單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公同佢前妻下個月要上家事法庭搞個仔的管養權…
個女人以前一路都無俾錢養個仔,到個仔大7歲先每個月俾一千蚊, 俾左一年到,
之後成日洗腦叫仔同佢住…又話可以唔做野養佢照顧佢,最後個仔就話要跟返媽咪…
我老公就每個月俾2千蚊個仔做生活費, 如果個仔再學野我地就另外再俾錢
個女人一路都無同佢學過課外活動,個仔童軍都係我地俾錢
而家個女人要求我老公每個月要俾6千蚊生活費俾佢同要更改管養權…佢寫到個仔每月開資要$11000咁多,而且探視權要求每星期一日仲要個女人安排下先可以見面。
因為我有病已經無做野,由我老公一個人返工每個月揾萬幾蚊到,我地資產唔多
個份傳票入面寫哂個女人經濟情況 佢自僱人士 仲有銀行户口有60萬資產
想知道係咪佢所申請的野就一定會跟足?我地可唔可以反對?程序大至上會係點?管養權同撫養權係咪一樣?
個女人完全無傾過就直接去左家事法庭搞
好煩!

洋房

回覆:要上家事法庭

本身管養權係屬於邊個?你老公?

別墅

回覆:suennnn 的帖子

以前叫撫養權而家叫管養權

別墅

吾係佢話點就點,個官應該會揾社工介入調停,好睇小朋友嘅意願

複式洋房

引用:本身管養權係屬於邊個?你老公?

原帖由 史迪仔媽媽 於 15-03-28 發表
本身管養權係屬於邊個?你老公?
本身的撫養權係判左俾我老公
一直都係我老公養同照顧個仔,佢照顧左個仔7年,佢阿媽6年黎都無俾過錢,係二年班先開始每月俾一千蚊,佢媽成日搞事,最後個仔想同媽住,所以我地先俾佢過去,佢點解想同阿媽住因為佢成日中傷我同我老公。而家個仔試過住左半年,知道個阿媽唔好,又成日唔理佢,話想返反黎但佢媽又話如果返去就當無生過佢。
個仔因為佢媽呢句說話,驚無左個媽 所以就算唔開心都唔返黎,每次接佢個時送佢返去都喊哂。我老公同奶奶睇到心痛死。

複式洋房

引用:吾係佢話點就點,個官應該會揾社工介入調停

原帖由 maymay204 於 15-03-28 發表
吾係佢話點就點,個官應該會揾社工介入調停,好睇小朋友嘅意願
咁即係我第次出庭就反對佢咁做?

別墅

係,到時同個官講,佢應該會再押後,俾時間你地入紙做份回應,個官吾會聽花時間法庭度聽你地講故事

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 史迪仔媽媽 於 15-03-28 發表

原帖由 suennnn 於 15-03-29 發表
一直都係我老公養同照顧個仔,佢照顧左個仔7年,佢阿媽6年黎都無俾過錢,係二 ...
點都要同個仔傾清楚,p2 已經懂事,真係唔可以為阿媽一定啱。係殘忍,但要認清事實,邊個照顧先係最好。

不知所謂的乙陸!!!

別墅

引用:Quote:原帖由 suennnn 於 15-03-29 發表本

原帖由 chowqv 於 15-03-29 發表
點都要同個仔傾清楚,p2 已經懂事,真係唔可以為阿媽一定啱。係殘忍,但要認清事實,邊個照顧先係最好。

...
其實小朋友真係會知,不過接吾接受現實係另一回事。好似我個仔,已經十一歲,佢好清楚佢生母係咩人,但係佢被人一出“一哭二鬧三上吊“個招,佢就好似撞邪甘,老豆點好都係假。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 15-03-29 發表點都

原帖由 maymay204 於 15-03-29 發表
其實小朋友真係會知,不過接吾接受現實係另一回事。好似我個仔,已經十一歲,佢好清楚佢生母係咩人,但係佢 ...
呢個要睇你咁多無照顧佢儲落既感情。
用情感動佢,利誘佢,同佢分析跟咗阿媽既後果。

不知所謂的乙陸!!!

別墅

回覆:chowqv 的帖子

阿仔企硬要跟我地住,不過會聽佢講嘅假言假語,好似撞邪甘。就算係個仔親身親眼經歷嘅事實,都寧願信佢講嘅先係事實。

水晶宮

引用:阿仔企硬要跟我地住,不過會聽佢講嘅假言假

原帖由 maymay204 於 15-03-29 發表
阿仔企硬要跟我地住,不過會聽佢講嘅假言假語,好似撞邪甘。就算係個仔親身親眼經歷嘅事實,都寧願信佢講嘅 ...
阿仔需要心理輔導,唔可以盲目,逃避事實。

不知所謂的乙陸!!!

別墅

引用:Quote:原帖由 maymay204 於 15-03-29 發表

原帖由 chowqv 於 15-03-29 發表
阿仔需要心理輔導,唔可以盲目,逃避事實。
有睇心理,專家話佢吾肯講,要慢慢黎。而社工就當然只係循例問,吾會去了解,所以係廢嘅

大宅

回覆:要上家事法庭

你係小三?

禁止訪問

別墅

引用:你係小三?

原帖由 michelle0601 於 15-03-29 發表
你係小三?
你問邊個?

子爵府

引用:Quote:原帖由 史迪仔媽媽 於 15-03-28 發表

原帖由 suennnn 於 15-03-29 發表
一直都係我老公養同照顧個仔,佢照顧左個仔7年,佢阿媽6年黎都無俾過錢,係二 ...
咁你想唔想爭管養權先?

大宅

回覆:maymay204 的帖子

樓主?

複式洋房

引用:你係小三?

原帖由 michelle0601 於 15-03-29 發表
你係小三?
我唔係呀😑
我老公同佢前妻係因為有左而結婚,到生左小朋友之後就嫌我老公窮勾佬,個時個小朋友先出細左幾個月。
所以佢小朋友一直都係跟我老公。
而我就差唔多個仔4歲個時個時先識我老公,所以我都照顧左個小朋友4年到。
一講小三就好嬲!
個個女人成日同個仔講 因為我先搞佢地離婚
好彩個仔自己都知道同記得,我同佢爸爸拍拖個時個女人都有男朋友,個仔仲成日提起個男人。所以佢知道亦都記得佢3歲幾先識我。
講真 如果我係小三俾個女人中傷或者教壞個仔去離間我地,我都覺得心甘命底,但我唔係,而你就不停咁搞事,而家仲教到上法庭,真係好煩!

複式洋房

引用:好心痛個小朋友。怕迫親佢。

原帖由 kinkis 於 15-03-29 發表
好心痛個小朋友。怕迫親佢。
係呀,佢雖然係8歲 但佢好心水清 邏輯思維好好,佢知道好多野,佢亦知道佢阿媽幾多唔好,但佢怕阿媽唔要佢,個老母同個仔講,話如果你跟返爸爸我就當無生過你,個仔好想返黎,但又怕。我地每個禮拜送佢返媽咪到,個仔都會好唔捨得咁喊,見到都心痛,個佢又唔肯跟返我地。

首頁

尾頁

跳至