興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:我識有小朋友k3未畢業已睇完ORT stage 9

複式洋房

Thanks for sharing!

大宅

回覆:tinyan1977 的帖子

請問k3睇H P的小朋友,其他方面可均衡發展嗎?特別是中文科呀?小女也有此問題!!

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

複式洋房

引用:lingling dong 你咁努力,早晩也會見到成效

原帖由 mayaki1212 於 15-08-03 發表
lingling dong 你咁努力,早晩也會見到成效的!加油呀!
多謝你,我定必耐心等待……

複式洋房

回覆:linglinglong 的帖子

想請問大家在那裡可買比較平的英文有声書有CD 或有無好介紹

複式洋房

引用:請問k3睇H P的小朋友,其他方面可均衡發展

原帖由 bbhelen 於 15-08-05 發表
請問k3睇H P的小朋友,其他方面可均衡發展嗎?特別是中文科呀?小女也有此問題!!

...
請問咩係H P ?

本身我小朋友喜歡中文多D,有得揀一定揀中文先,但我堅持讀左幾多本中文之後一定讀返幾多本英文,每日如是,由初初不喜歡英文改唯接受英文……雖然2邊佢都未能自行閱讀,至少佢肯自動波拿書來望吓啦!

大宅

引用:Quote:原帖由 bbhelen 於 15-08-05 發表請

原帖由 linglinglong 於 15-08-05 發表
請問咩係H P ?

本身我小朋友喜歡中文多D,有得揀一定揀中文先,但我堅持讀左幾多本中文之後一定讀返幾多 ...
妳咁有心,半年之內必成大器。至於harry potter的書,我見之前有媽咪話認識k3小朋友看,我想問一問,啲小朋友可否中英文雙線發展?!

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

別墅

回覆:bbhelen 的帖子

[size=18.018px]del

大宅

正常情況好難中英都兼顧,多數只會鍾意其中一種語言,我兩個小朋友都係鍾意睇英文而中文麻麻。我覺得佢最重要係鍾意閱讀,養成習慣先,講真,中文佢地係弱d, 我要另外幫佢地補,不過我唔係太擔心 係香港接觸中文既機會多,只要佢地識睇識寫,慢慢再學上去就得啦~

別墅

引用:正常情況好難中英都兼顧,多數只會鍾意其中

del

大宅

引用:Quote:原帖由 BB618 於 15-08-06 發表正常

原帖由 bbchu2013 於 15-08-06 發表
你小朋友係咪讀傳統學校?
哥哥讀緊直資小學,以英文為主的~

大宅

回覆:bbhelen 的帖子

早幾日朋友聚會,有個小朋友升grade 4 ,國際學校,睇HP,我朋友話佢語文能力高,人家讀is ,母語英文,9歲先睇。之前,果位小朋友k3睇hp,應特殊例子,可能係資優。我自己就務實d,佢地肯睇書已好好了

複式洋房

引用:早幾日朋友聚會,有個小朋友升grade 4 ,國

原帖由 mayaki1212 於 15-08-07 發表
早幾日朋友聚會,有個小朋友升grade 4 ,國際學校,睇HP,我朋友話佢語文能力高,人家讀is ,母語英文,9 ...
係呀,我個肯睇書已是好開始,耐心等,不著急……

大宅

回覆:linglinglong 的帖子

同意,真係唔急得,伴讀不但只是為左學語文,仲可以培養品德,享受親子共讀,—起欣賞精彩嘅故事内容,都係好值得架!
好似最近睇mr men ,唔單只小朋友鐘意連我都睇到會心微笑。大家都好快樂好享受睇故事嘅時間

首頁

尾頁

跳至