懷孕前後

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

大家好,我是剛加入的媽媽。
近幾天心情很低落心很痛,因為收到婦產醫生來電通知驗血報告內出了問題....

本人是已有一個十一歲男孩,於他七歲時才開始想生多個伴陪伴他,可是一直未能成事...
至三年前終於有了第一次好孕來..可惜緣來緣去..只留了5週便自然流走..之後可能黃金期未過,
兩個月後又再一次孕來了,這次都緊張步步為營..4週開始CHECK B超..到7週CHECK到有閃閃..
以為這次回來了..誰知開心不到一星期..某天流了很多啡色物..當日去了醫院..便再一次流走了..
當時比上次來得傷心..見老公在醫院都眼濕濕便知佢很不捨...之後呢三年都一直想追番小天使回來,
直至今年1月尾..終於小天使再再次回到我身邊,不過由於之前兩次的不快經驗..我和老公起初都不是抱有非常樂觀的感覺..畢竟流產了兩次而且已是高齡者..所以很密地睇醫生,過了一關又一關..由起初只見胎LONG到見閃閃..及後見到成形同平安過渡至12週,當時連醫生都叫我可安心少少了..之後去了醫院抽血驗唐氏..點知來電告之我屬高危..叫我回去跟進..佢地建議我可做抽絨先來進一步確認..可是我們都不想博那1成會流產的機會..因之前流過..所以便即刻約了婦科醫生做粱詠琪代言的那個抽血檢查,因為0風險而準確性高所以抽了驗...至前幾天早上醫生來電說..先甜後苦..因他知我地最擔心是有沒有唐氏..他說報告說沒有..可是發現另一樣有問題..那便是X染色體多出一個..本來最健康理想是(XY)或(XX)的..可是我卻多了一個X..變成了(XXX)原本知道是懷女的.該開心..因我本有個男了..可是她多了個X..心情即跌入谷底很心痛..我同老公即時哭了出來..因為太突然無想過..除了唐氏會有另一樣更難中的發生在我身上..因為報告說比率是1/2000..即2000個才會有一個中..為何偏偏選中我..我等了那麼久..過了重重難關....
醫生叫我可再做最後確認是去醫院抽羊水..即是最終也是做呢個我本不想做的事..我真的怕..到最後..結果...醫院又唔可以依家比我做..話我只有15週要等到18週先可做..我怕到時做完等埋報告出來..小天使已近21週..到時進退兩難..因為佢是有生命..每天在我肚內併命地生存緊..我之前未收到BAD NEWS前每晚都有用胎心機聽佢心跳感覺佢在我體內那微妙的喜悅..可是依家不敢去想去聽..
我真的希望像醫院姑娘安慰我那樣說..先不要心灰..因為有些驗血報告都會出現假陽性的..到最終都確認健康無事..便好了..
希望各媽媽比些支持我吧..因我沒有跟別人訴說..所以都屈在心裡..
P.S.昨天看到前藝人鍾麗淇個女的病...所以很怕面對.....

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:大家好,我是剛加入的媽媽。近幾天心情很低

子爵府

+3金熱血

放輕鬆, 報告都會有機會錯, 你唔好俾自己咁大壓力, 因為會影響BB同你身邊嘅人, 加油 !

要堅信自己同BB都無事 !

10萬個祝福送俾你及你家人 !

複式洋房

謝謝以上兩位的安慰,我已再問多次姑娘我話我聽之前說是16週便可做,佢都話唔係..一定要到18週..所以都要聽佢講..我呢兩日在街見到可愛活潑的小孩時..會覺得原來生個健康活潑的小孩不是必然..是上天給予的最大福氣..個仔呢兩日在家見我苦埋個樣不發一言..佢反而乖左..雖然安慰可是..唔知點做..因佢知道將會成為哥哥時..話會推佢周圍去..很開心很大使命感..我都希望..雨過天晴..

男爵府

有多個X姐係代表咩野

複式洋房

對呀 , 上星期醫院打電話比我都係話我唐氏高風險, 正等待nifty 報告 , 明白等報告的時間真的好慢長, 唔好咁擔心, 放鬆心情, 希望聽到你好消息, 加油

大宅

祝福

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

加油, 呢兩個星期好好休息, 唔好諗咁多住!

男爵府

引用:謝謝以上兩位的安慰,我已再問多次姑娘我話

原帖由 莙羭 於 15-04-01 發表
謝謝以上兩位的安慰,我已再問多次姑娘我話我聽之前說是16週便可做,佢都話唔係..一定要到18週..所以都要聽 ...
http://gene.hpa.gov.tw/index.php?mo=DiseasePaper&action=paper1_show&cate=Set1&csn=30&sn=60 可以睇睇呢方面資料, 其實發展遲緩好多小朋友都有,但當然詳情問番醫生啦! 好明白你感受,我都有煩似經歷。。加油,祝bb 健康!

大宅

祝福

大宅

祝福你們一定無事!!!

大宅

引用:大家好,我是剛加入的媽媽。近幾天心情很低

原帖由 莙羭 於 15-04-01 發表
大家好,我是剛加入的媽媽。
近幾天心情很低落心很痛,因為收到婦產醫生來電通知驗血報告內出了問題....
加油! 祝福你! !!!!

別墅

祝福 你都要好好休息,放鬆D,加油啊!

別墅

認識瑞士牛牛第一回

如果政府醫院做抽羊水,可以加多一千蚊左右做個快速測試,2-3日有result。
另外,有d關於triple X既資料,
www.pregnancy-info.net/chormosomal_triplex.html
triple X小朋友通常高d,但智力同生育能力通常都正常,樓主不要太灰心。
樓主同bb都要加油呀!

別墅

加油祝福

大宅

回覆:莙羭 的帖子

God bless.祝福你

大宅

引用:如果政府醫院做抽羊水,可以加多一千蚊左右

原帖由 elainelingchai 於 15-04-01 發表
如果政府醫院做抽羊水,可以加多一千蚊左右做個快速測試,2-3日有result。
另外,有d關於triple X既資料,
www. ...
睇完資料覺得xxx都未必太大問題(個人覺得唐氏仲嚴重),其實你今次咁難得有,會唔會考慮點都保留呢

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:懷孕15週收到報告無唐氏以為安心...點知又有另一個惡號..

祝福您

別墅

為你祈禱,希望你能順利過度每一関,一切順利!

男爵府

回覆:懷孕15週收到報告無唐氏以為安心...點知又有另一個惡號..

祝福BB健康出世

首頁
12345...11

尾頁

跳至