論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

哎~ 我第一次請姐姐. 因為我下個月BB就出世. 我一早都知..請人真係好講"運氣".

同埋佢講明, 唔識英文, 識少少廣東話.
我估唔到, 佢英文唔識既程度連English呢隻字都唔識...而廣東話真係"少"得可憐.
我而家好似去左聾啞學校咁, 要做手勢同動作.
不過佢keep住回我.."唔明, 唔知道"...-_-; (火都黎)

佢上個星期六, 第一日返工, 佢同我講"太太, 電話..無用". <-意思係佢個電話係香港無得用, 叫我出電話卡俾佢.
之後我都問左朋友, 佢話people有D平既卡, 仲可以去買增值卡..etc. 我覺得, 呢排BB未出世. 屋企有電話, 我可以打屋企俾佢. (而佢係唔會落街買送..佢話"太太, 我唔識).
直至尋日, 我有件事完全唔明佢講咩..我叫左親戚既姐姐做翻譯(google translate幫唔到既cause). anyways, 解決完, 我親戚好心, 同我講, "不如俾佢地交換電話啦..等佢地傾下心事. 你姐姐咁新..有人傾下好D既." 我話都好wor.~ 之後開mobile speaker諗住俾我屋企電話親戚姐姐. 點知..
我個"靚姐" 突然拎佢電話出黎, 俾左佢個手提電話num佢...
等佢收線之後..
我問佢.."你有香港電話?", "你上星期又話無?" 佢個樣勁淆底.. 重覆問左幾次..
阿靚姐, 無出聲..頭dupdup, 望住地下. 我老公就話"你問佢, 佢都唔識答你架啦".
但個問題係..我要俾你知道..你唔可以講大話丫嘛! 你識聽又好, 唔識聽都好..我諗你估到我想講咩囉...
咁少事, 做咩要講大話呢? 係唔係怕我會喪打你電話先? 我想問, 你地姐姐張電話卡, 係你地出定佢自己出架? :(

哎~話完佢之後, 今朝又扮乖... "太太我抹雪櫃".."太太我洗厠所"

哎~~~~~~~ 中間仲有好多"趣事"..不過今次呢單有D正..所以想同大家分享下... :)

衷心希望佢識揍阿B~~

男爵府

畀面勳章

你太執著喇,佢哋係咁,好小事都要講大話,你太在意呢兩年就會好辛苦。
同埋我諗你嗰個係海外印,完全唔識英文, 識少少廣東話係正常,
佢哋係印尼係唔用英文,廣東話都係入訓練學校先學,比d時間佢啦,
佢肯講唔明唔識,都好過佢唔明又答你"係~太太"
如果你想易溝通,就直接轉本地印吖。

男爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:新黎印傭姐姐1星期唔到就講大話

好明顯佢想用你錢打電話,心態上可以唔想蝕俾你,或想用你錢同人傾。我家姐姐自己錢買電話卡的

珊瑚宮

my helper 自己出電話及卡

$8x一個月任打任上網番印尼

玩具萬歲!

別墅

回覆 joanie731 的帖子

我都明既..~ 我對佢呢個國家既人唔熟.我聽你意見~俾D時間佢~ 希望佢會改善~ :)

wcpcelia    發表於 15-4-5 08:57

別墅

nemrak 發表於 15-3-29 13:32
好明顯佢想用你錢打電話,心態上可以唔想蝕俾你,或想用你錢同人傾。我家姐姐自己錢買電話卡的

...

係..~ 我都覺得係!! 哎~~ 但我想問..佢會唔會俾佢個num你..~ 而你可以打電話俾佢?

伯爵府

引用:+本帖最後由+rabbitkkkate+於+15-3-29+12:5

原帖由 rabbitkkkate 於 15-03-29 發表

哎~ 我第一次請姐姐. 因為我下個月BB就出世. 我一早都 ...
大家溝通唔到好大鑊,誤會會好多,趁b 未出世,教佢多d廣東話,唔係遲早忟死你

別墅

fitfish 發表於 15-3-29 14:19
my helper 自己出電話及卡

$8x一個月任打任上網番印尼
哦!咁我都想知, 佢會唔會俾佢個num你..~ 而你可以打電話俾佢?

別墅

濛查查 發表於 15-3-29 14:50
大家溝通唔到好大鑊,誤會會好多,趁b 未出世,教佢多d廣東話,唔係遲早忟死你

...
係呀!! 我而家都忍住..一來, 鬧怇, 佢唔開心..我又想.. 二來, 第日我地2公婆返哂工..淨得佢同阿B...我真係百份百信佢.

