3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

man_325 發表於 15-4-29 15:02
多謝各位回覆
其實我女食人奶都夠,無喊餓,所以唔駛補奶粉既,而家係加固度著手啦
剛剛覆診,醫生話要驗血 ...
Hello, 我囡同你女女一樣人奶b,本身又係25%,加固之後一直跌,1歲跌到3%,不過健康院姑娘又冇講咩,淨係話可能去返遺傳嘅size。想請問你係咪都係去健康院?係佢哋要求覆診跟進的?thanks.

男爵府

開心吸收勳章

man_325 發表於 15-4-29 23:43
你好,我都係去健康院呀,我發覺一個個姑娘,俾佢嚇親... 我諗再跌低過3%應該會緊張
咁你女女食固體食得好 ...
係呀我麵好驚下次佢會跌出3%!我囡固體食得超差,由5個幾月開始試固體,一直進展得勁慢,到7、8個月食粥,聽到人哋講緊食半碗/一碗,我囡就樣樣嘢都係幾啖,之後仲發展到見到隻碗就爆喊 有時肯食爛飯仔有時肯食糊仔,我都係儘量換,同埋俾多d餸佢食,不過我有發現到佢應該係細胃口嘅人,所以儘量同佢小食多餐,日頭每兩三個鐘就俾嘢佢食,唔一定正餐,可能係水果麵包餅乾芝士之類。唉,總之佢嗰日有一餐食得ok,再有一兩餐係有食落肚我已經超滿足 不過好彩佢自細有樣好,就係鐘意自己揸住食物食,譬如蘋果呀菜呀我都係由佢自己食,因為用spoon餵佢係唔肯食的

男爵府

開心吸收勳章

akishino 發表於 15-4-30 12:55
你好,我囡囡6個月大,今日去完健康院,由3%跌出左條生長線。我都係全人奶,平日都算夠奶,反而係阿女厭奶 ...
如果bb厭奶真係冇計,你d奶再好營養都冇用(更何況人奶唔會唔夠營養的,你唔好怪自己呀)你有冇試過bb半睡半醒時餵?通常呢種狀態食得多d。佢瞓覺瞓得好嗎?我個人覺得瞓得好bb好肉地好多.. 同埋佢開始試固體未?如果佢固體食得好會好快長肉!

首頁

尾頁

跳至