嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,咩水果都唔食,14個月先開始肯食糊仔,粥,爛飯完全唔食,可以點做

禁止訪問

回覆:SiciLee 的帖子

男爵府

引用:點解而家先開始食糊咁遲?咁嘅情況,返健康

原帖由 Sfleung0721 於 15-03-28 發表
點解而家先開始食糊咁遲?咁嘅情況,返健康院/醫院搵醫生跟進好啲喎
咁佢唔肯食有乜辦法?唔通逼佢食?
佢食奶都可以食到超磅,難道仲有需要跟進咩....

男爵府

陪月勳章

唔係超磅就健康,超磅會影響腦部發育。超磅唔代表營養充足。食固體食物亦唔係爲增磅,而係訓練佢呑野同口肌。

禁止訪問

侯爵府

咁遲才食固體,梗係咩都唔中意咀嚼啦,呢D最好返健康院問姑娘專業答你

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

而家起步係遲, 但亦都可以積極去俾小朋友去學食固體, 唔知你個b 之前食過幾多固體食物, 亦唔食佢牙力有幾強, 如果真係少食, 咪當bb 係6個月大咁開始練習.

唔食糊仔, 可以試下俾薯蓉, 薯蓉可加芝士或者乳酪或奶. 俾麵包粒, 香蕉蓉 (用叉壓扁就得), 蘋果蓉, 打碎意粉等俾佢食, 牙力好d 後可以俾餅仔或者蘋果絲俾佢食.

1歲左右既小朋友可以食到飯, 不過你個小朋友至家至食米糊, 仲可以去追番. 1歲左右既小朋友開始乜都say no, 乜都唔食, 佢唔食你都唔好屈服, 總之夠鐘就收枱, 等下一餐再餵, 千𧘻唔好見佢唔食就補奶, 咁係惡性循環.

fyi.
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=10971851

如jm 所講, 唔係bb 重磅就得, 佢要轉食固體都好緊重要, 固體食物多營養過奶好多, 仲有bb 都要練好口肌準備將來學講野. 除左食物, 記住要俾佢用飲管同埋用杯飲水.

男爵府

引用:一般6m就要開始加固食糊仔去學吞,之後就學

原帖由 Sfleung0721 於 15-03-28 發表
一般6m就要開始加固食糊仔去學吞,之後就學咬學咀嚼,你個bb而家14m先開始食糊仔,已經比同齡嘅遲咗超過半 ...
佢一開始只係唔食粥,糊仔....但佢其他嘢都肯食,甚至連飯都肯食....我只係問,有咩方法令佢食多d水果....

男爵府

引用:唔係超磅就健康,超磅會影響腦部發育。超磅

原帖由 aryemyem 於 15-03-28 發表
唔係超磅就健康,超磅會影響腦部發育。超磅唔代表營養充足。食固體食物亦唔係爲增磅,而係訓練佢呑野同口肌 ...
如果飲奶唔吸收,點都唔會超磅....超磅唔代表肥胖....亦都未聽過超磅會影響腦部發育..

男爵府

引用:而家起步係遲, 但亦都可以積極去俾小朋友去

原帖由 bosch 於 15-03-29 發表
而家起步係遲, 但亦都可以積極去俾小朋友去學食固體, 唔知你個b 之前食過幾多固體食物, 亦唔食佢牙力有幾強 ...
thx....因為我囡只係唔鍾意食爛稀嘅嘢,如爛飯,粥,糊....但佢好肯食飯,甚至其他嘢....我只係話,由6個月開始俾佢食糊仔,佢都一直唔願食,食過一排又唔肯食,依家14個月先肯大啖大啖食糊仔同小小粥....但佢食其他嘢係完全無問題,至於飲水,係佢11個月時已轉飲管杯飲水...
我開post只係想問,點樣令小朋友食多d水果...我見我囡唔多鍾意食水果....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

SiciLee 發表於 15-3-29 01:26
thx....因為我囡只係唔鍾意食爛稀嘅嘢,如爛飯,粥,糊....但佢好肯食飯,甚至其他嘢....我只係話,由6個月開始 ...

既然係咁就好啦, 佢食到飯咪俾佢食飯.

小朋友唔肯食野真係幾難搞... 你可以考慮水果加少少乳酪/忌廉一齊食, 或者加奶打成奶昔, 呢d 用蕉, 士多啤梨會適合d. 有時俾d機會俾佢自己自己"玩", 例如俾牛油果時, 你刮鬆d 肉, 之後睇下佢肯唔肯自己畢或者用手拎黎食. 可以扮同佢兩份分一個水果咁食. 我個女有時唔飲水, 我同佢扮乾杯後佢又肯飲兩啖, 你試下用生果同佢扮乾杯, 希望有用啦. 如果佢食pancake, 可考慮撈少少蕉甚至少少忌廉, 睇下佢食唔食.

男爵府

陪月勳章

你未聽過唔代表無,醫學界好多野你都未听過。因為血糖高同血液去曬胃部消化。而且六個月後BB需要其他食物營養去提供發育,浄係吃奶粉跟本唔夠。

男爵府

引用:你未聽過唔代表無,醫學界好多野你都未听過

原帖由 aryemyem 於 15-03-29 發表
你未聽過唔代表無,醫學界好多野你都未听過。因為血糖高同血液去曬胃部消化。而且六個月後BB需要其他食物 ...
你有無睇清楚我復其他jm嘅留言....我開post只係想問點令佢食多d水果....

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:SiciLee 發表於 15-3-29 01:26 thx..

原帖由 bosch 於 15-03-29 發表
我都想買乳酪俾佢食,但穩佐好多間都無for bb食果隻...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至