少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

引用:隔里屋既媽媽啱啱share左篇文俾我同我老公

原帖由 joanne1987 於 15-04-03 發表
隔里屋既媽媽啱啱share左篇文俾我同我老公睇,
講中西教育分別,
http://tw01.org/profiles/blogs/1970702: ...
開唔到條link ,去外國讀書都要睇好多方便
1)小朋友意願
2)小朋友性格
3)經濟能力
並唔可以單睇一篇文章、片面之詞

禁止訪問

大宅

回覆:joanne1987 的帖子

要睇仔女性格能否適應自己於外國讀書生活

禁止訪問

伯爵府

引用:回覆+濛查查+的帖子其實條link都系導火線.+

原帖由 joanne1987 於 15-04-04 發表
回覆 濛查查 的帖子

其實條link都系導火線. 依一年黎老公都有同我傾過幾次。佢好似真係好想甘,話甘係為仔 ...
擔心係好正常,養兒一百歲、長憂九十九,慢慢同先生、小朋友傾下,唔好大家傷感情

洋房

打算去咩國家?

大宅

回覆:送唔送d仔女去外國好

我覺得一定要睇佢本人意願,實在見太多不愉快例子。

珍珠宮

我住係外國,對香港0既教育有以下0既評價:

如果以小學生黎講,香港小學生0既學術水平會好D,但欠創造力同幻想力,相反外國0既教育著重用遊戲黎學習,有時會俾keyword topic做功課,學生可以自由發揮,無一定對錯,祗要有理由去解釋結果便可,0甘樣0既教育對小朋友0既思考訓練有好大益處,將來面對困難都可以解決。

chatterbox_mom    發表於 15-4-11 10:49

大宅

原帖由 joanne1987 於 15-04-03 發表
隔里屋既媽媽啱啱share左篇文俾我同我老公睇,
講中西教育分別,
http://tw01.org/profiles/blogs/1970702: ...
你仔女幾大呀?

我自己响外國讀過幾年書,我就好想阿仔出去讀,因為我覺得得著真係好多。但一來冇咁多錢由細供佢讀,二來我唔贊成太細個自己出去,因為青少年成長父母的陪伴都好重要。

禁止訪問

大宅

回覆:joanne1987 的帖子

我本人不太贊成送子女去外面讀,一來唔捨得,二來關係會很疏離。

男爵府

回覆 joanne1987 的帖子

或者可以分享一吓本人小小既經驗.

小女14歲到英國讀書已5年多了, 一直以來10個有9個父母一知道小女出國,第一個問題係 你捨得架喇, 會學壞喎, 關係會疏離架….. 我總是氣定神壇回答佢地 有咩唔捨得姐當時覺得只要件事係對佢好, 我一D都唔覺得係一個問題喎, 何況一年返來三次, 兩個幾月又見喇, 點解要咁CONCERT? 十幾歲我真係覺得唔細, 父母要懂得放手了

至於學壞或者我太了解小女了, 我知道一定唔會發生, 如果要壞無論係香港或者任何地方都會壞, 我認為係個人既問題, 小女都結識過壞同學, 佢話接受唔到佢地既行為, 相處唔到….可能佢太低B喇都係要搵番D咁上下LEVEL既先相處到掛.

我自己細時都好反叛, 就算係香港日日比父母睇住咪一樣學壞, 18歲就搬離屋企.

疏離我就更加唔認同, 自己十幾歲時只會覺得見到父母越多就越憎, 佢地只會囉唆同鬧, 所以我既理念係疏離係因為少見係完全無關相反只會變得緊密, 在外時只會更加掛念屋企同知道父母其實對自己有幾咁好呢!

現在小女19歲了, 可能我好好彩同我既預期一樣, 關係緊密咩事都會同我講問我意見, 完全無反叛言聽計從(不過我覺得佢太無主見), 有時放完假要返去, 仲會嗲吓我話唔返去得唔得呀? 我會答得好快咁話, 係咪架? 咁我慳番唔駛交學費呀? 見佢扁咀個樣真係好可愛…. 但係當我認真咁問佢, 如果比你再揀你會出國讀書嗎?佢毫不猶疑咁答我梗係去喇你估個個都有機會去睇吓外面既世界架….. 果一刻好安慰, 覺得自己為佢揀左一條正確既路.

toys    發表於 15-5-19 17:19

男爵府

引用:回覆 joanne1987 的帖子或者可以分享一吓本

原帖由 bp123 於 15-05-16 發表
回覆 joanne1987 的帖子

或者可以分享一吓本人小小既經驗. 小女14歲到英國讀書已5年多了, 一直以來10個有9 ...
我囝14歲,我睇完你的意見,稍為放心一点放阿囝去讀!

我就是想阿囝體會家嘅好!

男爵府

回覆:送唔送d仔女去外國好

送,無眼屎干淨盲

子爵府

我會睇仔女意願多D, 有無心讀好重要, 唔係等於將錢掉去咸水海一樣.

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

禁止訪問

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

5歲太細啦!! 去外國讀書都唔係一定好的, 首先要小朋友願意先好

大宅

要睇佢本人意願

首頁

尾頁

跳至