論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前未請過姐姐,因為想佢暑假上工同埋唔洗花太多時間教,找本地完約工人。請問面試要問乜問題?
兩公婆朝九晚六,兩小孩,大今年尾升小,細歲半。主要湊細果同埋prepare晚餐。

大宅

回覆 edutm 的帖子

我都剛剛請咗完約工人,我覺得係本地完約工人揀顧主,唔係我哋揀工人。所以我會講清楚自己屋企的情况俾佢聽,重叫佢嚟屋企睇吓,比佢睇吓啱唔啱做。
另外,會問吓佢平時做D咩家務,上僱員屋企情況,同埋佢離職原因。

本身我有兩位小朋友兩公婆小家庭,所以我唔會揀只做老人家或者兩夫婦嗰d工人。我希望揾到一個上僱主同我屋企差不多的工人。所以上僱主有幾位工人,我又唔會揀。

另外,我見大部份完約工人通常早—兩個月先揾工,所以如果暑假先完約,唔知現在有冇甘快出黎揾工呢?

子爵府

回覆:請本地完約菲姐

我會問如有需要能否調假 夜晚能否幫手睇bb 放假回家平時有無幫舊僱主做少小野 如僱主夜反會點?
其實我只係想睇下姐姐會唔會好計較 我唔係真係要佢做

主要係佢係舊僱主點工作 食咩等

男爵府

agent介紹一個菲姐五月尾完約,佢叫我可以同佢視像傾下。我未諗到可以問D乜。你地有無問佢,可晤可以打比佢現僱主查詢?
如果完約工人比較揀工,咁是否很難駕馭?

禁止訪問

男爵府

自己房是指單獨自己房?我諗住佢同我大女share房,上下格床。

男爵府

fionaleung43 發表於 15-3-29 22:45
回覆 edutm 的帖子

無錯,完約工人非常揀工,你要同佢講明,佢要做D咩,同埋佢有無自己房,因我之前搵過D ...
自己房 = 私人房?
同小朋友同房都唔得嗎??
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

首頁

尾頁

跳至