自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:結了婚, 生了孩子, 也要有朋友

慶幸我有一班識咗廿幾年既朋友,大家每年都會有幾次聚會,佢哋好愛錫我2個囡,如果無佢哋,我同我2個女會無而家咁幸福,當每次見證佢哋結婚,大家都會有好大既感觸

珍珠宮

我夠想繼續同啲朋友去7,8日旅行歐遊,出九龍飲飲食食,得閒去買衫買鞋啦。
你知唔知做ftm唔係話想出就出,想99幫手湊仲要睇99面色,一個月交乜費物費,啲錢咋一聲無晒,仲點同啲朋友飲飲食食。講都嘥氣。

珍珠宮

引用:Quote:pyjess 發表於 15-3-29 23:26 有很多

原帖由 babie2 於 15-03-30 發表
當朋友都有了小孩,係香港歩伐急,好難keep
仲有生活層面唔同咗,大家價值觀唔同

侯爵府

畀面勳章

就算朋友還未結婚和生小朋友,我同佢地都照樣friend,佢地成日上我屋企,同小朋友玩同小朋友開餐,我地又互相講下自己身邊人同事,我又會答下佢生育小朋友既問題,有時我出街,佢都會同我一齊出,幫忙湊小朋友

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

有時唔係唔想同朋友來往, 而係有d人仲未有家庭同小朋友, 佢地跟本同你已經係2個階段既人, 好多時你講野佢都未必明白你, 慢慢無左共同話題, 就開始梳離......

別墅

朋友真係唔可以忽略的,尤其係年紀大各有家庭工作忙,更加要比心機squeeze 個時間出黎同朋友見面,我一至五返工放工湊bb,sat全日湊bb,星期日等bb訓午覺就叫老公睇一陣bb自己鼠出去見朋友
可幸我d朋友好體諒我,好願意就我黎我家聚會,咁又可以多d機會見下拒地,無朋友我會死掉的

侯爵府

回覆 芝芝吉 的帖子

70%星期六奶奶會睇小朋友, 不過奶奶一樣有自己節目, 朋友, 社交圈子, 甚至去旅行, 所以佢唔一定會睇小朋友; 其實朋友明知我地有小朋友, 都唔介意帶埋一齊
仲記得有一次, 同小朋友一齊陪朋友, 當日我答應左小朋友要去換禮物, 朋友亦陪我地同小朋友換禮物; 仲話: "佢都陪左我成日, 我陪佢去做佢鐘意O既野都好應該"
我看我小朋友, 好多時由上對下去睇, 但呢位朋友反而以平等身份去照顧我小朋友需要

100%星期日, 我夫婦二人同小朋友一齊

有時星期一至五, 其中一個有事/要約朋友, 就由另一個睇小朋友

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 babie2 的帖子

所以要打破呢種想法
其實咩野對小朋友好? 同不同的大人相處, 或同父母的朋友的孩子相處, 小朋友學懂更多
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 海獅媽媽 的帖子

樓上每一位經歷過朋友對自己好O既媽媽, 都唔單單"講", 而係真係用行動去證明
每一個人都忙, 我同老公都係在職, 家務, 照顧小朋友, 都一樣忙; 但朋友知道你忙, 你都願意抽時間陪, 對方一定更覺溫暖

侯爵府

回覆 likice 的帖子

無錯, 呢種感覺, 好幸福, 好暖

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+good_pig+的帖子我識有朋友是有異性無

原帖由 pyjess 於 15-03-30 發表
回覆 good_pig 的帖子

我識有朋友是有異性無人性的
我識有啲無異性都唔蒲頭,仲要話話題唔啱quit 谷,然後當自己工作失意,先周圍搵朋友、約朋友呻

我真係唔啋佢

侯爵府

回覆 咖央 的帖子

唔需要一開始就玩7, 8 日, 去旅行去食餐飯, 傾下計, WHATSAPP關心下都得O架...帶埋小朋友出席都得
一開始就覺得唔得, 只會令自己唔願去做

仲有FTM定在職同樣忙, 同樣壓力大

侯爵府

回覆 beiette 的帖子

係呀!
只有經歷過才明白

侯爵府

回覆 KEMOSABI 的帖子

其實呢種想法, 只會令單身/未有小朋友O既人覺得有婚姻有仔女O既人睇唔起自己
結左婚, 有小朋友, 仍然係其他人O既仔女, 同事, 朋友

與自己兄弟姊妹父母, 同事, 朋友相處上, 個人喜好, 一樣有值得分享分擔O既事, 這一大個範圍, 彼此有共通點
婚姻子女不是自己的全部

侯爵府

回覆 cutelittlebb 的帖子

對呀!
你令我想起這個:
"小學畢業後,打牌的一枱,晤打牌的一枱。。。。
5年後,我们成婚的 一桌,未婚的一桌!
10年後,有孩子的一桌,還沒孩子的一桌!
15年後,原配的一桌,再婚的一桌!
20年後,酒量好的一桌,差的一桌!
25年後,國内的一桌,國外的一桌!
30年後, 葷的一桌,素的一桌!
35年後,退休的一桌,未退的一桌!
40年後,有牙的一桌,無牙的一桌!
45年後,自己來的一桌,扶着來的一桌。
50年後,說要來也來的一桌,說來卻不能來的空一桌。
55年後,能來的一桌,不能來的照片放一桌。
60年後,已經凑不到一桌。"

人是不是由婚姻狀況去定義呢?

侯爵府

回覆 milky_red 的帖子

呢D就係無儲朋友, 無對朋友花時間花心力...蒲頭時大家都覺得佢攞著數

大宅

非常同意。友誼唔係係FB like 吓就算,可以見面傾計先算。

侯爵府

回覆 ABCFamily123 的帖子

唔見面, 都要傾計, 最好當然見面

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+ABCFamily123+的帖子唔見面,+都要傾計

原帖由 pyjess 於 15-03-30 發表
回覆 ABCFamily123 的帖子

唔見面, 都要傾計, 最好當然見面
係!得閒無聊whatsapp都好

侯爵府

回覆 milky_red 的帖子

其實我喜歡同朋友無聊吹水, 令大家開心笑一笑

首頁

尾頁

跳至