產啦

子爵府

30周後,大孖頭向下,但細孖頭向上,35周,第一次見個頭向下,唔通bbs都想媽咪順產,雖然話只要低d果個頭向下就可以試順產,但第二個頭咩位置,生完一個都有機會走位,但2個頭向下好似易d生咁,到36周覆診,係廣華婦產科顧問醫生劉醫生,點知又係大孖向下,細孖頭向上,擔心又湧現,今次劉醫生解釋清楚俾我知,第二個頭向上,腳向下仲好,(仲好?!我無聽錯嗎?!)佢話初生bb佢地無地方可以捉住,除左腳,腳向下醫生可以捉住bb腳幫助生產,仲畫埋圖俾我,話頭向下同腳向下,bb一樣咁安全,仲話佢地唔係人人都俾佢試順產,我第二胎,第一胎生7磅b,盤骨size ok,胎位ok,有條件先俾我順產,心中的疑惑好似好d,我老公事後話無聽過腳向下好,睇完政府,即刻book自己個婦科,聽埋佢意見,佢叫我諗定,想順產就去政府,想開刀就搵個手勢好,而第二個腳向下,佢的practise係轉返個bb頭向下先生~ 唔想煩自己,勇字行頭,最worst都係第一個順產第二個開刀,食全餐,第一胎催生,我都有諗過食全餐先試催生順產,痛啫,捱下就過,最緊要bb安全出世~我決定左去廣華順產,攞住個37周催生期,媽咪同孖b都要加油!

子爵府

37周催生,又擔心bbs磅數,大孖不嬲偏細,細孖size就還好,好想陀耐d,養肥d佢地,我大仔40周出世,d骨真係硬淨d,喺肚住多一日好d~ 但醫生的觀點係,孖b 36周叫做足月,34周心肺功能已經成熟,到左37周佢地磅數ok,就應該催生,到左37周,其中一個size唔ok,更加要催生,肚裡面環境唔好,幫唔到佢儲磅,37周催生係對佢地最好,總之,就37周催生啦!本來3月尾預產期,我3月中就要生啦~

廣華催生係咁,2點半辦入院手續,嘩~好多媽媽同我一樣催生,去到病房,醫生check宮頸,宮頸成熟就唔洗塞藥,唔成熟就要塞藥,我宮頸成熟,第二日食完早餐,產房有位就可以人工穿水同吊催生藥,我孖b,醫生幫我照超聲波,睇胎位~ 今晚,我叫老公買左凍的芝麻豆腐花,許留山的西瓜蜂蜜爽,生冷野,產前一天食埋佢,唔係坐月有排唔食得凍野~ 第二日起行,去到產房check宮頸,醫生一check,宮頸好成熟,開2度,心諗,咁快2度完全唔痛咁easy,跟住人工穿水,醫生伸晒野入去 痴個sensor去大孖頭皮,整到我要用呼吸法,過程好唔舒服,細孖就用cool肚check心跳,開頭還好,有少少唔舒服,我問護士長,可唔可以用止痛針,因為我知止痛針last4個鍾,太近生產,bb要打解藥,早d用訓下留力都好,護士長話你而家都唔係咁痛,佢寧願去到產房俾我用笑氣,咁就氹到毛,一路就係咁自己用呼吸法捱住痛,成日d人問我係咪好痛,痛唔係好痛,最辛苦係想痾唔俾你痾,每次陣痛都想痾,助產士猛咁講,你吹爉燭咁吹散佢,唔準用力,明明用力痾舒服d,但就唔俾人用力,突然就推左我去產房,同我講,你知你係孖b,你要等2個兒科醫生黎到先可以生,夾住夾住,唔好用力,吹散佢吹爉燭,好想痾,唔俾痾,等齊人(2個兒科、1個高級醫生1個顧問醫生)就可以谷住谷住用力,有剪,大細孖差三分鍾就出左世,細孖出世,係高級醫生伸手捉腳再加我用力痾出黎,但放喺我肚度,佢個身係紫色,嚇得我,醫生話佢吸左幾啖氧氣,無晒事仲喊得好大聲,大孖唔夠2.4kg去左加護病房,細孖隔一陣就可以俾我肌膚之親,呢個時候我老公可以入黎陪我~醫生、護士、助理個個都黎讚我好叻,生左孖b,我明白點解d人對廣華d醫生姑娘讚口不絕,因為佢地俾好多正能量你,但係無止痛方法~ total 穿水計用左4個鍾,same as 第一胎~過程諗起都驚驚,但媽咪為左孖b可以做到,順產真係好快好~今胎覺得會陰傷口比第一胎大咁,縫左半個鍾,第一日生完都有落床行自己去廁所~但三星期後,已經唔痛~

顧問醫生劉醫生,第二日有過黎床位讚我做得好,又提腳向下,話腳向下先可以幫手捉腳助產程,如果第二個b頭向下,返而要等,陣痛推bb頭去宮頸,需時仲耐~

孖b出世後,我而家挑戰緊全人奶,細孖喺醫院訓我側邊,埋身,但收水勁同黃疸,但全人奶,大孖,輕磅,喺醫院飲奶粉,無黃,試過血糖低,但返左屋企後,like人奶多過奶粉,但無耐媽咪有時唔夠人奶,要佢補奶粉,我要再努力d追奶!

別墅

恭喜晒, 妳同BBs都好叻呀

大宅

恭喜!我都怕開刀!

男爵府

回覆 nn1984 的帖子

我好想好似妳咁順產呀~~~~不過我第一胎.....

子爵府

引用:回覆+nn1984+的帖子我好想好似妳咁順產呀~~

原帖由 JoCh 於 15-03-28 發表

我好想好似妳咁順產呀~~~~不過我第一胎.....
廣華醫生話,好多時後期,bbs會幫你揀開刀定順產~ 加油

男爵府

係喇,我成日話我想囝囝,又想順產,更想足月....但係全部5到我話事

大宅

多謝你咁詳細的分享,我都就黎在廣華生,你俾左好大鼓勵我!

大宅

你真係好叻好勇敢,衷心佩服,向全人奶媽之路進發,加油!

複式洋房

好多謝你既分享,你同BBs真係好叻好勇敢,詳細既資料對孖胎順產有進一步了解,我都係孖希望可以順產,祝你人奶滿滿做個孖B全奶媽, 加油!

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

恭喜哂~ 要俾十個讚媽媽~ 加油

大宅

我又係第二胎,兩胎都係廣華生,今胎三月響廣華順產生左孖B ,佢地d醫護人員真係好好。

首頁

尾頁

跳至