懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近有煙三文魚要下架因有李斯特菌,我就係食左同牌子,不過個到期日應該唔係新聞報果日(到期日2/4同6/4要下架,屋企人早個星期買左2包,一包已於上星期食左,另一包3/4到期),食左2片,雖然暫時冇野,不過真係好驚同擔心同內疚....之前我睇外國website同書都話可以食,唔知係高危食品

我打算明日打比醫生/醫院睇可否驗血check

大宅

go to doctor to check ultrasound

別墅

引用:最近有煙三文魚要下架因有李斯特菌,我就係

原帖由 chanpcdaisy 於 15-03-31 發表
最近有煙三文魚要下架因有李斯特菌,我就係食左同牌子,不過個到期日應該唔係新聞報果日(到期日2/4同6/4要 ...
忍下口,唔好吃生冷野!
擔心的話,去私家照下!加油

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我都擔心,我係YAMAZAKI買嘅煙三文魚三文治,
而家唔知點好,好唔開心

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

回覆:食左煙三文魚好擔心

唔知你睇咩website?其實大肚時煙三文魚係可以食,但絕對唔係就咁食,因為係生嘅,加熱煮過就無事可以食。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

煙三文魚本身就唔係高溫煮過嘅,孕婦一向都唔應該食,擔心就快去醫生度check下,孕期內都唔適宜再食未煮熟嘅煙三文魚喇

伯爵府

我果日就係看到新聞,啱啱係jussco買既三文魚腩都掉佐,而家聽到三文魚都怕

Ruph出世啦,2010

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我打去山崎問,佢答我無人投訴過,仲問返我幾時有新聞出過,問我咩批號 我知我錯左我為食,因為生大女時候都有食,因為我當年又係勁嘔,食煙三文魚就無嘔…
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

別墅

我唔係為食只怪自己唔小心同無知,唔肯定私家醫生會否可驗血check,等回覆中...依家食咩都驚>.<

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

香港官方網頁話左係高危食物.
http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/14450.html

我住外國 , 同樣話唔好食煙三文魚, 甚至其他真空包裝既食物. 不過我都見過有網頁話可以食...

你唔好咁擔心, 唔食都食左, 感染風險唔高. 大把人甚至食魚生... 記著下次要忍口唔好食.

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

請問醫生覆左你未?
如果可以check, 係邊間診所?
我都食左少少煙三文魚, 好擔心呀

chanpcdaisy 發表於 15-3-31 11:22
我唔係為食只怪自己唔小心同無知,唔肯定私家醫生會否可驗血check,等回覆中...依家食咩都驚>. ...

別墅

回覆 bosch 的帖子

我本身都係住外國, 最近一個月先返HK待產......今日晚一點會見私家問清楚.....依家個肚OR自己有咩感覺都驚....>.<

多謝妳既安慰.....我會再介口介清D.....

別墅

回覆 kitty_hui86 的帖子

我打左去政府醫院睇開產科, 佢地話冇做呢個TEST, 叫我問自己個私家, 今日下午會見個私家醫生問清楚, 問見話妳知有咩可以做到

伯爵府

chanpcdaisy 發表於 15-4-1 12:33

我打左去政府醫院睇開產科, 佢地話冇做呢個TEST, 叫我問自己個私家, 今日下午會 ...
唔使專登check, 中左李斯特菌會又痾又嘔, 你無就唔使驚
唔再食就得啦

伯爵府

下你睇邊個外國網站話可以食煙三文魚?

伯爵府

引用:Quote:chanpcdaisy+發表於+15-4-1+12:33+回

原帖由 LamSiuB 於 15-04-01 發表
唔使專登check, 中左李斯特菌會又痾又嘔, 你無就唔使驚
唔再食就得啦
唔一定會有腸胃炎病癥,醫管局統計過,約90%人會發燒,有d會有感冒癥狀,腸胃炎癥狀都係一dd人。

伯爵府

SabrinaR 發表於 15-4-1 17:32
唔一定會有腸胃炎病癥,醫管局統計過,約90%人會發燒,有d會有感冒癥狀,腸胃炎癥狀都係一dd人。

...
係架咩??!! 我之前食左楊枝金露好淆底, 第日見醫生時問, 廣華醫生只係問我: 咁你有冇痾有冇嘔丫?
我話無

不過比姑娘叫我下次唔好食凍野

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我自己都上網check 過下, 都無咩診所或者化驗所有做呢個test, 後尾確認左我食ge唔係呢個牌子,所以無咁驚,之前真係好驚,以後食野會小心d

但我上網睇,佢ge 潛伏期有3-60日咁耐,所以now無事都唔代表咩。

別墅

昨日見左私家醫生, 我問有冇TEST OR BLOOD TEST可做, 醫生話唔係咁易話BLLOD TEST會CHECK到, 就算依家NEGATIVE, 唔等如之後唔會POSITIVE, 可能佢見我好擔心安慰我話呢D野食日常生活要全部避免係好難, 佢都知其他國家唔係個個都話唔食得, 同我分析感染機會唔太高(當然依家知道左就要小心D), 所以佢冇ADVICE我做TEST只係叫我放鬆D同下次小心D....

講真, 如果真係要講風險, 連麥記個BURGER裡D菜又有機會有事, 出面D SANDWICHES/SUBWAY又有機, 就連所有DRESSING汁醬 都一樣.....>.<

不過同醫生傾完個人舒服D, 講到尾係要自己小心D因為一切風險都係自己...我都會再小心D

大宅

引用:Quote:chanpcdaisy+發表於+15-4-1+12:33+回

原帖由 LamSiuB 於 15-04-01 發表
唔再食就得啦
正解

首頁

尾頁

跳至