論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1請問有無規定工人一天需幾多小時休息?
2放假日係咪應該計24小時?定回家就應該做野?
3朋友有兩間屋 當朋友帶小朋友去第二間屋時 姐姐應該幫手嗎?
4 姐姐夜晚入房半關門 其實代表咩?
5 菲姐係咪鐘意一日冲兩次涼?

子爵府

引用:1請問有無規定工人一天需幾多小時休息?2放

原帖由 MYSONPY 於 15-03-29 發表
3朋友有兩間屋 當朋 ...
重有 請問如姐姐放假個日 回家後你地姐姐會主動做下野嗎?你地會照比佢做?

夜晚如僱主夜反 姐姐應該需要幫手嗎?
半夜小朋友嘔 應該叫姐姐幫手換床單嗎?

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:MYSONPY+發表於+15-3-29+22:30+1請問

原帖由 fionaleung43 於 15-03-29 發表
1)睡眠時間,比足8小時佢 2)放假當日,佢有權唔做嘢
3)法律上姐姐工作地址,係跟合約地址
4)我所有姐姐訓覺 ...
放假當日有講幾多小時嗎?因我姐姐放假回來有幫手 但我朋友姐姐話休息日有廿四小時都不用工作
我姐姐就係無關門訓 直到我叫佢休息先會關門。 不過我自己習慣訓覺唔關門架

子爵府

引用:Quote:MYSONPY+發表於+15-3-29+22:33+重有+

原帖由 fionaleung43 於 15-03-29 發表
如姐姐放假返嚟,肯主動做嘢,當然由佢做你講僱主夜晚返,係指幾多點?唔會半夜叫佢囉
如小朋友嘔,小朋友 ...
如平時去飲完回家大概十二點

子爵府

引用:Quote:MYSONPY+發表於+15-3-29+22:33+重有+

如姐姐放假返嚟,肯主動做嘢,當然由佢做你講僱主夜晚返,係指幾多點?唔會半夜叫佢囉
如小朋友嘔,小朋友 ...
我朋友個仔仔嘔 姐姐話休息入房後有權唔出來做野 對嗎?但我朋友係單親 自己一個好難換床單

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由 fionaleung43 於 15-03-29 發

原帖由 MYSONPY 於 15-03-29 發表
我朋友個仔仔嘔 姐姐話休息入房後有權唔出來做野 對嗎?但我朋友係單親 自己一個好難換床單

...
我自己一個揍,仔仔痾嘔都係我自己一個攪掂,同小朋友清潔換完衫,放佢係地墊休息,然後快換床單,污糟左既攞去厠所浸水先

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+15-03-29+發表我

原帖由 maaron727 於 15-03-29 發表
我自己一個揍,仔仔痾嘔都係我自己一個攪掂,同小朋友清潔換完衫,放佢係地墊休息,然後快換床單,污糟左既 ...
你仔仔幾大? 你姐姐唔會幫手?

子爵府

引用:回覆+MYSONPY+的帖子無錯,佢真係有權唔做

回覆 MYSONPY 的帖子

無錯,佢真係有權唔做嘢,不過你朋友姐姐講到出口,佢真係好計較 ...
但in佢時朋友問左佢願意是否會於有需要時半夜幫手 姐姐話肯 先請佢 但而家又話有權唔幫手 朋友話如佢真係有權就算 如果唔係就寫警告信。
但我覺得警告信係無用

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+MYSONPY+的帖子我都認為warning+lette

我都認為warning letter係無用,個姐姐仲會諗,唔鍾意,咪炒囉!你朋友請本地工人? ...
兩年前係香港做左兩年 回菲後再來香港做
算本地嗎?

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+MYSONPY+的帖子算海外,但比我請得海

原帖由 fionaleung43 於 15-03-30 發表

算海外,但比我請得海外工人,一定唔會請香港做過,佢地一定好串!所以你朋友就中招 ...
佢諗住做過香港會醒目 唔使教

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+MYSONPY+的帖子其實有好多海外工人都

原帖由 fionaleung43 於 15-03-30 發表

其實有好多海外工人都好醒目!嚟到香港好易上手
都係 我最怕串串工人 有心做我唔怕教 一次唔識兩次 十次 梗有一日學到

大宅

MYSONPY 發表於 15-3-29 22:33
重有 請問如姐姐放假個日 回家後你地姐姐會主動做下野嗎?你地會照比佢做?

夜晚如僱主夜反 姐姐應該需要 ...
法律上冇訂明幾多小時, 但起碼都要有正常7-8小時休怎時間吧

應該要有24小時, 例如佢早上6點出街放假, 咁第二日朝早6點後先要開工, 其間佢有權唔做野

3朋友有兩間屋 當朋友帶小朋友去第二間屋時 姐姐應該幫手嗎?
佢只有責任係照顧合約中列明既人, 即係你帶佢出街行, 乘車..佢都要照顧小朋友, 但非去人地屋企幫手煮飯果D

4 姐姐夜晚入房半關門 其實代表咩?
想有自已私人時間囉

5 菲姐係咪鐘意一日冲兩次涼?
只係各人既習慣唔同, 我請過幾個, 有D沖一次, 有沖兩次

6 重有 請問如姐姐放假個日 回家後你地姐姐會主動做下野嗎?
我而家呢個間中有, 睇佢心情

公爵府

1請問有無規定工人一天需幾多小時休息?<< at least 8 hrs
2放假日係咪應該計24小時?定回家就應該做野?<<yes, 24 hrs
3朋友有兩間屋 當朋友帶小朋友去第二間屋時 姐姐應該幫手嗎?<<no need
4 姐姐夜晚入房半關門 其實代表咩?<< rest
5 菲姐係咪鐘意一日冲兩次涼?<< my helper once per day

首頁

尾頁

跳至