自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我已經幫襯過某食肆都幾多次,不嬲都知個事頭婆係九唔撘八,好多時又十問九唔應,個事頭婆係大陸人嚟嘅,唔好誤會,我唔係故意岐視大陸人,事實上都有高質責嘅內地同胞,之但係嗰位事頭婆嘅行為,我就真係未見過喺香港人身上會出現~~

事件一

有次我又同屋企人去嗰間食肆,坐好之後就叫人落單,因為我哋係熟客,阿事頭婆就好熱情咁嚟招呼我哋~~

因為我姐夫想食炒蜆,就問佢今日有冇蜆?
阿事頭婆~~有,今日啲蜆好靚好大隻~~
咁我姐夫就話~~咁就要一碟豉椒炒碟啦~~
阿事頭婆就話~~油鹽水蜆好食,食油鹽水蜆唔好食頭豉椒炒蜆啦~
但係其實我哋冇人鍾意亦冇人想食油鹽水蜆,
我姐夫就話~~唔鍾意食油鹽水,都係要豉椒炒~~

阿事頭婆又話~~今日啲蜆好靚,食油鹽水啦~
我就話~~唔駛啦,要豉椒炒就得~~
嗰位事頭婆又講~~今日啲蜆好靚好大隻,食油鹽水啦,豉椒炒冇咁好食架~

我姐夫有啲忟忟哋就問阿事頭婆~~我哋今日淨係想食豉椒炒蜆,你哋厨房今日係咪冇豉椒?如果冇我哋就唔食蜆嘞~~?-(
阿事頭婆仲唔知我哋已經好唔耐煩,仲夠膽死再講~~唔係,有豉椒,不過今日啲蜆好靚好大隻,油鹽水好啲呢~~
此時此刻我同我屋企人都已經好鬼忟,大家心諗我哋想點食咪點食囉,做咩叫一碟炒蜆都要搞咁Q耐嘅啫?如果我哋唔係熟客嘅話就已經拍枱走人~~

哩個時候阿事頭婆個老公,即係老闆啦,先至發現我哋個個都已經鑊燶咁嘅面口,:evil: 就走埋嚟叫佢老婆去做其他事,跟住就問我哋咩事?

我姐夫就話~~我哋想叫豉椒炒蜆,但係阿事頭婆就係都要我哋食油鹽水蜆~~
跟住個老闆叫我哋等一陣,話要出去睇吓啲蜆~~:time:

一陣之後老闆返嚟就同我哋講~~係呀!唔好意思,今日啲蜆太大隻,炒唔起,炒出嚟都唔好食,淨係可以用油鹽水煮咋,你哋有冇問題?
我姐夫就話~~哦!咁早啲講吖嘛,阿事頭婆淨係一味叫我哋唔好食豉椒炒,又係咁話油鹽水先至好食?
老闆就打完場話~~唔好意思,佢唔識嘢啫,唔好介意~~
我姐夫就笑笑口有啲窒個老闆咁講~~佢好似唔係唔識噃,只係佢又係咁同我哋講油鹽水蜆好食,豉椒炒唔好食,咁即係佢都知啲蜆係好大隻架啦,如果啲蜆係大隻到炒唔起咁樣一講我哋就明啦,駛乜喺度同我哋嘥咁多時間啫?
個老闆就唯有笑笑口好尷尬咁扯開話題問我哋仲想食咩?!

跟住仲有激氣嘢~~不過已經好眼訓,遲啲再續~~

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-6-22 09:39 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

如果當時係現場真係比佢激死

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

睇左少少有d暈
係唔係元朗大排檔呀?
個事頭婆又係咁
佢話食乜就食乜
佢老闆丫
我唔想食貴野佢又要叫哂d貴野我地食
次次蝦我62夠除便丫麻
有我o係度實唔幫襯佢:;pppp:

水晶宮

好可爱...

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果當時係現場,早就起身走人,幾熟都係咁話

男爵府

畀面勳章

佢都好好笑

大宅

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-6-21 23:58 發表
睇左少少有d暈
係唔係元朗大排檔呀?
個事頭婆又係咁
佢話食乜就食乜
佢老闆丫
我唔想食貴野佢又要叫哂d貴野我地食
次次蝦我62夠除便丫麻
有我o係度實唔幫襯佢:;pppp: ...

