興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

呢排d香草生得好靚

kate830    發表於 15-3-31 21:34
卓遙    發表於 15-3-31 11:45
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

禁止訪問

回覆:anixon 的帖子

大宅

棵薄荷好靚!我棵前排有蟲,D葉黃曬,宜家先再發芽

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

請問檸檬薄荷可以點用?

禁止訪問

引用:請問檸檬薄荷可以點用

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:檸檬薄荷 / Rosemary

薄荷沖蜜糖水(暖水)好味!

卓遙    發表於 15-4-1 13:35

複式洋房

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

卓遙 發表於 15-3-31 11:51
想問吓D薄荷葉,你會用嚟整什麼款式的飲料

我之前種過薄荷葉,覺得無咩用~
最近兩年種檸檬薄荷,加D蜜糖嚟飲...好正喎~

卓遙    發表於 15-4-1 13:36
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

我都有聽過, 有人話D 茶可以抗抑鬱, 但係會好涼, 唔好飲咁多, 我唔想剩係沖來飲, 所以想知食用可以整什麼食物,

禁止訪問

水晶宮

checkylam 發表於 15-4-1 15:32
我都有聽過, 有人話D 茶可以抗抑鬱, 但係會好涼, 唔好飲咁多, 我唔想剩係沖來飲, 所以想知食用可以整什麼食 ...

一星期飲一次, 每次摘三片葉去開蜜糖, 會有幾涼呀

水晶宮

beautyhappy 發表於 15-4-1 21:54
請問檸檬薄荷嘅英文名係咩? 我google過有幾個。唔想買錯種錯。有冇個袋睇吓?

...

呢棵Lemon Mint我已經種咗兩年, 不停摘、不停分株~
你買的時候用手摸下d葉, 會清楚嗅到檸檬、薄荷兩種味道

水晶宮

boboyuen 發表於 15-3-31 13:22
棵薄荷好靚!我棵前排有蟲,D葉黃曬,宜家先再發芽

你用種子發芽嗎? 我次次都用扦插, 未見過種子

禁止訪問

引用:Quote:boboyuen 發表於 15-3-31 13:22 棵薄

大宅

引用:Quote:boboyuen 發表於 15-3-31 13:22 棵薄

原帖由 anixon 於 15-04-02 發表
你用種子發芽嗎? 我次次都用扦插, 未見過種子
都係插枝,係生蟲剪晒D葉,現在重新長葉

大宅

anixon 發表於 15-4-1 22:22
呢棵Lemon Mint我已經種咗兩年, 不停摘、不停分株~
你買的時候用手摸下d葉, 會清楚嗅到檸檬、薄荷兩種味道 ...
不停分株! 勁呀! 你分株之後都係繼續自己種?~~~
我開始種碰碰香, 唔多識, 所以唔知點落手分株

水晶宮

taiyllove 發表於 15-4-3 00:03
不停分株! 勁呀! 你分株之後都係繼續自己種?~~~
我開始種碰碰香, 唔多識, 所以唔知點落手分株
...

好易ga~ 剪下來, 尾部浸一日水, 然後插入泥土,
頭一星期要確保泥土濕潤~~

大宅

引用:Quote:taiyllove 發表於 15-4-3 00:03 不停

原帖由 anixon 於 15-04-03 發表
好易ga~ 剪下來, 尾部浸一日水, 然後插入泥土,
頭一星期要確保泥土濕潤~~
jm好勁呀

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

你隻傻豬種啲食得嘅野甘鬼叻.

水晶宮

cwpe12 發表於 15-4-9 16:19
你隻傻豬種啲食得嘅野甘鬼叻.

種植好似做實驗咁, 過程好開心ga

首頁

尾頁

跳至