哎~ 要係咁同佢講野先得~

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:rabbitkkkate 的帖子

我個印也有自己香港電話+卡,不想我們用,我每半年買張$48電話卡(比埋電話),我同c6專用。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你令我想起當年炒的6日仙, 上工第二日, 佢話想買電話, 巫前喎(無錢) 我話你出糧就有人工啦

第三日, 死晒成家人咁面口, 又話豪瓜住爸媽, 我話我無包你講長途電話返印尼架, 佢即刻攞張card出來話agency悲佢打癲娃返印尼喎,

見佢寃起塊死人面, 比個舊電話佢. 吸塵機, 煮食爐唔識用, 攞起個電話就好熟手攞開舊電. 攝張card, 放返好電, 開機.

好啦, 電話通, 係房污糟邋遢訓係床, 棟高隻腳係度好開心傾. 傾咗30 minutes大模屍樣, 唔似同爸媽講野, 我特登企係佢面前, 都唔醒水收線, 我叫佢收線, 寃返口面, 我收返電話, 電話即响, HK number, 我聽佢話揾nutlaila無禮貌到係我手度搶個電話繼續講. 我又叫佢收線, 問呢個係你亞媽咩佢答美孚D朋友. 我拆返張card比佢, 佢上咗身咁狂念對白"堆ng豬"我話你係咁講對唔住無用, 你講大話, 又轉對白, 兩眼鬼上身咁"鵝吾回江大娃, 鵝回撈室"

呢件人間垃圾, 6日掃把咗

男爵府

hashtag旅遊勳章

引用:+本帖最後由+rabbitkkkate+於+15-3-29+14:5

原帖由 rabbitkkkate 於 15-03-29 發表
佢有俾呀,但我都係打屋企電話搵佢

男爵府

hashtag旅遊勳章

引用:你令我想起當年炒的6日仙,++上工第二日,+佢

原帖由 lily-of-valley 於 15-03-29 發表
你令我想起當年炒的6日仙, 上工第二日, 佢話想買電話, 巫前喎(無錢) 我話你出糧就有人工啦

第三 ...
睇見都炆,炒得好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

nemrak 發表於 15-3-29 16:28
睇見都炆,炒得好

仲有其他騎呢野, 唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲襪, 4粒鐘抹4塊玻璃窗, 淨抹裏面咋, 窗框都無抹. 慢過小學生寫小字

日食3個公仔面 bereakfast, lunch, 消夜, 豪豪色喎踎係廁房地下, 一隻手lar面食, 另一隻手抓妹妹, 叫佢洗手, 話未食完. 仲一路抓緊, very享受

半夜三更發開口夢慘叫好似比人追殺咁

禁止訪問

珊瑚宮

rabbitkkkate 發表於 15-3-29 14:53
哦!咁我都想知, 佢會唔會俾佢個num你..~ 而你可以打電話俾佢?
可以
玩具萬歲!

別墅

hoblythe 發表於 15-3-29 15:15
我個印也有自己香港電話+卡,不想我們用,我每半年買張$48電話卡(比埋電話),我同c6專用。

...
咁幾好丫~~ 我都想佢咁乖~

別墅

lily-of-valley 發表於 15-3-29 15:19

第三 ...
嘩~!! 俾我真係嬲到震~我覺得你真係要早D炒佢~
扮哂野話掛住屋企人....點知同其他人傾計~!!

別墅

fionaleung43 發表於 15-3-29 17:20
回覆 rabbitkkkate 的帖子

佢係海外工人?你之前無同佢interview?
係呀..海外工人~ 無interview...係Skype見過下樣~ 打下招呼咁~!

象牙宮

rabbitkkkate 發表於 15-3-29 21:05
係呀..海外工人~ 無interview...係Skype見過下樣~ 打下招呼咁~!

skype其實蒙查查嘅, 2013 Oct, 我請肥廢人時, skype蒙查查的. 淨見個頭. 來到真人係件大肥婆, pet pet 50", 行都行唔郁, 成日病(咋嘅), 佢D衰野另一類, 同件6日仙唔同衰法.

如果我見埋佢個身, 一定唔請佢. 相又係得個頭, 幾好笑容, 原來呃人的

首頁

尾頁

跳至