自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

又系見到隔離post甘hit, 今次又抽下水先, 記得攞一分先走

我見隔離有部分人認為帶B/小朋友去旅行一d都唔辛苦, 就算係辛苦, 又關其他人咩事系架, 我認為大部分父母都系偉大架嘛, 佢地又點會覺得有問題呢, 不過, 我個post系想問有幾多人試過去旅行時, 無論系坐飛機途中定已經系外地享受梗既時候, 被B/小朋友既喊聲又或者系扭計既嘈吵聲而影響曬心情甚至覺得系滋擾呢

利申: 我冇小朋友亦吾打算生, 對我黎講, 覺得d人帶冇或者未識有自制能力既B/小朋友去旅行系自私既行為, 因為佢地只會認為喊就梗架啦, 點解吾體諒下? 又或者甘巴閉去包機吖笨.......希望大家吾好有粗口字眼, 如果吾系好似上次甘被版主關post, thanks

子爵府

回覆:MoMoPanda 的帖子

認同

水晶宮

2018復活節勳章

回覆:又系帶BB-小朋友去旅行問題

我上次去泰國,我個仔坐飛機冇喊喎,全機好多其他小朋友,我眼見至少八個,全程無聽過一下喊聲

有時小朋友又未必好似你想象中咁擾民既

acmammy    發表於 15-4-5 00:17

大宅

回覆:又系帶BB/小朋友去旅行問題

完全冇咁既感覺!
Bb 好快大,同佢去旅行,影相留念係每個父母都想。

禁止發言

大宅

咁我比較幸福了!我女第一次坐飛機是16hrs , 來回一粒聲都冇哭過,even take off / landing

長途機來講,佢之後再去過4 次NY, 1 次Brisbane, 1 次德國 都未扭過計

其他短途機就更加冇問題

好proud of 佢完全唔會騷擾其他乘客,自己也舒服自在...

男爵府

我個仔13個月大就去澳洲,係起飛下降時喊,其他時間都好ok喎!
係公眾場所就預咗會受到給人打擾的風險,大人都可以好擾民的,唔一定關bb事

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

同兩個小朋友去旅行,eq 都比平時高,因個心態係想一家人開心咁盡情玩,對佢哋包容都會高啲。無坐過飛機,但試過幾次坐三四個鐘的長途車都尚算ok,無影響到人,同佢哋睇下風景,比啲零食,玩吓手機game ,訓吓覺。

男爵府

其實bb喊、大叫,作為乘客既我地有時會好無奈,但會體諒但我最怕嗰d三姑六婆唔係坐埋一齊,但大大聲由機頭嗌到機尾就算坐埋一齊都要大大聲講親戚是非,很討厭

wcpcelia    發表於 15-4-4 10:07
DengCK    發表於 15-4-3 15:10

大宅

阿仔由一歲開始去旅行,坐咗22次飛機都冇喊過,想同騷擾過嘅乘客講聲sorry都冇機會!

DengCK    發表於 15-4-3 15:11

伯爵府

好多大人都冇自制能力。飲醉酒,係廁所到搞嘢,食煙,上次大韓單新聞,啲nuts唔係個bowl大發脾氣等。呢啲又點計?

Fancyelf    發表於 15-4-3 16:29

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

飛機只係交通工具,坐飛機唔代表係去旅行

Fancyelf    發表於 15-4-3 16:29

男爵府

我仔最長搭過6個鐘機,冇喊冇嘈,有得食,有得睇video,有無聲玩具,攰就瞓。
當然就算搭巴士都可能有細路嘈,好視乎細路父母點應對。細路喊聲同大人大聲傾計一樣,只係少部份人嘅行為。

伯爵府

引用:飛機只係交通工具,坐飛機唔代表係去旅行

原帖由 我愛Corina 於 15-04-03 發表
我呀b 由出世到依家21個月座過3次飛機,每次搭長途返澳洲探婆婆。我哋唔係去旅行。

大宅

我b 19個月第1次飛.上機前放電.未起飛已經訓左教.到land時佢只係指住耳仔話唔舒服.冇喊過冇嘈過. 其實帶bb去旅行只要父母okay又關其他人咩事?帶埋bb去總好過d人放低比4大長老湊自己去玩.

丁丁aunty    發表於 15-4-4 08:16
baby_chu    發表於 15-4-3 13:30

男爵府

引用:又系見到隔離post甘hit, 今次又抽下水先,

原帖由 MoMoPanda 於 15-04-03 發表
又系見到隔離post甘hit, 今次又抽下水先, 記得攞一分先走

我見隔離有部分人認為帶B/小朋友 ...
我一年至少飛廿幾次搭五十幾次機,唔覺BB搔擾。一上機帶headphone煲劇睇戲,喊唔喊完全聽唔到,反而遇人狐仙同赤腳大仙就最慘。
啱啱同BB去完歐洲,全程十個鐘瞓足十個鐘無喊過。

wcpcelia    發表於 15-4-4 10:08
Fancyelf    發表於 15-4-3 16:30
Behappy1437    發表於 15-4-3 15:22
Kmee@@    發表於 15-4-3 13:32

大宅

我吾覺喔,我囡上次搭都冇喊冇嘈,起飛冇耐就訓左,訓醒就食野同玩

男爵府

引用:又系見到隔離post甘hit,+今次又抽下水先,+

原帖由 MoMoPanda 於 15-04-03 發表

我見隔離有部分人認為帶B/小朋友 ...
如果好似你咁講 會喊會嘈既bb就係擾民 咁呢個世界無自制能力既bb就唔應該出街啦 咁你又自問你細個bb果陣有無擾過民呢 其實就算唔係bb 其他大人都有機會騷擾你嫁啦 咁你咁怕比人騷擾 完全無包容 好似包機果個應該係你喎 我都覺得你唔應該生bb

mobchan    發表於 15-4-4 18:31
butbut814    發表於 15-4-4 01:50
MNJ    發表於 15-4-4 01:26
Fancyelf    發表於 15-4-3 16:31
Ada1031    發表於 15-4-3 13:37
baby_chu    發表於 15-4-3 13:31

男爵府

引用:飛機只係交通工具,坐飛機唔代表係去旅行

原帖由 我愛Corina 於 15-04-03 發表
咪係,我住澳洲所有親戚係香港,細路細細個就要飛返香港見親戚

侯爵府

2018復活節勳章

bbtarget 發表於 15-4-3 12:00
其實bb喊、大叫,作為乘客既我地有時會好無奈,但會體諒但我最怕嗰d三姑六婆唔係坐埋一齊,但大大 ...

八婆把口,煩過 BB。

guguned13    發表於 15-4-3 23:02
Janet@Lun    發表於 15-4-3 14:50
GillianChung    發表於 15-4-3 13:33
Kmee@@    發表於 15-4-3 13:32
細芝麻    發表於 15-4-3 13:03

首頁
12345...14

尾頁

跳至