懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

3月27號因有宮縮 入院住產前房28日醫生見我都唔係好痛 ,問我想唔想反屋企 我話無所謂
佢check左我子宮頸未開就批准我反屋企
我2:30出院 同C6去左食d野就反屋企 果陣都持續有痛 但記得醫生就過 要痛到上肚 或者穿水見紅先再反去
我果陣仲係下腹痛 而且痛既程度似平時m痛 我諗都仲係假宮縮 所以冇咩點理
反到屋企 大約5:30開始又痛左 不過我一邊痛一邊玩電腦
分下心逼自己唔好理
去到8:30已經痛到痴住張床唔郁 2-3分鐘一次 每次35秒左右 去到10點半痛到係甘抓野
C6見到甘 即刻拎走佬袋帶我去醫院
落到留下截的士截極都截唔到 最後去到瑪嘉烈已經11:00
到左醫院磅完重 聽BB心跳 就換衫入產房set機 d護士仲話依家都係好初步 叫我C6反去先 用機check過未生得會推反我上產前房 我都一心諗住我未生得 超碼痛7,8個鐘 都叫佢反去先 入到產房護士駁左兩部機 一部睇住BB心跳 另一部會顯示我宮縮強度 會知我有幾痛
駁完佢地問我要唔要聞笑氣 話見到我已經好痛 我諗依家只係前奏 所以唔洗住 果陣一分鐘痛一次. 11:30
護士同我check子宮頸 果陣開左1-2度 所以唔會上產前房 直接等生 我問佢通常開到10度要幾耐
佢地話書本上既講法係一個鐘一度 但都因人而異
甘我話開到4度先打比C6
去到12:20再check都係1-2度 到到1:15左右 我要求聞笑氣
我個人認為係有用 因為真係會聞到好迷糊 冇咩feel
我果陣有勁急💩屎既感覺…我都知係佢個頭仔黎 助產士話唔可以胡亂用力柯 下面會爆
但係我急到癲左 係甘話 我好急呀 我好想柯 我痛到係甘聞笑氣 聞到又眼訓又暈又high 仲忍唔到係甘用力柯
係10級痛地去柯勁勁勁大舊屎!!
到左兩點佢地先再check 已經開到6度 我即刻打比C6叫佢飛過黎
2:30左右 助產士問我係咪好急 我話好辛苦 好想柯
佢話比我試生 我柯左幾下 護士叫我停一停 好快成間房好多人 C6好快都入左黎 跟住我又好暢快地柯 到到3月29日2:51分BB出世啦果刻好感動 覺得一切都係值得

男爵府

回覆:瑪嘉烈生仔記

請問你有無剪會陰呀?

我好擔心聯針問題。。。

大宅

畀面勳章

iamsosad 發表於 15-4-3 12:57
請問你有無剪會陰呀?

我好擔心聯針問題。。。
冇剪到 不過唔洗驚既 一開頭我都比人嚇 話聯針好痛但其實打左麻醉都唔會好痛 而且覺得痛都可以繼續聞笑氣

男爵府

引用:Quote:iamsosad+發表於+15-4-3+12:57+請問

原帖由 索爆媽咪 於 15-04-03 發表
冇剪到 不過唔洗驚既 一開頭我都比人嚇 話聯針好痛但其實打左麻醉都唔會好痛 而且覺得痛都可以繼續聞笑氣 ...
我好驚比新牌仔聯到不知所謂,我岩岩諗諗下,驚到喊。

大宅

其實剪同縫會陰的痛你肯定忍受到,因陣痛已痛過一切

複式洋房

我都係瑪嘉烈生,而家38w+了。

索爆媽咪    發表於 15-4-4 00:03

大宅

早幾星期流到成地血,白車入瑪嘉烈,直接落產房駁定機。
由於我29wks而且只係大流血而無痛,好精神。
但我就係因為太精神,全程聽到隔離兩間房既媽媽痛到痴左,一路喊一路叫救命,一路叫姑娘比笑氣,但姑娘都無比,連聯針都無比止痛藥,媽媽聯針可能太痛所以「縮」,比姑娘鬧到9彩......

幸好果晚阿仔無早產出世,而家諗起果晚都怕怕。

但最值得讚既係,樓上3a產前房既姑娘同姐姐好好人,有耐性而且會傾計關心媽媽。

大宅

畀面勳章

Cqy00 發表於 15-4-3 23:21
早幾星期流到成地血,白車入瑪嘉烈,直接落產房駁定機。
由於我29wks而且只係大流血而無痛,好精神。
但我 ...
我生仔同聯針都有縮 姑娘都鬧到七彩 係好鬼惡但笑氣反而係佢地主動問我要唔要
放心啦 產後房d姑娘都好好 好用心教你野 唔洗擔心
你多d休息等待BB出世啦

大宅

畀面勳章

iamsosad 發表於 15-4-3 14:18
放心放心瑪嘉烈出名姑娘手勢好 多熟手技工好微機會撞到新手 我都係甘所以登記去瑪嘉烈生 唔需要擔心大肚婆要保持心情愉快 加油呀

洋房

引用:Quote:原帖由 索爆媽咪 於 15-04-03 發表冇

原帖由 iamsosad 於 15-04-03 發表
放心啦,剪果下好似比紙介一下,相比下濕濕碎,我生完即刻問姑娘聯針有無笑氣用,問左幾次呀,姑娘好好無話我,仲答我有麻醉,聯針前我話未得,等我聞左笑氣先開始,聯完我都唔知,係姑娘拍醒我,可能太驚索得太多笑氣……生完同隔離床媽媽吹水話死都唔會生第二個,但出院後我已經同老公講想生多一個!

大宅

索爆媽咪 發表於 15-4-3 23:58
我生仔同聯針都有縮 姑娘都鬧到七彩 係好鬼惡但笑氣反而係佢地主動問我要唔要
放心啦 產後房d姑娘都好好 好 ...

謝謝分享,如果妳無剪但都要聯針,係咪因為爆左啊?其實佢地剪定吾剪好呢?想問多句,咁妳聯針有無得聞住笑氣聯呢?

大宅

EVAFUNG0702 發表於 15-4-4 04:10
放心啦,剪果下好似比紙介一下,相比下濕濕碎,我生完即刻問姑娘聯針有無笑氣用,問左幾次呀,姑娘好好無話 ...
恭喜妳榮升媽媽啊!陣痛有笑氣聞,咁去到8-10度要生,佢地有無攞走笑氣架?

別墅

恭喜晒呀,我十月都會係瑪嘉烈生呀,多謝你既分享,我都希望自己生時順順利利唔好陣痛甘耐呀

大宅

畀面勳章

Cqy00 發表於 15-4-4 13:15
恭喜妳榮升媽媽啊!陣痛有笑氣聞,咁去到8-10度要生,佢地有無攞走笑氣架?

...
係去到試生果刻 姐係可以出力push果陣先拎走笑氣

大宅

畀面勳章

Cqy00 發表於 15-4-4 13:09
謝謝分享,如果妳無剪但都要聯針,係咪因為爆左啊?其實佢地剪定吾剪好呢?想問多句,咁妳聯針有無得聞住 ...
係爆左啦 剪既好處係傷口會開得齊 甘聯針就會快d易d聯針可以聞笑氣
事關我好敏感 一掂我就縮 激死姑娘 姑娘叫我痛就聞笑氣 唔好縮 所以我係聞住聯既…

大宅

恭喜妳榮升媽媽

索爆媽咪    發表於 15-4-5 01:52

首頁

尾頁

跳至