自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

回覆:pyjess 的帖子

侯爵府

回覆 kkhappy1 的帖子

每個人總有自己的learning curve, 因為剛有小朋友, 你老公的朋友根本未會拿準自己的身份, 對所有人避而不見, 是可以理解的
他們也要在新生命, 這大事降臨後, 也需要調適

再者, 他們之後也找你們, 足證他們看你們是朋友呀
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 Mnbvcxdsa 的帖子

主動出擊!
別人可能等著有朋友呢?!
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 kkhappy1 的帖子

還有一點是, 如果你覺得不會有, 你的行為就依這方面去做 (就是不願意用心經營朋友), 結果亦會如你所想
這是你心裡的"設定"

要打破這個設定, 你就會有朋友

侯爵府

回覆 bik1229 的帖子

這樣也很好呀, 不一定要換朋友, 但一定要有孩子以外的圈子

侯爵府

回覆 尹在希 的帖子

係O架!
我相信孩子見得多人, 一定有益

侯爵府

回覆 arkilok 的帖子

下次試下約上你屋企玩, 去過屋企, 關係會唔同D
而且你可以主動約佢地, 唔洗大時大節, 10個約到4個, 下次又約到另外3個都好吖

侯爵府

回覆 Superman-GF 的帖子

超級同意!

禁止訪問

回覆:pyjess 的帖子

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+ahpoo+於+15-03-29+發表可惜

侯爵府

回覆 Superman-GF 的帖子

Give me Five!
我相信小朋友一定記唔晒名, 但知道識囉
以上講O個D, 當然記得名....可能連個朋友都"過戶"埋俾小朋友LU

大宅

畀面勳章

回覆 pyjess 的帖子

先多你的advise
屋企唔大,應該唔會約上屋企玩LU

班朋友平時忙到影都唔見[周圍飛],佢地得閒的時間就係大時大節仲要個個都唔同時間.

我都慣同佢地用一種long distance 的聯誼,同期約到一兩個都算好彩,
我而家的角色係班朋友的[朋友查閱冊],佢地互相會問我知大家的近況..

至於如果靠小朋友識的家長又未可以一見如故成為朋友.

工作上係一個死位的位置....對上對下都不是人~![不過我都慣架啦]

侯爵府

回覆 arkilok 的帖子

你講得O岩呀, 所以我唔會識小朋友同學的家長當朋友, 同事也只會在工作上見面
所以我覺得約到一兩個都好, 同小朋友要一對一時間, 同朋友都要

arkilok    發表於 15-3-30 01:46

子爵府

回覆:結了婚, 生了孩子, 也要有朋友

我兩星期左右總會約班fd聚會,有時密既一星期一次,由於我朋友有幾班(舊同事,中學同學,幾班大學同學)所以都有每月之星,大家一齊食下飯舒下壓,係好開心,始終有朋友仍未結婚生B,大家都明白朋友感情都要維繫,好好彩,我有個好工人幫我睇住,仔女都好自律,所以so far所以約會都出到黎,圍住仔女轉係應該,但仔女大左都唔會圍住你轉,朋友可以幾出黎吹吹水想下當年,所以都會keep住大家關係

pyjess    發表於 15-3-30 22:23

伯爵府

引用:回覆 ~小肥豬~ 的帖子我想表達的就是, 其實

原帖由 pyjess 於 15-03-29 發表
回覆 ~小肥豬~ 的帖子

我想表達的就是, 其實你也可以
你地出左街,邊個湊小朋友? 如果中無長輩同工人幫手。

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 good_pig 的帖子加班都要食飯, 所以有

原帖由 pyjess 於 15-03-30 發表
回覆 good_pig 的帖子

加班都要食飯, 所以有時我約朋友同我食午飯, 我老公都係, 工作地點近O既, 有時會約 ...
大家返工地點唔近,lunch唔駛諗。其實一年都見唔到十次,陪老公下午,夜晚都可以出來者

pyjess    發表於 15-3-30 22:31

水晶宮

2018復活節勳章

時間真係吾夠分

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

我结婚,有仔後都常大家聯係朋友。

我c6就有左仔佢D朋友無揾,
消失埋

pyjess    發表於 15-3-30 22:31

男爵府

講就容易
我就快變返返工湊仔家務機

首頁
12345...6

尾頁

跳至