自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近兩年都比這個問題困擾,風癩起時真係痛苦萬分,真係辛苦到想輕生,試過很多方法都沒有用,一起就要苦忍幾個鐘先會退,幾個小時起又會再起,尤其早上起身特別嚴重,有時連頭皮都痕到想死,好可憐

大宅

回覆:慎入 風癩求助

男爵府

letsdoit 發表於 15-4-2 09:21
慢性風"懶",我試過連出3個月,惟一方法。。。。睇皮膚科醫生,一出就食藥,直到你個人免疫系統正常返為止。醫生話佢最長個病人,連續出左3年

民間偏方,咩片糖水 。。。。我試過,完全唔work!

水晶宮

睇中醫

大宅

睇中醫啦,我呢排都有出,介牛蝦蟹鴨鵝味精濕熱食物,食中藥,無事啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

一定有隻致敏原在身邊
試下介食方面清d
也要睇醫生
唔好信偏方啦

禁止訪問

引用:+

子爵府

我都有好幾年試過幾次長期幾個月至半年咁出,係好辛苦,頭一兩次睇醫生食藥,之後唔想食藥就搽藥膏止痕,最緊要止到痕唔抓佢就唔會起得咁勁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都經常會咁嫁, 一起就連續晚晚起, 但我又唔覺辛苦喎, 可能我忍得, 又唔痕, 又唔痛, 係起到一舊舊咁. 個樣變豬頭, 我通常係夜晚o黎料, 唯一唔舒服係頭皮都出埋, 就訓覺唔自然, 通常一起就食幸福敏感素, 好快退. 但就連起幾晚先識停.

睇中醫, 又會好d, 調理下身體著手.

大宅

食物方面我一向不食蝦蟹或容易敏感的食物,而且明顯是近兩年才起的風癩,我飲食方面沒有什麼變化。生活上也跟以前一樣,就是不明它們從何來……
請問睇醫生有皮膚科介紹嗎?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

呀, 仲有, 我有留意, 如果食得海鮮密果排易起d 嫁. 所以我都唔敢食唔新鮮既海產, 一定奶野. 新鮮既會好d, 唔知點解.

用戶要求終止服務

我之前都好似你咁痕到訓唔到覺,
睇西醫拎藥膏搽可以幫你止痕先。
同埋惗下自己食左d咩起風癩
再睇中醫把下脈睇下你個身體情況。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

睇皮膚專科,我細個隔日就出!
大左有排,突然日日出,出到工都返唔到!跟住去左中環唔記得邊度,一睇食藥即好
我敏感底!
咩偏方,中醫,呢d後話!西醫快d好

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我睇過醫生
醫生話你唔會知致敏原係邊除非你做test
可能買個波蘿包
裡面有隻色素會令你敏感也講唔定
只有清晒體內既致敏原才會退

男爵府

畀面勳章

睇中醫啦~~諗返每次出既時候,食過啲乜,好多時風癩都係食物刺激所致

男爵府

畀面勳章

寫底自己食過什麼,跟住再分析下。我以前都試過,跟住記底做過D咩,食過D咩。最後發現食蝦+芒果就發作,仲有天氣太凍而我又穿裙就又發。腫到豬腳 自己留意下,唔好唔開心,心情唔好仲痕呀

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都比佢困擾左十年.
一起就一定要食抗敏感藥 (佳力X)
斷尾.....只因生左個仔, 坐月補得好
主 賜 平 安

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

睇中醫,戒口
有啲話情緒都會影響

大宅

引用:食物方面我一向不食蝦蟹或容易敏感的食物,

原帖由 letsdoit 於 15-04-02 發表
食物方面我一向不食蝦蟹或容易敏感的食物,而且明顯是近兩年才起的風癩,我飲食方面沒有什麼變化。生活上也 ...
致敏源未必一定只有食物。我之前有個親戚突然全身敏感要住院幾日。之後查來查去都唔知咩事。原來最後查出係佢對隻染髮劑敏感。因為佢前幾日染左髮。我之前小朋友起風難,醫生都講未必一定係食物有時就算空氣嘅塵都會變成致敏源。甚至床單都會有機會有蟎蟲變咗致敏源。得閑留意吓身邊有乜嘢環境嘅改變啦。又或者會唔會買咗一啲新衫,而個啲衫係一啲唔係咁好質量嘅,或者你會對佢有敏感之類。

首頁

尾頁

跳至