唔係元朗,係新蒲崗,而家間舖搬咗去第二區la,不過我哋都仲有去食,因為佢哋嘅小菜係好道地,唔係周圍都食得到,其實都冇乜嘢嘅,係個事頭婆騎呢啲啫~~mouth:

大宅

係唔係個事頭婆識野, 但驚你地唔明, 又唔想講咁多野,
所以就油鹽水, 油鹽水 同油鹽水

大宅

畀面勳章

未睇結果......我仲意為佢地之前整錯左個order係油鹽水蜆......所以迫你地要左佢....原來唔係咁的意思

大宅

事件二~~

接住事件一嘅時間~~

咁我哋叫好晒自己想食嘅餸之後,阿老闆就入咗厨房落單啦,跟住我哋先醒起我哋冇乜叫到蔬菜類嘅餸菜,就諗住叫老闆嚟問佢今日有啲咩菜啦,但係等咗成十分鐘有多都唔見老闆出嚟,大家又唔想同之前嘅落單時間隔得太耐,就唯有又叫阿事頭婆嚟問吓,不過今次我哋都商量好大慨食邊幾種菜先至叫佢過嚟問~~

我~~事頭婆,今日有啲咩菜邊啲靚?而家食啲咩菜最好?
事頭婆~~咩菜都有,咩菜都靚,你哋想食咩菜?想點食吖?
我心諗~~又講癈話?唉~~算啦,叫碟菜唔會都有問題啩?

我~~咁要一碟西蘭花炒鮮魷,仲有一碟----
事頭婆~~今日冇西蘭花,食第二啲菜好唔好?
我個心已經又再火火哋,但都忍住先,
再問佢~~咁你哋到底有咩菜?
事頭婆又再講~~咩菜都有~~
我心諗你係咪玩嘢定低能?不過都費事同佢拗,就再叫~~咁要一碟蒜茸白菜仔----
事頭婆~~冇白菜仔,不如食第二樣啦~~
我已經再忍唔住就火火地咁話佢~~咁你又話咩菜都有?不如你講清楚俾我知,你哋今日到底有咩菜我先至決定叫咩啦~~

事頭婆~~我哋咩菜都有~~
我差啲想講粗口鬧佢,不過冇,但係我啲語氣都唔慌好咁再話佢~~咩叫咩菜都有呀?我叫西蘭花又冇,叫白菜仔又冇,唔該你講一次俾我聽有咩菜啦,唔係一陣你又話冇呀?

事頭婆~~有!我哋咩菜都有,有好多,有生菜/通菜/油麥菜/西蘭花[又話冇?]/莧菜/韮菜/白菜仔[吓?]/生菜[又生菜?]~~
聽完之後我心諗,咁叫做咩菜都有?咁叫做有好多菜?
不過都是Q但,求其叫咗兩碟打發佢走就算,但求佢唔好再企喺度,唔駛再同佢講嘢,我唔想再見到佢!

唉~~不過好可惜,事情還未終結~~

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-6-22 09:38 編輯 ]

大宅

原文章由 sofiakai 於 08-6-22 09:02 發表
係唔係個事頭婆識野, 但驚你地唔明, 又唔想講咁多野,
所以就油鹽水, 油鹽水 同油鹽水

我都覺得係~啲國內同胞講嘢好多省略句,佢哋好慳儉,好有可能就係因係咁就連講多句都慳,但係佢浪費咗我哋好多時間~~

大宅

re: 事件2

呢0的可能係佢地一貫做生意, 對答0既口吻

講左咩都有先, 唔好俾人覺得有冇攪錯, 咩都冇

但, 原來真係咩都冇

最頂癮係講返一次果0的菜都係冇0既

如果俾著係我, 我果餐會食得 好唔開心

翡翠宮

funny woman~

珍珠宮

咁都得。。不過好好笑 似麥x

大宅

回覆 #3 sofiakai 的文章

伯爵府

大宅

原文章由 朗仔媽 於 08-6-22 10:13 發表
咁都得。。不過好好笑 似麥x

係呀,我自己打緊嗰個post嘅時候,都係諗起阿麥乜,同麥兜,食魚旦粗定唔知牛丸河嗰一幕~~

大宅

原文章由 sofiakai 於 08-6-22 10:05 發表
re: 事件2

呢0的可能係佢地一貫做生意, 對答0既口吻

講左咩都有先, 唔好俾人覺得有冇攪錯, 咩都冇

但, 原來真係咩都冇

最頂癮係講返一次果0的菜都係冇0既

如果俾著係我, 我果餐會食得 好唔開心

...

咁又唔會好唔開心嘅,我哋都食過好多次,都知嗰個事頭婆都係咁騎呢架la,平時都儘量唔會叫佢落單,係嗰次冇辦法先搞到咁谷氣啫,不過我哋都係嗰一刻,好快就過咗度氣,因為都習慣咗佢係咁~

珍珠宮

2024年龍年勳章

真係比佢激c又好笑!!

大宅

原文章由 愛麗斯傳說 於 08-6-22 09:08 發表
未睇結果......我仲意為佢地之前整錯左個order係油鹽水蜆......所以迫你地要左佢....原來唔係咁的意思

真係連我同我屋企人都唔明佢做乜?

首頁

尾頁

跳至