夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

引用:樓主, 我睇你個POST仲以為係我自已打咁. 好

原帖由 NagiTsui 於 15-04-09 發表
樓主, 我睇你個POST仲以為係我自已打咁.
好似講緊我自已. 同你一樣, 不過我地樓都冇.
不過算啦, 我都唔唸 ...
「我C6永遠只會覺得自已付出少少就放到好大.
攰的, 壓力的只有佢一個. 永遠都忙無時間」我老公之前都係咁架,不過,以架好好多喇!!

原因係我反擊,我話「唔好以為自己出去返工搵錢就大哂,家陣屋企無工人架,唔好係度扮大爺呀,佢返工我係屋企做家務同照顧小朋友,只係大家角色唔同,但大家都同樣為個家付出」,我繼續講「你去返工都有返工同放工時間,又有假期同lunch hour,我呢??我乜都無呀,一日三餐都要邊照顧個女邊滾水淥腳咁食,日日如事,想話做少少野都無人幫到我湊,想出去買少少野都要帶埋個女去,困身到爆,日日湊b同做家務一腳踢,連去個廁所同沖涼、洗頭都要等個女訓左先有得做,日日忍屎忍尿」,我再講「我個個朋友的老公都係放工返黎就睇住小朋友,比老婆煮飯、洗碗架喇,無人幫手睇住d小朋友,我點分身煮飯呀??一係你咪鬼食囉!!」

比我講得多鬧得多,依架佢唔敢再好似之前咁喇,我仲要加多句唔止要幫手做家務同湊負朋,仲要幫手教呀,養不教父之過呀!!

如果我唔係ftm,而係好似你咁要返工,我必定一早就鏟佢起身同我一齊湊b,邊得黎比佢咁嘆~

翡翠宮

引用:樓主, 我睇你個POST仲以為係我自已打咁. 好

原帖由 NagiTsui 於 15-04-09 發表
樓主, 我睇你個POST仲以為係我自已打咁.
好似講緊我自已. 同你一樣, 不過我地樓都冇.
不過算啦, 我都唔唸 ...
依架星期六同日佢放假,我就落街嘆早餐順便買埋比佢同個女食,有時我未返到去個女醒左佢咪要幫手湊囉,到我返去佢既然醒左好自然要一齊食早餐,但如果我返去佢地仍然訓緊,到個女醒我都會叫醒佢同個女一齊食早餐,唔比佢訓咁晏,以前佢會顧住自己食,我就要照顧個女食,依架我放手要佢邊食邊照顧個女食,開頭佢會搵我求救,話佢搞唔掂,我話「我日日3餐麵邊食邊照顧個女食架喇,你咁大個人無可能一餐都話搞唔掂,我好多家務要做,唔得閒呀,自己諗辦法喇,一係我同你交換,你黎做家務我照顧個女食囉!!」結果佢比我ko左~

大宅

回覆:小manman 的帖子

勁呀. 睇黎我都吾好對個46甘好。
佢成日話個個都係甘架啦,吾好埋怨甘多,叫我睇開D,吾好身在福中不知福。
成日叫我抖,我抖D野吾做吾緊要,但個都要食架,成日話我緊張,大佬一星期拖一次地咋,甘都叫緊張,你吾做咪為有自已做law

首頁

尾頁

跳至